Jure Aleš je prvič v karieri slavil zmago v paralelnem sprintu. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Aleš je prvič v karieri slavil zmago v paralelnem sprintu. Foto: www.alesfevzer.com
Telemark smučar Jure Aleš zmagal v sprintu

Aleš se lahko pohvali z zbirko zmag v vseh treh disciplinah telemarka. Zmagi v klasiku in sprintu je dosegel konec januarja v ZDA.

"Priprava ni bila kaj dosti drugačna kot včeraj. Dobil sem že kvalifikacije, tako da sem hitro vedel, da sem pravi. Na tekmo sem tako lahko šel sproščen. V prvem krogu sem se počutil dosti samozavestnega, da sem preizkusil tudi modro progo, da sem videl, ali mi mogoče bolj leži. Videl sem, da mi ne, tako da sem do konca ostal na rdeči. Bil je sproščen dan. Odleglo mi je, ko sem zmagal, saj sem vedel, da sem tega sposoben, da imam dosti znanja, tudi izkušenj s tega terena imam že kar nekaj. Danes bi temu rekel predvsem olajšanje," je po preizkušnji rekel Aleš, ki je bil na prvih dveh tekmah v Rjukanu drugi.

V finalu premagal Švicarja Dayerja
Tokrat je bil najboljši že v kvalifikacijah, nato pa je po vrsti premagal Japonca Koheija Hiroseja, Nemca Louisa Huberja, Šveda Olleja Collberga in Francoza Phillipa Lauja. V velikem finalu mu je na poti do zmage stal vedno nevarni Švicar Bastien Dayer, ki pa slovenskemu smučarju danes ni bil kos, saj je bil premagan za 12 stotink sekunde.

V izločilne boje so se uvrstili štirje predstavniki petčlanske slovenske ekipe. Sašo Aleš se je v prvem krogu spopadel s Švedom Collbergom, se dobro boril, a moral priznati premoč tekmecu za 85 stotink sekunde, kar ga je na koncu uvrstilo na 17. mesto.

V osmini finala sta dobro nastopili Špela Mičunovič in Maša Štrakl, medtem ko je Katarina Malenšek nastop končala po kvalifikacijah. Štraklova se je pomerila z odlično Nemko Johanno Holzmann, ki je bila hitrejša od naše smučarke, na koncu pa je tudi zmagala. Tekmica Mičunovičeve je bila Martina Wyss iz Švice, ki je iz dvoboja izšla kot zmagovalka, kar je pomenilo, da sta Slovenki dan v Rjukanu sklenili na devetem mestu.

Telemark smučar Jure Aleš zmagal v sprintu