Justyna Kowalczyk lovi tretjo skupno zmago na 'novoletnem peklu'. Zaenkrat je na odlični poti. Foto: Reuters
Justyna Kowalczyk lovi tretjo skupno zmago na 'novoletnem peklu'. Zaenkrat je na odlični poti. Foto: Reuters
Justyna Kowalczyk
Pri dekletih je bilo po pričakovanjih zelo napeto. Foto: Reuters
Axel Teichmann
Axel Teichmann je med fanti ugnal vso konkurenco. Foto: Reuters

Tekmovalke so se na progo podale glede na izide četrtkovega prologa. Kowalczykova je v ciljnem šprintu za dve desetinki ugnala Norvežanko Therese Johaug, medtem ko je bila tretja Norvežanka Marit Björgen.

Kowalczykova imela pet sekund prednosti
Poljska zvezdnica je po četrtkovi zmagi startala prva, pet sekund pred Björgnovo. Vodilno dvojico je kmalu ujela Finka Aino Kaisa Saarinen, iz ozadja pa je pritekla še Johaugova. Slednji sta prehajali v vodstvo, vendar jima je Kowalczykova vedno sledila. Tudi ko je Johaugova v tretjem, zadnjem krogu močno pospešila, ji je Kowalczykova sledila.

Največja težava? Prava "maža"
Johaugova je poskušala vse, da bi si pritekla manjšo prednost za ciljni sprint, kjer je Poljakinja močnejša. Takšen scenarij se je tudi uresničil, saj je na koncu Kowalczykova zmagala za pičli dve desetinki. Bjoergnova je zaostala in se vodilni dvojici približala šele pred ciljem, vendar je bil njen zaostanek že prevelik, da bi se lahko vmešala v boj za zmago. "Razmere so bile zelo težke. Največja težava je bila izbrati pravo mažo, zato sem še toliko bolj vesela, da mi je uspelo," je po zmagi dejala 28-letna Poljakinja.

Gracer: Realna pripravljenost naših deklet
Od Slovenk je bila najboljša Barbara Jezeršek na 41. mestu. "Pomembno je bilo izbrati prave smuči za mešani sneg. Treba se je bilo odločiti, ali teči z mažo ali brez nje. Rezultati so realna slika pripravljenosti naših deklet. Ni bilo pričakovati veliko več. Morda bi se Barbara in Vesna lahko uvrstili za kakšno mesto višje. Tekma je bila zelo čudna zaradi posebnih razmer," je po tekmi povedal vodja slovenskih tekaških ekip Marko Gracer. Čez noč je namreč na prizorišču zapadlo približno 15 cm snega.

Teichmann do odločilne prednosti po padcu
Moško preizkušnjo na 15 km je dobil Axel Teichmann, ki je slavil pred Norvežanom Pettrom Northugom in Švicarjem Dariem Cologno. Nemec si je odločilno prednost nabral ob padcu skupine tekačev v zadnjem zavoju. To je bila njegova prva zmaga po skorajda treh letih. Karavana se zdaj seli v Oberstdorf.

TOUR DE SKI, Oberhof, 2. etapa        
                                      
10 km zasledovalno (Ž), klasično:     
 1. J. KOWALCZYK       POL     32:04,4
 2. T. JOHAUG          NOR        +0,2
 3. M. BJÖRGEN         NOR         7,1
 4. A.-K. SAARINEN     FIN        16,3
 5. K. LAHTEENMAKI     FIN        53,4
 6. K. RANDALL         ZDA        58,6
 7. K. NISKANEN        FIN        59,6
 8. S. BÖHLER          NEM        59,9
 9. K. ZELLER          NEM      1:00,1
10. M. IŠIDA           JAP      1:03,0
...                                   
41. B. JEZERŠEK        SLO      2:42,2
46. V. FABJAN          SLO      2:59,7
66. A. ČEBAŠEK         SLO      4:08,2
71. K. VIŠNAR          SLO      6:12,1

15 km zasledovalno (M), klasično: 1. A. TEICHMANN NEM 46:03,4 2. P. NORTHUG NOR +2,3 3. D. COLOGNA ŠVI 2,9 4. A. LEGKOV RUS 4,2 5. E. RÖNNING NOR 5,3 6. G. DI CENTA ITA 6,4 7. L. BAUER ČEŠ 6,5 8. I. ČERNOUSOV RUS 8,7 9. S. TURIČEV RUS 9,0 10. J. FILBRICH NEM 9,5