Petra Majdič (levo) je bila šesta v teku na 10 km v klasični tehniki in osma v šprintu v prosti tehniki. Foto: EPA
Petra Majdič (levo) je bila šesta v teku na 10 km v klasični tehniki in osma v šprintu v prosti tehniki. Foto: EPA
Luciano Pavarotti
Sloviti operni pevec Luciano Pavarotti je na odprtju iger 10. februarja 2006 zaradi težav z zdravjem pel na "playback". Umrl je septembra 2007. Foto: EPA

Najvišja uvrstitev slovenskih športnikov je bilo šesto mesto. Tega so dosegli Petra Majdič v smučarskem teku na 10 km klasično, ženska biatlonska štafeta Andreja Mali, Dijana Grudiček, Tadeja Brankovič in Teja Gregorin ter deskar Dejan Košir v paralelnem veleslalomu.

Najboljši dosežek skakalcev je bilo 10. mesto na ekipni tekmi (Jernej Damjan (28. posamezno na veliki skakalnici), Primož Peterka (30. posamezno na srednji napravi), Rok Benkovič, Robert Kranjec), najvišja uvrstitev alpskih smučark pa 9. mesto Ane Drev v veleslalomu, ki je za 16 stotink prehitela tedaj 12. uvrščeno Tino Maze. Danes novinarka TV Slovenija Ana Kobal je v slalomu zasedla 25. mesto.


V olimpijski vasi zatočišče našli prebežniki

"Olimpijske igre so mestu pustile materialno in nematerialno dediščino. Bile so priložnost, da smo na novo uredili Torino s podzemno železnico, podzemnimi garažami, sprehajališči ... Res je, da dveh ali treh objektov ne uporabljamo več, a je za to odgovorno pomanjkanje spodbud posameznih zvez, ki bi morale iz teh prizorišč ustvariti nacionalna vadbena središča, kot ga poznamo pri nogometu. Uspelo nam je prihraniti nekaj denarja, kar ni običajno pri takšnih prireditvah. A manjkajo ideje in projekti,"
o bolj kot ne zapuščenih prizoriščih za biatlon, bob in smučarske skoke pravi tedanji župan Torina Sergio Chiamparino.

Evelina Christillin, podpredsednica organizacijskega odbora, dodaja: "Opuščena steza za bob v Cesani, ki so jo zaprli leta 2011, je na očeh vsem. Alternativa je bila, da bi uporabili stezo v Franciji, a sta vlada in olimpijski komite želela objekt v Italiji. To je bila napaka, ki bi se ji lahko izognili, čeprav še vedno upamo, da bomo stezo še lahko uporabljali."

V olimpijski vasi, katere gradnja je stala 142 milijonov evrov, so v iskanju boljše prihodnosti zatočišče našli prebežniki.

Okroglo obletnico bodo obeležili s tridnevnimi slovesnostmi z vrhuncem, t. i. belo nočjo, 27. februarja.