Po petih tekmah od sedmih Kranjec v seštevku poletov za Gregorjem Schlierenzauerjem zaostaja 98 točk. Foto: BoBo
Po petih tekmah od sedmih Kranjec v seštevku poletov za Gregorjem Schlierenzauerjem zaostaja 98 točk. Foto: BoBo

Kdor bo naredil res izjemen skok, bi lahko šlo proti 240 metrov. Zelo daleč se lahko skoči le, če skakalec potegne iz skakalnice maksimum, ne da poskuša s hitrostjo, ker sicer z velike višino pade na tla.

Jelko Gros in Andrej Stare
Jelko Gros je širši javnosti znan tudi kot strokovni komentator na TV Slovenija. Letos v Planici na komentatorskem mestu seveda ne bo mogel pomagati Andreju Staretu (desno), saj bo vodja tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Robert Kranjec
Lani je Robert Kranjec postavil piko na i odlični sezoni. Na petkovi tekmi je zmagal, na koncu pa osvojil mali kristalni globus v poletih. Foto: EPA

Takšna je kalkulacija, da pokriješ stroške. Na kakšni drugi prireditvi so vstopnice tudi do 200 evrov, pa ljudje to plačajo.

Planica
Skupaj naj bi si letošnje planiške polete ogledalo okrog 60 tisoč gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V VIP-prostoru jedo slovensko, kdor si kupi, pač dobi tisto, kar je na razpolago, in Slovenci imamo malo takšne hrane 'za v roke', razen suho klobaso.

Gros bo tudi letos v Planici vodja tekmovanja. Nekdanji trener slovenske reprezentance, ki v zadnjih letih na TV Slovenija opravlja vlogo strokovnega komentatorja smučarskih skokov, je v pogovoru za MMC povedal, kakšno delo organizatorje še čaka pred uradnim začetkom tekmovanja, zakaj Avstrijci v letošnji sezoni ne blestijo, ali so vstopnice za Planico res predrage in zakaj na stojnicah ni slovenske hrane.


Katera dela vas danes še čakajo pred preizkusom letalnice?
Pobrati moramo še del snega, kajti vsak dan lahko vzamemo stran le 10 cm snega, sicer nastanejo luknje. Poskrbeti moramo, da bo odbojna ograja ob robu skakalnice gledala ven točno 70 cm. Januarja vedno naredimo toliko snega, da sega do vrha ograje, potem pa ga do tekem počasi pobere toplo vreme. Smučino na zaletišču moramo znižati še za pol centimetra. Prišli so že strokovnjaki, ki merijo veter in je treba vse inštalirati, pa postaviti vejice in skalibrirati letalnico za videokamere.

Danes vam vreme ne bo ravno služilo ...
Ob 10. uri naj bi imeli preizkus letalnice, vendar so napovedane snežne plohe, tako da utegne biti preizkus pozneje. 25 predskakalcev se bo po dvakrat ali trikrat spustilo po letalnici. Glede na vremensko napoved verjetno dvakrat. Čaka nas tudi zadnja inšpekcija Fisovega tehničnega delegata in pomočnika.

Podoba Planice je letos končno urejena. Ste ponosni?
Res je, prvič ni več podrtije. Lani je bilo zraven velikanke še gradbišče. Veseli nas, da so na obeh skakalnicah letos lahko tekmovalci trenirali. Tisti, ki niso, bodo pa zdaj videli, kam lahko pridejo v prihodnje na trening.

Kako dolge polete bomo gledali od četrtka do nedelje?
Okrog 230 metrov, kar bo več, pa bo odvisno od vremena oziroma vetra. Kdor bo naredil res izjemen skok, bi lahko šlo proti 240 metrov. Zelo daleč se lahko skoči le, če skakalec potegne iz skakalnice maksimum, ne da poskuša s hitrostjo, ker sicer z velike višino pade na tla in ne morejo zdržati pritiska radiusa.

Slovenija bo imela številčno ekipo s kar 13 skakalci!

Lahko le ugibami, kaj bodo pokazali tisti, ki jih letos nismo videli v svetovnem pokalu. Zanimiv bo boj za 4. mesto v ekipi, in to bi morala biti huda motivacija. Na sobotni ekipni tekmi bo namreč Slovenija štartala na stopničke in za četrtega člana ekipe bo to priložnost, ki se ne ponudi vsak dan.

Kako komentirate, da ne bo Jake Hvala?

Mislim, da je to ena najbolj modrih odločitev. Trener najbolje ve, koliko je tekmovalec sposoben. Verjamem, da si Jaka želi nastopiti, toda če ni v formi, se hitro lahko zgodi kakšna neumnost. Skratka, trener je v tem primeru potegnil pravo potezo.

Kakšne možnosti ima Robi Kranjec za mali globus v poletih?

Če bi Gregor Schlierenzauer skakal tako, kot je pred tekmo v Oslu, bi rekel, da bo Kranjec dobil mali globus, toda v Oslu se je Schlierenzauer spet našel, tako da so karte odprte. Če se mu ne bo uspelo uvrstiti na zmagovalni oder, ga lahko Kranjec prehiti. Lani je bil 'Schlieri' proti koncu sezone malo prazen. Letos na svetovnem prventvu ni naredil nič posebnega in ga je črvičilo. V mislih je že počasi končal sezono, pa tudi avstrijska ekipa je bila malce deprimirana.

Zakaj Avstrijci v letošnji sezoni ne blestijo tako kot v prejšnjih?
To je njihova poletna igra z izpuščanjem tekmovanj. Po eni strani so resda tekmovalci bolj spočiti, a na drugi niso bili v tekmovalnem ritmu in potem doživiš krizo. V vsakem primeru je bolje, da jo ob močnejšem treningu doživiš že poleti, kot da pride kriza okrog svetovnega prvenstva. Avstrijci so sicer vse leto treniral, a na treningih ne daš od sebe sto odstotkov, na tekmah pa.

Eden od spletnih komentarjev na MMC-jevi strani je bil: "20 evrov stojišče, 35 do 40 tribuna ... Halo? Vstopnice za vso družino me pridejo skoraj sto evrov. Ne, hvala." So vstopnice res predrage?
Takole bom rekel: sponzorji prispevajo skoraj milijon, z vstopnicami pa pokrijemo preostale stroške in nekako je cilj doseči 100 tisoč ali 150 tisoč evrov plusa, ki ostane reprezentantom oziroma Smučarski zvezi. Tu ne gre za zaslužek, zraven je veliko prostovoljcev. Toliko to stane in takšna je kalkulacija, da pokriješ stroške. Na kakšni drugi prireditvi so vstopnice tudi do 200 evrov, pa ljudje to plačajo.

Letos vabite obiskovalce, da pridejo z vlakom. Koliko se jih bo lahko pripeljalo do Jesenic z vlakom?
Vlak ima 800 mest. Kdor se namerava odpraviti z vlakom, naj prej rezervira, da ne bo zjutraj prišel na železniško postajo in šele takrat preveril, ali je prosto. Lahko se zgodi, da bo vlak razprodan.

Kaj pa gostinska ponudba v Planici? Nekateri vihajo nosove, zakaj ni slovenske hrane, ampak čevapčiči, hot-dog ...
Do tega imam mešane občutke. Če bi se ljudje lahko usedli in v miru zaužili hrano, se strinjam, da naj bo hrana slovenska, če pa morajo v stoje pojesti hrano, naj bo takšna, da lahko hitro poješ. V VIP-prostoru jedo slovensko, kdor si kupi, pač dobi tisto, kar je na razpolago, in Slovenci imamo malo takšne hrane 'za v roke', razen suho klobaso.

Kaj pa ideja, da kozarci ne bi bili več plastični?
Razmišljali smo, vendar je treba naštudirati logistiko pranja skodelic. Mišljeno je, da zjutraj kupiš pijačo in plačaš akontacijo za skodelico, na koncu pa jo vrneš in dobiš vrnjeno akontacijo ali pa jo odneseš domov za spominek. Dognati je treba pravi sistem, kako se skodelica opere, kajti ne moreš nekomu, ki zjutraj spije čaj iz te skodelice, potem popoldne nalivati v umazano skodelico.

Kdor bo naredil res izjemen skok, bi lahko šlo proti 240 metrov. Zelo daleč se lahko skoči le, če skakalec potegne iz skakalnice maksimum, ne da poskuša s hitrostjo, ker sicer z velike višino pade na tla.

Takšna je kalkulacija, da pokriješ stroške. Na kakšni drugi prireditvi so vstopnice tudi do 200 evrov, pa ljudje to plačajo.

V VIP-prostoru jedo slovensko, kdor si kupi, pač dobi tisto, kar je na razpolago, in Slovenci imamo malo takšne hrane 'za v roke', razen suho klobaso.