Planiška letalnica ne bo več največja na svetu. Za 10 metrov jo bo
Planiška letalnica ne bo več največja na svetu. Za 10 metrov jo bo "prehitel" Vikersund. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Janez Gorišek
Janez Gorišek je tokrat skonstruiral letalnico v Vikersundu s pomočjo sina Sebastijana, Foto: MMC RTV SLO
Borut Nunar
Borut Nunar je postal namestnik športnega direktorja Franza Bergerja pri Mednarodni biatlonski zvezi. Foto: MMC RTV SLO

To seveda v tem trenutku ne pomeni, da bo naša dolina skakalnic izgubila tudi rekord, ki ga ima prav Norvežan Björn Einar Romören. V Vikersundu, kakih 100 km zahodno od Osla, bodo namreč do konca leta zgradili letalnico, ki bo imela HS deset metrov večji kot letalnica bratov Gorišek v naši dolini skakalnic Pod Poncami. HS v Vikersundu bo 225 m, K-točka pa bo zarisana pri 195 m (v Planici 185 m), kar seveda pomeni, da se, ko bodo Norvežani dobili potrebne papirje, Slovenija ne bo več mogla pohvaliti z največjo smučarsko-skakalno napravo na svetu.

Tudi v Vikersundu konstruktor Janez Gorišek
Ob vsem je zanimivo, da je konstruktor tudi te skakalnice Janez Gorišek, ki tokrat sodeluje s sinom Sebastijanom, Norvežani pa so ne le navdušeni, ampak dobesedno obsedeni z njegovim opravljenim delom. Kot poročevalca iz Slovenije so me tukajšnji lovci na rekorde izpraševali na vse konce in kraje. Edino, kar jih zares skrbi pri boju za primat, pa je, da tu praviloma prave termike, predvsem pa podobne Planici v marčevskem terminu, enostavno ni.

Norvežani preučili vse nasprotnike
Toda nova pravila, ki jih je sprejela mednarodna zveza FIS, vsaj v napovedih dovoljujejo polete do 250 metrov. Obenem si v Vikersundu manejo roke, saj so dobesedno preučili vse nasprotnike. Pravijo, da je Planica še vedno kraljica, ampak da bo za morebitne spremembe potrebovala toliko denarja, kot ga nima. Oberstdorf v Nemčiji naj bi bil po njihovem omejen z možnostjo kopanja v globino v izteku letalnice. Na Kulmu pa naj bi bilo pod iztekom preveč vode, da bi se Avstrijci spustili v kaj takega. Obubožanega Harrachova, kjer bodo prvi poleti v novi zimi, takoj po Novoletni turneji, ki se bo predstavila z novo celostno podobo, pa niti ne omenjajo kot resnega kandidata za svetovni rekord.

Računajo, da bo Planica izgubila rekord leta 2012
V Vikersundu se bo letelo na tekmi svetovnega pokala sredi februarja 2011, leto pozneje pa bo tu svetovno prvenstvo in v tistih poznih dneh februarja "vikingi" računajo, da bo padla Planica. Obenem pa so prepričani, da bo Romörena zamenjal eden izmed njegovih reprezentančnih kolegov. Največja želja je Anders Jacobsen. Ampak najprej bo treba skočiti, potem pa reči HOP. Vsekakor pa ni dvoma, da bo dosedanji rekord Vikersunda z Avstrijcem Rolandom Müllerjem (219 m) najbrž zares hitro padel.

Med pomembneži od zdaj tudi Nunar
Biatlonska pričakovanja pred sezono so velika. Biatlonci nimajo denarnih težav, zadnji, septembrski kongres pa je nekoliko spremenil podobo najožjega vodstva osrednje mednarodne zveze. Na čelu je še vedno Norvežan Anders Besseberg, ki je tudi velik privrženec Pokljuke. Med tistimi, ki se zdaj smejijo s plakata pomembnežev, pa je po novem tudi Borut Nunar. Stolček direktorja slovenskih reprezentanc je namreč zamenjal za še bolj spodobno sedišče, saj bo odslej namestnik športnega direktorja Franza Bergerja. Tekmovalci s puško na hrbtu in specialisti za tek v prosti tehniki se bodo posebej razveselili povečanja nagradnih skladov na posameznih tekmah. Posamezna tekma ne sme imeti nižje vrednosti od 35.000 evrov. Odslej pa na najodmevnejših tekmah ne bo več kot 108 tekmovalcev. Če vprašate podpisanega, še vedno občutno preveč.

Pokljuka na vrsti kot tretja
Še več pozornosti kot doslej bo namenjeno nedovoljenim sredstvom, ki so nazadnje odločno kosila v ruskem taboru. Na mladinskih SP-jih (op. a. naslednje leto bo na novem prizorišču v Novem mestu na Češkem) bodo o tej temi pripravili celo izobraževalne seminarje. Sezona se bo začela v začetku decembra v Östersundu na Švedskem, program pa ni veliko spremenjen. Tradicionalna prizorišča si sledijo, Pokljuka bo na vrsti tretja, v zadnjem terminu pred božičem. V februarju bo karavana v ZDA, nato pa bo sledila tekma leta, svetovno prvenstvo v Hanti Mansijsku v sibirskem delu Rusije. Biatlonska družina si želi v olimpijski program pripeljati še tekmo mešanih štafet. In to že v Sočiju, čez štiri leta. Ob poznavanju njihove naveze z Rusijo to vsekakor ni nemogoče.

Forum Nordicum naslednje leto v Avstriji
Naslednje leto bo Forum Nordicum, združenje športnih novinarjev, ki spremljajo nordijsko smučanje, potekal v Ramsauu pod Dachsteinom v Avstriji, ki je bil leta 1978 tudi prvi gostitelj tega zbora. Za leto 2013 kandidira Slovenija, ki je zbor doslej gostila le enkrat na Bledu.

Iz Osla Dare Rupar