Deževna idila? Niti ne. Je pa res, da je bila proga, glede na razmere, v dokaj solidnem stanju. Ali, kot je rekel Ivica Kostelić: 'Bilo je na meji, ampak smo videli že slabše tekmovalne pogoje.' Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Deževna idila? Niti ne. Je pa res, da je bila proga, glede na razmere, v dokaj solidnem stanju. Ali, kot je rekel Ivica Kostelić: 'Bilo je na meji, ampak smo videli že slabše tekmovalne pogoje.' Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sušenje premočene opreme Marcela Hirscherja na hotelskem radiatorju. Foto: Marcel Hirscher
Ted Ligety med sprehodom po njemu tako ljubi Kranjski Gori. Foto: Ted Ligety
Mia Pascoe, dekle Teda Ligetyja, ki Američana letos celo sezono spremlja na tekmah svetovnega pokala. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Osmoljenec nedeljskega slaloma je nedvomno Alexis Pinturault, ki je pred drugo vožnjo vodil za skoraj sekundo in pol, a se je nato nekaj vrat pred ciljem zataknil ob količek in odstopil. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Spremljanje prve vožnje Tine Maze na veleslalomu v Ofterschwangu - v koči Pehta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vse policijske sile niso bile v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Kranjski Gori je svojo kariero še uradno končal Andrej Jerman. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ne, vreme tokrat tekmi za pokal Vitranc res ni bilo naklonjeno. Milo rečeno. Če smo veleslalom še nekako preživeli s kapucami in mrkimi pogledi v nebo, je bil slalom namočen, razmočen, turoben, z maloštevilnimi gledalci in precej nerazpoloženimi smučarji.
Najpogostejša fraza tega konca tedna je bila: "Organizatorji so storili čudež", kar pa ni zadostovalo za kak množičen obisk Kranjske Gore (okoli 5.000 obiskovalcev so našteli), je pa rešilo tekmo, od katere Zgornjesavska dolina zasluži milijon evrov.
Da je slovenska moška ekipa v hudi krizi (prvič po 22 letih niso na vitranškem slalomu osvojili niti točke), verjetno tudi ni pomagalo k obisku, tako da je bila na koncu četrta vseslovenska vstaja, ki je potekala na isti dan kot veleslalom, celo bolj obiskana. Kdaj se je še zgodilo, da bi bil slovenski uporniški duh močnejši od športnonavijaškega? Bo pa prav gotovo precej drugače že čez dva tedna, ko se bodo večtisočglave množice zgrinjale nad sosednjo Planico.

Vabljeni tudi k branju intervjujev z Ivico Kostelićem in Marcelom Hirscherjem, ki jih bomo na naših straneh objavili popoldne in v torek.

Tudi med smučarskimi asi je razpoloženje nihalo. Felix Neureuther je bil, denimo, tako srečen nad potrditvijo svoje letošnje veleslalomske forme (4. mesto), da se je fotografiral s praktično vsakim oboževalcem in se še zaradi slalomskega odstopa ni kaj pretirano sekiral.
Vedno dobro razpoložen je tudi Julien Lizeroux, ki si je izbral Vitranc za vrnitev po poškodbi in operaciji kolena, in sicer je 33-letni Francoz nastopil kot predtekmovalec na slalomu. Na veleslalomu je to nalogo opravil skoraj edina svetla luč na slovenski moški strani, smukač Andrej Šporn.
Nepremagljivi Ted "Shred" Ligety
A dvoma, kdo so trije junaki 52. Vitranca, ni bilo – na prvem mestu je tu Ted Ligety, ki ga je Kranjska Gora v vseh teh letih njegovih uspehov vzela za svojega. 28-letni Američan, sveže okronani trikratni svetovni prvak iz Schladminga, je v soboto vitranški veleslalom osvojil še petič in se tako izenačil z Albertom Tombo.
Ligety je bil ob vnovični odsotnosti Bodeja Millerja in pomanjkanju drugih karizmatičnih osebnosti v belem cirkusu nedvomno največji zvezdnik in še uradni povezovalki tiskovnih konferenc je že zmanjkalo presežnikov in pridevnikov, s katerimi bi opisala svetlolasca iz Utaha.
Osvojitev novega malega veleslalomskega globusa mu je bila v veliko uteho, saj je bil že rahlo frustriran od "miselnih igric" z Marcelom Hirscherjem. "Vso sezono mi je tik za petami. Smučam izjemno, imam daleč najuspešnejšo sezono v veleslalomu, zmagujem tudi za dve sekundi, a kaj, ko za to ne dobim dodatnih točk in sva zato z Marcelom po točkah presenetljivo blizu," je povedal Ligety, ki nam je še zaupal, da se bo po dolgi smučarski sezoni na oddih odpravil – na smučke. Odpravlja se namreč za dva tedna "heli" smučat na Grenlandijo.
Takoj po konferenci zmagovalne trojke je šel Ted "Shred" v svoj Shred šotor, kjer je promoviral linijo svojih smučarskih očal (sponzorira, denimo, tudi Alexisa Pinturaulta, torej svojo konkurenco, kot se je pošalil) in delil avtograme. Žal nam ni uspelo izvedeti, ali bo tudi sredi afere s konjskim mesom naredil stranpot do Ljubljane, na priljubljeni horse burger, smo pa opazili, da ga tudi tokrat, kot že celo sezono, na tekmah spremlja dekle Mia Pascoe, ki je v cilju fotografirala celo njegovo "bedno" 18. mesto na deževnem slalomu.
Hirscher testiral očala za motokros
Ni pa bil Ted najbolj "varovani" smučar. To bi bil pet let mlajši Hirscher, ki mu je avstrijski predstavnik za medije, ki se od Marcela ne loči niti za trenutek, v ciljnem izteku kot kakemu cesarju iz sladkorja držal dežnik nad glavo, medtem ko so vsi drugi dogajanje gledali izpod svojih šotorskih pelerin. A mladi Salzburžan, ki je po materi Nizozemec, le rešuje avstrijsko čast to sezono, je aktualni slalomski svetovni prvak, skupni zmagovalec letošnjega Vitranca, in kot kaže, še drugič zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala.
In v resnici je zelo skromen in priljuden fant, ki ga imajo radi vsi njegovi sotekmovalci. Čeprav je bilo zaznati kanček ciničnosti iz ust slalomskega zmagovalca Ivice Kostelića, ko je na tiskovni konferenci na Marcelovo razlaganje o tem, kako se je proti dežju med prvim tekom slaloma spopadal z očali za motokros, dejal le: "Jaz ne potrebujem posebnih očal za take razmere. Če znaš smučati, znaš smučati v dežju. Smešno mi je, ker nisem opazil, da bi potreboval kaka posebna očala."
33-letni Zagrebčan je le veteran, ki prismuča do stopničk tudi napol pohabljen (po koncu sezone ga najverjetneje čaka nova operacija kolena). In zmagovalec Vitranca davnega leta 2003. Kot je povedal za MMC, mu ta zmaga pomeni skoraj toliko kot zmaga na domačem Sljemenu. Na tem hribu je odsmučal največ zavojev, tu ima prijatelje, na ta kraj ga veže kup spominov. In ko to pove v tekoči slovenščini, mu pač verjameš.
Spremljanje Tininih rekordov
No, in celoten konec tedna je zaznamovala še četrta zvezdnica. Ki je letos zbrala že skoraj toliko točk kot prvouvrščeni Hirscher in drugouvrščeni Svindal skupaj. Tina Maze fizično sicer ni bila prisotna, a njeni tekmi v Ofterschawangu in pisanje smučarske zgodovine so bili neizogiben del pogovorov med strokovnjaki, smučarji in novinarji.
Zlasti ti zadnji, predvsem slovenski, so tako rekoč vsakega tekmovalca najraje spraševali o tem, kaj menijo o Tininih uspehih, v tiskovnem središču so med moškima konferencama po svojih prenosnikih na MMC-jevem predvajalniku "kukali na" Tinini drugi vožnji, gledalci pa so se med obema vožnjama nagnetli v okrepčevalnice okoli Vitranca, kjer so prenašali ženske tekme. Minili so časi, ko so tu kraljevali Križaji in Petroviči.
A, kakor koli že, prihodnost pokala Vitranc, med tujimi obiskovalci priljubljenega tudi zaradi nizkih cen piva in "norih žurov", ni ogrožena – razen vremensko. V zadnjih treh letih se je namreč nekako ustalil v marčevskem terminu, kar ni ravno optimalno, saj se znajo, kot vam povedo domačini, temperature včasih v tem času povzpeti tudi na 15 stopinj. Letos sicer pomanjkanja snega res ni bilo, a pred 1. in 2. marcem 2014 bodo organizatorji verjetno spet molili za padavine. Po možnosti snežne, in ne dežne.