Tina Maze mora odmisliti vse težave, ki jih je imela v zadnjem času. Nenazadnje je sezona za zdaj povsem uspešna, saj je 5. v skupnem seštevku svetovnega pokala, najpomembnejše tekme pa šele prihajajo. Foto: EPA
Tina Maze mora odmisliti vse težave, ki jih je imela v zadnjem času. Nenazadnje je sezona za zdaj povsem uspešna, saj je 5. v skupnem seštevku svetovnega pokala, najpomembnejše tekme pa šele prihajajo. Foto: EPA
Andrea Massi
Andrea Massi je po torkovem slalomu v Flachauu sprevidel, da je treba takoj ukrepati, da Tina Maze ne bi padla serijo slabih nastopov. Če mu je uspelo prebuditi svojo varovanko, bomo videli že v soboto. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Lani je Tina Maze v Mariboru prvič stopila na zmagovalni oder slalomske tekme svetovnega pokala. Osvojila je drugo mesto. Zaostala je le za Kathrin Zettel. Foto: Reuters

Vodja ekipe Team to aMaze je očitno opazil, da je Tino Maze po nekaj neuspešnih nastopih zajelo malodušje, poleg tega pa se še ni pomirila, ker je serviser Dušan Kapš sredi sezone nenadoma zapustil njeno ekipo. Eden od motivacijskih prijemov so bile besede, da ni samo po sebi umevno, da se bo udeležila tekem v Mariboru, ki bodo ta konec tedna (če bo seveda vreme dopuščalo). Jasno je, da 27-letna alpska smučarka iz Črne najraje tekmuje prav pod Pohorjem, nenazadnje ima na Zlato lisico tudi lepe spomine, saj je med drugim dvakrat zmagala.

Pogovarjali smo se z Andreo Massijem:

Kje je Tina Maze trenirala po torkovem slalomu v Flachauu?
Takoj smo šli v Hinterreit, kjer smo bili tudi lani pred Zlato lisico. Trenirali smo obe disciplini, v enem dnevu tako slalom kot veleslalom.

Je bilo opaziti kaj malodušja po diskvalifikaciji v Zauchenseeju in odstopu v Flachauu?
Vesela res ni bila ... Treba je bilo takoj ukrepati in predvsem trenirati. Zdaj spet funkcionira tako, kot mora. Hočem, da ima pravi tekmovalni odnos, tako kot zadnja tri leta in ne tako leta pred tem.

Imate kakšno posebno metodo, da jo 'prebudite'?
Na treningih simuliramo tekmo. Problem je, da v državi nima konkurence in je težko znotraj reprezentance ustvariti razmere, kot so na tekmi.

Presenetili ste z izjavo, da morda Tina ne bo udeleženka mariborskih tekem. Zakaj tako radikalne izjave?
Vedno sem odkrit, čeprav verjamem, da so besede v Sloveniji sprožile veliko kritik. Toda vedel sem: če bo naredila dober trening, če se bo odzvala, kot se mora, bo štartala. Dobro vem, kaj Tini pomeni Zlata lisica, vem, kako rada tam tekmuje, je pa treba včasih ukrepati in tekmovalcu pokazati, da ni vse samoumevno. Zanjo je največja motivacija, da štarta v Mariboru.

Je novi serviser na treningih ves čas zraven?
Je in se zelo trudi. Zdaj je že v Mariboru in želi preveriti smuči za hitre discipline.

Je njegovo ime še vedno skrivnost?
Za zdaj še, lahko pa povem, da prihaja iz Cervinie.

Lani je bila Tina Maze po veleslalomu za Zlato lisico razočarana s 13. mestom, dan kasneje je presenetila z 2. mestom. V kateri disciplini ima zdaj več možnosti za vrh?
Vedno pravim, da je v vseh disciplinah konkurenčna, če bo le v prvi vožnji v ospredju.

Toda v finalu je Tina to sezono že nekajkrat nazadovala. Proga bo v finalu zaradi visokih temperatur verjetno precej načeta. Kako preprečiti nazadovanje?
Res je, Tina se ne znajde, ko je proga načeta, čeprav smo pogosto namerno trenirali po slabših progah. Težave je imela tudi z materialom. Nastale so zaradi novega okovja. Poskusili smo s starim okovjem, a ne gre v ploščo, ki je vpeta v smuči, zato zdaj spet smuča z novim okovjem in novo ploščo.