Zimski športi
Ilka Štuhec bo sezono začela najverjetneje konec novembra v Kanadi. Foto: EPA
       Nam je bilo pomembno iti na štart, ne pa zmagati ali pa biti ne vem kateri. Gotovo je vedno fino, ko zmagaš, če pa zmagaš s takšno razliko, kot se je zgodilo, je še dodaten motiv, tako da smo se po njenem nastopu vsi veseli srečali v cilju.       
Eden izmed glavnih ciljev sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v St. Moritzu, kjer bo Ilka Štuhec branila zlato v smuku. Foto: Reuters

Dodaj v

Ilka Štuhec na polnih obratih končuje priprave v Čilu

Serviser Aleš Sopotnik je velika okrepitev
13. september 2018 ob 08:05
Santiago de Chile - MMC RTV SLO, STA

Ilka Štuhec se v Južni Ameriki pripravlja na "maksimalnih obratih", pravi njen trener Grega Koštomaj, ki upa, da bodo kljub pomanjkanju snega uspešno opravili zadnji teden treninga v Čilu.

"Poškodba je preteklost, o poškodbi se ne pogovarjamo več," je o stanju operiranega kolena, zaradi katerega je izpustila celotno prejšnjo sezono, povedal Koštomaj, ki ni želel delati primerjav s formo iz preteklosti. "Ne gledamo stvari nazaj, zdaj je zdaj, Ilka je dve leti starejša, tudi verjamem, da je konkurenca v dveh letih naredila korak naprej, mi se ukvarjamo s sedanjostjo, kar je bilo, je bilo. Bilo je luštno, zdaj pa upam, da bo še kdaj. Smo kar zadovoljni z Ilkino osnovno postavitvijo na smučeh, trenutno pa se ukvarjamo s tem, kako vse skupaj prenesti v tekmovalno napadalno smučanje. To je glavni cilj za prihajajoče dni na snegu do tekem," je povedal Koštomaj.

Že pred odhodom v Čile so načrtovali, da se bo Štuhčeva preizkusila na tekmi. Načrt se je uresničil in Mariborčanka je nastopila na superveleslalomu za južnoameriški pokal, na katerem je pometla s preostalimi udeleženkami. "Šlo je za tekmo, pomembno za Ilko s psihološkega vidika, da se zares postavi na štart, s štartno številko, uradnim merjenjem časa, da ne bo potem prvi preizkus že kar tekma svetovnega pokala. In je kar uspel ta test. Mislim, da smo ga mi vsi potrebovali," je dejal.

Konkurenca je bila razumljivo slabša kot v svetovnem pokalu, vsekakor pa navdušuje, da je Štuhčeva v El Coloradu za kar 2,91 sekunde prehitela prvo izzivalko. "V bistvu se s tekmicami nismo ukvarjali, ampak bolj s samim pristopom, cela ekipa, vključno z Ilko, je delovala tako, kot da gre za tekmo svetovnega pokala, torej na najvišjih možnih obratih, test se je dobro izšel, na koncu tudi rezultat. Nam je bilo pomembno iti na start, ne pa zmagati ali pa biti ne vem kateri. Gotovo je vedno fino, ko zmagaš, če pa zmagaš s takšno razliko, kot se je zgodilo, je še dodaten motiv, tako da smo se po njenem nastopu vsi veseli srečali v cilju," je bil s prvo zmago Štuhčeve po poškodbi zadovoljen Koštomaj.

V tem trenutku kaže, da bo Štuhčeva izpustila veleslalomsko uverturo v novo sezono svetovnega pokala konec oktobra v Söldnu, tudi na slalomu v Leviju je ne bo, kar pomeni, da se bo letošnja zanjo začela konec novembra v Kanadi, kjer se tradicionalno začenjajo preizkušnje v hitrih disciplinah. "Verjetno bo tako. Gre pa za nepredvidljiv šport in lahko si kaj premislimo. Mogoče ugotovimo kaj drugače, na malo bi pustil vrata odprta, ampak v glavnem je naš načrt Lake Louise," je načrte razkril Koštomaj.

V Čilu je tudi mama Ilke Štuhec Darja Črnko, ki pa ne skrbi več za smuči. To delo je v celoti prevzel Aleš Sopotnik, ki ga Koštomaj kar ne more prehvaliti. "Z Ilko sta hitro našla skupni jezik in zadeve funkcionirajo enako ali še bolje, kot so prej z mamo, tako da res pomeni dodatno pridobitev. S sabo je prinesel ogromno znanja in nadejam se, da se bo to odrazilo tudi v rezultatih," je dejal.

"Preko Aleša iz Stöcklija dobimo več informacij. Več je testiranj opreme, bomo pa videli, kaj bo zima prinesla. Iščemo pač najhitrejši material," je dodal Koštomaj, ki v Čilu skrbi tudi za varnost tekmovalke. "Ker snega ni v izobilju, se bolj ukvarjam s tem, kako postaviti mreže, če slučajno pride do kakega padca. Trener drugače nikoli ne more reči, da je zadovoljen, vedno bi si želel kaj več, ampak za zdaj je Ilkino smučanje tehnično zadovoljivo, izpolnjujemo pa tekmovalni pristop," je na koncu dodal Koštomaj.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
Robin Lood
# 13.09.2018 ob 09:23
Dejmo Ilka. Na polno bomo navijali zate!
Kenzu
# 13.09.2018 ob 09:05
ILKA gremoooo, srečno v novi sezoni in da spet najdeš nasmeh v cilju
džeko
# 13.09.2018 ob 08:44
Ajd gremo, vso srečo.
sajn.frane
# 13.09.2018 ob 10:35
Ilka iskreno upam , da nam boš marsikateri zimski vikend polepšala kot si nam ga pred nesrečo. Polno klenega zdravja in še več uspehov v sezoni pred tabo ti želim
luckylucke
# 13.09.2018 ob 09:52
Dobr jih je nabrisala, to je že dober znak. Držim pesti!
Leviatan
# 13.09.2018 ob 08:40
Ilka ga dilka :)
gkrosl
# 13.09.2018 ob 17:20

Celjan27
# 13.09.2018 ob 09:21
Prijavi neprimerno vsebino
Res škoda za poškodbe. Večji talent od Tine Maze, žal pa je OI sezona, ki edina nekaj šteje v teh obrobnih športih le na vsaka 4 leta.


Obroben za obrobnega komentatorja
DAbears
# 13.09.2018 ob 14:33
zimsko veselje
ilka pozen mi smo prpravlen
Janko1973
# 26.09.2018 ob 17:45
Srečno Ilka, poberi vse pokale.
boriss1
# 14.09.2018 ob 02:19
Če jaz kaj vem bo naslednje svetovno prvenstvo gostil Are. Se mogoče motim?
GeorgeB
# 13.09.2018 ob 19:40
Fleaa

letos nobene na pol gole slike ni objavla....

Glej, lahk greš na Porn hub in boš zadovoljen...
Bivši uporabnik
# 13.09.2018 ob 12:45
Dejmo Ilka
Gautama
# 13.09.2018 ob 09:59
Kdo ve, ce je bilo kaj znane konkurence na tisti tekmi v superG?
Fleaa
# 13.09.2018 ob 11:27
letos nobene na pol gole slike ni objavla....
Celjan27
# 13.09.2018 ob 09:21
Res škoda za poškodbe. Večji talent od Tine Maze, žal pa je OI sezona, ki edina nekaj šteje v teh obrobnih športih le na vsaka 4 leta.
Izbor
Kazalo