Na uvodni tekmi jubilejne 30. sezone svetovnega pokala so na zmagovalni oder stopile Arianna Follis, Marit Björgen in Charlotte Kalla. Foto: Reuters
Na uvodni tekmi jubilejne 30. sezone svetovnega pokala so na zmagovalni oder stopile Arianna Follis, Marit Björgen in Charlotte Kalla. Foto: Reuters
Petra Majdič
Petra Majdič je po skoraj devetih mesecih odsotnosti (med elito je zadnjič tekmovala na šprinterski olimpijski tekmi, kjer je bila bronasta) zelo spodbudno začela svojo 12. sezono svetovnega pokala. Foto: STA
Vesna Fabjan
Vesna Fabjan se je prebila med dobitnice točk in izpolnila cilj. Foto: MMC RTV SLO
Majdičeva led prebila z 12. mestom

To je v skladu z željami, saj ne gre za njeno najmočnejšo disciplino, forma pa, razumljivo, tudi še ni vrhunska. Na težki in zaviti progi, ki je bolj ustrezala nižjim tekačicam, je bila slovenska šampionka na polovici tekme deseta, na koncu pa so ji nekoliko pošle moči.

Marit Björgen daleč pred vsemi
Norvežanka Marit Björgen je zlahka opravila s konkurenco in slavila 38. zmago v svetovnem pokalu. Druga je bila Švedinja Charlotte Kalla, ki je zaostala 41 sekund. Skandinavsko monotonost je s tretjim mestom nekoliko presenetljivo razbila Italijanka Arianna Follis. Majdičeva je zaostala skoraj minuto in pol, kar je sicer več od želja, toda Björgnova je bila premočna za vse. Lanska zmagovalka svetovnega pokala Justyna Kowalczyk je osvojila sedmo mesto.

Majdičeva: Lahko gremo pogumno in veselo naprej
"Zadovoljna sem s prvo tekmo. Če bi bila tistih deset sekund hitrejša, bi osvojila osmo mesto, kar bi bil fantastičen rezultat za ta obdobje in to progo. Rak rana moje tehnike so še vedno ti prehodi, medtem ko sem bila s samimi vzponi zelo zadovoljna z mojim tekom in tudi samo frekvenco tekma. Lahko gremo pogumno in veselo naprej. Čaka nas še precej dolga sezona, vendar mislim, da smo lahko optimisti. Generalno gledano sem po današnji tekmi zadovoljna, a vedno se še lahko kaj popravi. Dokler pa bo Björgnova tako odstopala od ostalih, pa mislim, da še vedno nimamo ekstremnega razloga za veselje," je prvi nastop ocenila Majdičeva.

Trener Ivan Hudač zadovoljen
"Moramo biti zadovoljni, saj smo v sezono stopili z boljšim rezultatom kot lani. Petra je odtekla zelo zadovoljivo, smuči so bile dobro pripravljene. Kakšne malenkosti se da še popraviti, a tako najverjetneje razmišljajo vsi. Razplet je pričakovan, Björgnova je bila nedosegljiva vsem drugim, pri vrhu so tudi letos ista imena kot lani," je povedal trener Ivan Hudač. Spomnimo, da je bila Majdičeva lani na uvodni tekmi 19., na olimpijske igre v Vancouvru pa je prišla v življenjski formi. Po dramatičnem padcu v graben si je z nečloveškimi mukami prigarala bron v šprintu in nato končala sezono.

Do točk tudi Vesna Fabjan
Dobro je na severu Evrope tekmovala tudi Vesna Fabjan in osvojila dve točki svetovnega pokala za 29. mesto. Do zdaj je Besničanka osvajala točke le v šprintih. V nedeljo sledi še štafetna preizkušnja 4 x 5 km. Za Slovenijo bodo tekle Anja Eržen, Vesna Fabjan, Petra Majdič in Barbara Jezeršek. Moško preizkušnjo na 15 km je dobil Šved Marcus Hellner. Dvakratni olimpijski prvak je bil 11 sekund hitrejši od Švicarja Daria Cologne, tretji pa je bil Šved Daniel Rickardsson. Lanskega dobitnika velikega globusa, Norvežana Pettra Northuga, ni na štartu, prav tako ni tekmoval noben slovenski tekač.


10 km (Ž), prosta tehnika:

1. M. BJÖRGEN NOR 23:48,4
2. C. KALLA ŠVE +41,1
3. A. FOLLIS ITA 51,4
4. K. S. STEIRA NOR 58,1
5. M. KRISTOFFERSEN NOR 58,8
6. V. W. SKOFTERUD NOR 1:00,3
7. J. KOWALCZYK POL 1:15,9
8. A. HAAG ŠVE 1:16,4
9. T. JOHAUG NOR 1:22,3
10. N. FESSEL NEM 1:22,3
...
12. P. MAJDIČ SLO 1:28,9
29. V. FABJAN SLO 2:01,6

15 km (M), prosta tehnika:
1. M. HELLNER ŠVE 32:26,0
2. D. COLOGNA ŠVI +11,4
3. D. RICKARDSSON ŠVE 20,1

Majdičeva led prebila z 12. mestom