Andy Murray zdaj v zmagah nad Raonicem vodi s 4:3. Foto: Reuters
Andy Murray zdaj v zmagah nad Raonicem vodi s 4:3. Foto: Reuters
Milos Raonic
Milos Raonic je drugič igral v polfinalih grand slamov. Zadel je kar 72 "winnerjev", a je bilo zanj usodnih 78 neizsiljenih napak. Foto: Reuters
Amelie Mauresmo
Amelie Mauresmo odlično vodi Murrayja. Francozinja bo morala pripraviti prav posebno taktiko za finale, kjer bo Đoković veliki favorit. Foto: Reuters
Martina Hingis in Sania Mirza
Martina Hingis se je veselila 21. grand slama v vseh konkurencah. Foto: Reuters
Murray po maratonu izločil Raonica

Raonica, tako se bo v finalu še četrtič pomeril z Novakom Đokovićem.

Raonic je dvakrat povedel z nizom prednosti, a Škot se je obakrat pobral in po štirih urah in dveh minutah slavil s 4:6, 7:5, 6:7 (4), 6:4 in 6:2. Murray bo devetič igral v finalih grand slamov, na zadnji stopnički se je vedno pomeril le z Rogerjem Federerjem (brez zmage, trije porazi) in Novakom Đokovićem (dve zmagi, trije porazi - vsi v Melbournu).

Uvodni niz odločila prva igra ...
Polfinale je bolje začel Raonic, ki je že v prvi igri brez izgubljene točke Škotu odvzel servis. V naslednji igri se je slika obrnila, saj je bilo na servis Raonica 0:40, a je Kanadčan z mirnim serviranjem rešil igro. Oba sta nato dobila vse igre na svoj servis, niz pa se je končal s 6:4.

... drugega pa zadnja igra
V drugem nizu sta bila suverena pri svojem začetnem udarcu. Bolj se je sicer mučil 14. nosilec, ki je moral ubraniti dve žogici za odvzem servisa, sam pa ni imel nobene možnosti za brejk. Edini brejk se je zgodil v 12., zadnji, igri. Britanec je po 57 minutah dobil niz s 7:5.

Oba suverena na svoj začetni udarec
Tretji niz je postregel še z zanesljivejšo igro obeh na svoj začetni servis, saj je le drugi nosilec ponudil eno priložnost za brejk. Odločitev je padla v podaljšani igri, ki je s 7:4 pripadla Raonicu, ki je niz osvojil z asom. Odločilni trenutek četrtega niza se je zgodil v sedmi igri, ko je Murrayju uspel brejk.

Murray hitro ušel v vodstvo s 4:0
V zadnjem nizu se je Raonicu poznala manjša poškodba, Murray je tako hitro pobegnil v vodstvo s 4:0 in dvoboj varno pripeljal do konca. V nedeljo se bo v finalu pomeril z Đokovićem, ki si je šesti finale Melbourna zagotovil z zmago nad Rogerjem Federerjem.

Škot ima skrivni načrt za finale
"Iskreno povedano sem ves čas verjel vase. Na najboljši način sem izkoristil peti niz, igral sem svojo igro. Z mislimi pa sem že v finalu," je poudaril 28-letni Škot, ki ima v vitrini dva naslova s turnirjev za grand slam (New York 2012 in Wimbledon 2013).

"Veliko pomembnih stvari moram popraviti, moram biti osredotočen in odigrati najboljšo tekmo. Imam skrivni načrt in upam, da lahko Novaka premagam v finalu. V prejšnjih dvobojih je bilo težko," je še dodal Murray.

Slovo Andreje Klepač
Končal se je tudi uspešni turnir Andreje Klepač, ki je s Filipincem Treatom Hueyem izpadla v polfinalu mešanih dvojic. Boljša je bila ameriško-romunska naveza Coco Vandeweghe/Horia Tecau, ki je slavila s 6:4 in 6:4.

Hat-trick Martine Hingis in Sanie Mirza
Ženske dvojice sta dobili Martina Hingis in Sania Mirza, ki sta premagali Čehinji Andreo Hlavačkovo in Lucie Hradecko s 7:6 in 6:3. Švicarsko-indijski par je tako dobil že tretji zaporedni grand slam.

Hingisova in Mirza sta bili v letu 2015 izbrani za najboljšo dvojico leta, za njima pa je niz 36 zaporednih zmag, kar je le osem manj od rekorda Jane Novotne in Helene Sukove iz leta 1990.
Melbourne, polfinale (M)
:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/3)
6:1, 6:2, 3:6, 6:3
MURRAY (VB/2) - RAONIC (KAN/13)
4:6, 7:5, 6:7 (4), 6:4, 6:2

Statistika

Raonic

Murray

Prvi servis (%)6768
Asi

23

9

Dvojne napake82
Nevsiljene napake

78

28

Winnerji7238
Osvojene točke149169
Osv. točke na mreži50/7421/28
Brejk priložnosti1/64/16


Mešane dvojice, polfinale:
VANDEWEGHE/TECAU (ZDA/ROM) -
KLEPAČ/HUEY (SLO/ FIL)
6:4, 6:4
Dvojice (Ž), finale:
HINGIS/MIRZA (ŠVI/IND/1) -
HLAVAČKOVA/HRADECKA (ČEŠ/7)
7:6 (1), 6:3

Murray po maratonu izločil Raonica