Tina Maze sproščeno pričakuje začetek sezone. Zaveda se, da je naredila vse, da bo spet konkurenčna. Ker na treningih ni imela prave primerjave, pa je težko reči, ali je sposobna že v Söldnu, kjer je dvakrat zmagala, priti na zmagovalni oder. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Tina Maze sproščeno pričakuje začetek sezone. Zaveda se, da je naredila vse, da bo spet konkurenčna. Ker na treningih ni imela prave primerjave, pa je težko reči, ali je sposobna že v Söldnu, kjer je dvakrat zmagala, priti na zmagovalni oder. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn je v lanski sezoni že na prvi tekmi v Söldnu nakazala, da jo zanima le veliki kristalni globus, ki ga je na koncu osvojila četrtič v karieri. Američanka je dobila ledeniško premiero in se s prvo veleslalomsko zmago kariere pridružila četverici smučark (Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Janica Kostelić in Anja Pärson), ki so v svetovnem pokalu zmagale v vseh petih disciplinah. V prestižni klub želi vstopiti tudi Tina Maze. Manjka ji le še zmaga v superveleslalomu. Foto: Reuters
Viktoria Rebensburg
Viktoria Rebensburg je po Massijevih besedah na treningih zelo hitra. 23-letna Nemka je v prejšnjih dveh sezonah osvojila mali kristalni globus v veleslalomu, leta 2010 pa je zmagala tudi na olimpijskih igrah in Tini Maze preprečila naslov. Foto: EPA
"Zadovoljilo bi me, da bi smučala tako, kot zna. Ne glede na uvrstitev. Da bi skratka smučala tako kot na treningih." Foto: Sandi Fišer
V soboto začetek smučarske sezone

Prihaja zima! V alpskih deželah bo konec tedna snežilo. Tudi slovenski ljubitelji smučanja bodo prvi tekmi nove sezone na TV Slovenija spremljali ob čaju in pod toplo odejo. Koliko jim bo temperaturo dvignila Tina Maze, je še težko reči. V Söldnu je že dvakrat zmagala, a tam doživela tudi nekaj porazov. Lani je bila le 23., vendar je nato do božiča ujela pravi ritem in osvojila izjemno drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Letošnje pripravljalno obdobje je bilo za Tino Maze uspešno in niti najmanj tako stresno kot v prejšnjih dveh letih. Rešila je vse težave s Smučarsko zvezo in z materialom, potem ko je lani še tik pred začetkom sezone iskala pravo kombinacijo smuči in čevljev. Našla je tudi čas za svoj glasbeni prvenec, čeprav s tem tvega, da jo bodo nekateri zahtevni slovenski navijači ob prvem porazu obtožili, naj se raje posveča treningom kot glasbi.

Pogovarjali smo se z vodjo ekipe Team to aMaze Andreo Massijem.



Kakšen je bil Tinin trening v zadnjih dneh?
V soboto smo bili v Söldnu, ko je bil še zadnji možni dan za trening. Imeli smo nekaj težav, težko je bilo dobiti svojo progo, zato smo se pridružili slovenski reprezentanci. V ponedeljek smo v Pitztalu trenirali superveleslalom, v torek slalom.

Zakaj ti dve disciplini, če bo v soboto veleslalom?
To so trenerske skrivnosti, toda zadaj je neka logika. Tina itak trenira vse discipline, tudi za njeno veleslalomsko znanje pa je dobrodošlo, če gre na kakšnem treningu v večjo hitrost ali v hitre gibe. Trening slaloma na trdi podlagi je bil zelo posrečen, to smo pogrešali. Nenazadnje prvi slalom sezone v Leviju ni daleč.

S kakšnim izidom bi bili zadovoljni v soboto?
Zadovoljilo bi me, da bi smučala tako, kot zna. Ne glede na uvrstitev. Da bi skratka smučala tako kot na treningih.

Je sposobna zmagati?
Na to ne bom odgovoril. Videl sem, kako smučajo Viktoria Rebensburg, Anna Fenninger, Lindsey Vonn ... Vse smučajo zelo dobro. Konkurenca je huda, vse je mogoče, ne bom pa ničesar napovedal.

Se lanska söldenska epizoda, ko je imela Tina Maze na uvodni tekmi težave s smučmi in je končala na 23. mestu, ne bo ponovila?
Ne bo se. Letos smo naredili velik korak naprej, dobro tudi funkcionirata s serviserjem.

Kaže, da bo na uvodni tekmi veliko vlogo odigralo tudi vreme ...

Trenutno je v Söldnu še toplo, predvidevajo pa padec temperatur za 20 stopinj. Verjetno bo snežilo.

V pripravljalnem obdobju je bilo iz vašega tabora slišati same dobre novice. Bi sploh lahko trenirali še bolje?
Vedno se da še bolje, nenazadnje smo do zdaj vsako leto nekaj izboljšali in je Tina osvojila ali več točk v svetovnem pokalu ali pa prinesla medalje z velikih tekmovanj. Nočem pa se preveč hvaliti o tem, kako dobri so bili treningi. Pogosto se zgodi, da trenerji govorijo, kako dobro trenirajo, pa so potem rezultati na tekmah slabi. Vsekakor smo imeli dobre razmere za treninge, vem pa, da je tudi konkurenca trenirala vsaj tako dobro kot mi.

Najbrž pa je bilo bistveno, da ste se hitro dogovorili s Smučarsko zvezo in sporov ni bilo več. Vsaj lani ste ob intervjujih skoraj vedno poudarjali, da je težko delati ob takšnih odnosih.
To velja ogromno, to niso bile samo besede. Enostavno povedano: tako ne bi več zdržali. Niti jaz niti kdo drug. Vse je bilo na meji. To stanje zdaj je zares dobrodošlo in se tega veselimo.

Lani ste imeli kar nekaj težav z materialom, zato prvi del sezone ni bil najboljši. Ste prepričani, da bo letos vse v redu?
Material za hitre discipline se bo pokazal šele na tekmah. Kot veste, smo imeli lani težave na kanadskem snegu. Ponavljam pa, da serviser dela dobro, prav tako opremljevalec smuči, ki trenutno spet testira smuči na ledeniku.

Kaj bo prvi cilj sezone? Boj za kristalni globus ali svetovno prvenstvo v Schladmingu, kjer bo Tina branila zlato medaljo v veleslalomu?
Da bi tempirali formo le za svetovno prvenstvo, je laž. Seveda mora biti svetovno prvenstvo eden izmed ciljev, toda naši cilji so postavljeni širše: vsakič narediti čim več na tekmi, ker vsaka tekma šteje, zmagati na superveleslalomu, kjer Tini še manjka zmaga, s čimer bi prišla v prestižni klub izrednih smučark z zmagami v vseh disciplinah svetovnega pokala, jasno pa je med cilji tudi medalja na svetovnem prvenstvu, pa mali kristalni globusi in boj za veliki globus.

Na kondicijskih treningih ste svojo varovanko neusmiljeno "preganjali" in zdi se, da bi bila telesno že težko bolje pripravljena na napore, ki jo čakajo. Lahko ponazorite s kakšnim atletskim dosežkom, kako močna oziroma hitra je Tina?
Ne smemo preveč primerjati enega športa z drugim. To so v atletiki poskušali z Albertom Tombo, vendar ni bilo primerljivo. Tina je sposobna teči na 400 metrov manj kot minuto, mislim, da bi lahko tekla 58 sekund, kar je za smučarko odličen rezultat. Njen čas v šprintu na sto metrov bi bil med 12,5 in 12,8. Vsekakor je velik športni talent.

V soboto začetek smučarske sezone