Tina Maze je v St. Moritzu zmagala dvakrat. Leta 2004 je bila najhitrejša v veleslalomu, štiri leta pozneje pa je tam dosegla prvo in edino zmago v smuku. Foto: EPA
Tina Maze je v St. Moritzu zmagala dvakrat. Leta 2004 je bila najhitrejša v veleslalomu, štiri leta pozneje pa je tam dosegla prvo in edino zmago v smuku. Foto: EPA
Mazejeva se veseli izziva v St. Moritzu
Mazejeva do najboljše uvrstitve v Lake Louisu

Na prvih štirih tekmah v tehničnih disciplinah je tako ali tako rekordno uspešno vstopila v sezono, uspešno pa je stopnjevala tudi svoje nastope v hitrih disciplinah v Lake Louisu, kjer ji je na koncu malo zmanjkalo do uvrstitve na zmagovalni oder. Tudi brez nje pa ima pred svojima glavnima tekmicama v boju za veliki kristalni globus, Nemko Mario Höfl Riesch in Američanko Lindsey Vonn, skoraj 100 točk prednosti.

Mazejeva trenutno najbolj vsestranska smučarka
Tinin veliki adut v tej sezoni je izjemna zanesljivost v vseh disciplinah, od sedmih nastopov se ji pravzaprav le en smuk ni najbolje posrečil, na vseh preostalih tekmah pa je dosegla tako rekoč svoj maksimum. Letos torej ni nikakršnega preračunavanja, kje so izgubljene točke, obstaja le razmišljanje: samo tako naprej. V Lake Louisu se je prednost pred Rieschevo in Vonnovo sicer zmanjšala, vendar je Mazejeva v tej sezoni najbolj vsestranska smučarka. Kar proti nekaterim tekmicam izgubi v hitrih disciplinah, lahko pridobi nazaj v tehničnih, in nasprotno - denimo Avstrijka Kathrin Zettel je kljub izjemnim predstavam v tehničnih disciplinah v skupnem seštevku precej daleč za Mazejevo.

Sezona pa bo še dolga, razmerja moči se bodo še spreminjala in tudi Vonnova bo slej kot prej postala bolj konkurenčna v tehničnih disciplinah. Mazejeva pa lahko odgovori z uvrstitvami na zmagovalni oder v hitrih disciplinah, kar ji na tako imenovani avtocesti v Lake Louiseu, kjer v veliki meri odločajo smuči, še ni uspelo.

Konec tedna tri tekme v St. Moritzu
Naslednje prizorišče je St. Moritz, ki je Tini povsem drugače pisan na kožo. V svetovljanskem švicarskem smučarskem središču je že dvakrat zmagala, poleg tega pa bodo letos v treh dneh tri njene discipline – superkombinacija, ki bo izvrsten kazalnik vsestranskosti smučark, superveleslalom, v katerem je vse bliže prva zmaga Črnjanke, s katero bi postala šesta smučarka v zgodovini z zmagami v vseh disciplinah, ter veleslalom, v katerem je v tej sezoni še nepremagana.

Najpomembneje pa je ta hip tako ali tako, da Tina ohrani svoj zagon in užitek na tekmah, na seštevke pa bi bilo najbolje pogledati šele na finalu sezone.

Igor Tominec, Val 202

Mazejeva se veseli izziva v St. Moritzu
Mazejeva do najboljše uvrstitve v Lake Louisu