Vsi smučarji (na fotografiji Filip Flisar) so imeli nalogo, da se po klančini spustijo z enim izmed otrok. Foto:
Vsi smučarji (na fotografiji Filip Flisar) so imeli nalogo, da se po klančini spustijo z enim izmed otrok. Foto:
portorož
Dan je bil primernejši za kopanje (morje ima še skoraj 20 stopinj) kot za smučanje, a vendar so "sredi" Portoroža turisti lahko uživali ob snežnem šovu, ki ga je pripravil Elan. Zanimanje za takšno smučišče so menda že pokazali Mariborčani. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Otroci v Bernardinu smučali 20 metrov od morja
Beli cirkus obiskal Portorož

Elan je pri Bernandinu pripravil odmeven promocijski dogodek, na katerem je želel spodbuditi mladino k dejavnejšemu preživljanju prostega časa. Smučarskega podmladka je namreč, tudi zaradi težkih gospodarskih razmer, vedno manj. Sneg je od četrtka iz navadne in nič ohlajene vode brez kemičnih dodatkov izdelalo nemško podjetje, kar naj bi stalo od 15 do 20 tisoč evrov. Po stopnicah, ki vodijo k cerkvi, so ga nato brez strojev poteptali kranjskogorski delavci. Kakovost snežne podlage je bila dobra, Filip Flisar je precej resno povedal, da bi si takšne želel tudi na nekaterih tekmah.

Nekateri mislili, da gre za potegavščino
Beli cirkus ob morju je pritegnil številne obiskovalce. Verjetno bi jih bilo še več, vendar številni niso verjeli, da je sploh mogoče pri 20 stopinjah izpeljati takšen projekt, in so bili prepričani, da gre za potegavščino. Preden so se prvi smučarji spustili po progi, so ugledni gostje, med njimi tudi minister Jernej Pikalo, na okrogli mizi z naslovom "Pripeljimo otroke nazaj na sneg" razmišljali o tem, kako bi morali več storiti za športno udejstvovanje otrok in z raznovrstnimi prijemi spodbujati turizem, malo po 13. uri pa so glavni zvezdniki prireditve kar z jadrnicami prispeli v "ciljno areno".
Aplavz za junake planinskega čaja
Na smučarski progi so se najprej predstavili otroci, med njimi tudi sin Urške Hrovat Filip ter oba otroka Alenke Dovžan Luka in Nika. Ob bučnem aplavzu so se v globel "nevarne Mišnice", kot smo se pošalili z Andrejem Špornom, nato pognali nekdanji in sedanji zvezdniki planinskega čaja, poleg Šporna še Bojan Križaj, Urška Hrovat, Filip Flisar, Mitja Valenčič in Davo Karničar. Ob 18. uri je sledilo še Odprto prvenstvo Bernardina za otroke. Prijavljenih je bilo sto tekmovalcev.

Križaj samo za to priložnost v muzej
"Moskva ima svetovni pokal, kjer naredijo iz odra smučišče, takšna ekshibicijska tekmovanja so tudi v Milanu in Stockholmu. Ne gre torej za nekaj novega, je pa odlična popestritev in najava zime," je povedal Križaj, ki je šel samo za to priložnost muzej tržiških olimpijcev in si izposodil smuči, s katerimi je v Saalbachu končal kariero: "Za pogledati so super, za smučati pa ne tako. Imel sem kar nekaj treme, ko sem jih nataknil. Vsake toliko časa damo gor te smuči in se smejimo drug drugemu, kako ne znamo smučati."

Podobnost z olimpijskim Naganom
Skakalec Peter Prevc je v Portorož prišel s kolegoma Matjažem Pungertarjem in Jako Hvalo. "Dobra promocija za šport in za mladino, kako lahko preživlja prosti čas," se je strinjal. Alenka Dovžan, dobitnica bronaste medalje na olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994, ni smučala, ampak skrbela za "dobro pripravo" svojih dveh otrok. Je že kdaj smučala ob morju? "Še najbližje je bilo na olimpijskih igrah v Naganu, ki ga obdaja morje. To je krasen način, da na drugačen način ljudem približamo smučanje."

Otroci v Bernardinu smučali 20 metrov od morja
Beli cirkus obiskal Portorož