Foto:
Foto:

Izjava kitajskega urada na Tajvanu ne omenja možne uporabe sile. Kitajska državna tiskovna agencija Šinhua pa je iz svoje pisarne na Tajvanu poslala dokument, v katerem ocenjuje, da nekateri členi v zakonu o referendumu dopuščajo separatistična dejanja. Ta označuje za možne težave pri ponovnem združenju s Kitajsko.

Tajvan poval Kitajsko, naj ne reagira pretirano
Tajvan je Kitajsko že pred tem pozval, naj se vzdrži pretiranih odzivov ob sprejetju referendumskega zakona. Kot je povedal predstavnik vladnega sveta za odnose s Kitajsko Chen Ming-tong, tajvanska politika do Kitajske ostaja nespremenjena. "Naša odločenost, da ohranimo suverenost Tajvana in si prizadevamo za mir s Kitajsko je nespremenjena," je zatrdil tajvanski predstavnik, ki je oblasti v Pekingu še pozval, naj pravilno razumejo proces demokratizacije na Tajvanu, ker bo to "zmanjšalo napetost v dvostranskih odnosih".

V četrtek sprejeli referendumski zakon
Na Tajvanu so v četrtek sprejeli referendumski zakon, ki vladi omogoča, da v primeru napada na državo razpiše referendum. Več političnih strank, med njimi vladajoča Demokratična napredna stranka, je sicer predlagalo, da bi sprejeli zakon o referendumu o tajvanski neodvisnosti, a predlog ni bil sprejet. Na Kitajskem so zavrnitev slednjega predloga sprejeli z olajšanjem, kljub temu pa oblastem na otoku še naprej očitajo, da si prizadevajo za tajvansko neodvisnost.