Foto:
Foto:

Internet uporablja že 47 odstotkov prebivalcev Slovenije, starejših od 15 let, delež gospodinjstev z dostopom do interneta pa se je povzpel na 45 odstotkov. Ker je rast deleža uporabnikov interneta v EU-ju v zadnjih letih ustaljena in povprečno znaša dve odstotni točki polletno, je hitrejša rast v Sloveniji omogočila zmanjšanje zaostanka na samo 10 odstotnih točk.

Pri deležu gospodinjstev z dostopom do interneta, kjer je razlika tradicionalno manjša, pa Slovenija zaostaja samo še štiri odstotne točke za povprečjem EU, ki znaša 49 odstotkov.

Vrednost za EU je znova le ocena, saj pristojne evropske institucije še niso objavile podatkov za leto 2003. Trenutno ocenjeni zaostanek Slovenije za povprečjem EU znaša dve leti, pri čemer pa pospešena domača rast ponuja možnost, da Slovenija doseže povprečje tudi že prej.

Pri načinu dostopa gospodinjstev do interneta glavnino še vedno predstavlja navaden klicni dostop. Kot glavni dostop ga navaja 55 odstotkov anketiranih. Delež klicnega dostopa se sicer zmanjšuje, zlasti zaradi povečanja deleža kabelskega in ADSL-dostopa.

Kabelski dostop je kot glavni dostop navedlo 14 odstotkov anketiranih, sledi mu ISDN, ki ga kot glavni dostop uporablja 12 odstotkov anketiranih oziroma gospodinjstev. Za njima pa sta ADSL, ki ga kot glavni dostop uporablja sedem odstotkov anketiranih, in mobilni dostop do interneta z dvema odstotkoma.