Slika za zgodovino - Teja Gregorin je osvojila prvo medaljo za Slovenijo v biatlonu. Foto: EPA
Slika za zgodovino - Teja Gregorin je osvojila prvo medaljo za Slovenijo v biatlonu. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin je v svetovnem pokalu nanizala že 15 uvrstitev med deseterico, a tako visoko ni bila še nikoli. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin je imela nizko štartno številko, zato pritiska ni čutila. Na cilju pa se je potem začelo živčno odštevanje. Foto: EPA
Kati Wilhelm
Kati Wilhelm je po šprintu osvojila še drugo zlato medaljo v Južni Koreji. Na zasledovalni tekmi je bila srebrna. Foto: Reuters
Srebro Teje Gregorin - podelitev medalj

28-letna Ihanka je na 15-kilometrski preizkušnji v Pjeongčangu zgrešila le en strel in za zmagovalko Kati Wilhelm iz Nemčije zaostala za 39,5 sekunde. Tretja je bila Norvežanka Tora Berger (+46,5).

Padla tudi biatlonska trdnjava
To je prva slovenska biatlonska medalja na svetovnih prvenstvih. Pred njo je bila na največjih tekmovanjih najvišje Andreja Koblar (prej Grašič) na 4. mestu. Zdaj ima Slovenija medalje v vseh štirih velikih zimskih športih - alpskem smučanju, tekih, skokih in biatlonu. Medalja Gregorinove je prava senzacija, saj v tej sezoni v svetovnem pokalu še nikoli ni bila višje kot 18. Njena najvišja uvrstitev med posameznicami do zdaj sta bili četrti mesti v sezoni 2006/2007.

"Borila sem se za vsak strel"
"Že celo sezono sem bila brez kakršnega koli uspeha, tole danes je prišlo ob pravem času. Nisem izgubila samozavesti in obrestovalo se je. Tudi na treningih mi je v zadnjem obdobju kazalo dobro. To je bilo tudi v preteklih sezonah že nekajkrat tako, a mi je danes to, kar mi morda prej ni, uspelo prenesti še na tekmo. Tekla sem res dobro, čeprav sem podoben tek pokazala že nekajkrat, a se na nekaterih tekmah prej nisem znašla na strelišču. Danes sem se borila za vsak strel, saj je vsako kazensko minuto težko nadoknaditi. Zame je današnji dan sanjski," je povedala "še vroča" Gregorinova.

Priložnost za sanjski trojček
Slovenija je tako po srebru Tini Maze v manj kot tednu osvojila že drugo medaljo na zimskih svetovnih prvenstvih. Priložnost za sanjski trojček bo že v četrtek, ko bo tekačica Petra Majdič na nordijskem SP-ju v Liberecu nastopila na 10-kilometrski preizkušnji v klasični tehniki. Prenos od 11.30 naprej si lahko ogledate tudi na MMC-jevem kanalu.

Mučno čakanje v cilju
Gregorinova
je nastopila s štartno številko tri, zato je bilo čakanje na končni razplet živce parajoče. Že po tretjem streljanju, ko je Gregorinova še tretjič pokrila vse tarče, je bilo jasno, da je medalja zelo blizu. Gregorinova je na zadnjem strelskem nastopu zgrešila drugi strel in takrat se je začelo odštevanje.

Tekmice odpadale ena za drugo
Prva kandidatka je bila izkušena Bergerjeva s štartno številko 11, ki je strelišče zapustila s povsem enakim strelskim izkupičkom kot Gregorinova, a je bila počasnejša v teku in ji razlike do konca ni uspelo zmanjšati. Večina favoritinj je preveč zaostajala že po treh streljanjih, kopica tekmovalk pa je ostala nevarna. Prva med tistimi, ki so na zadnjem streljanju izrazito ogrožale medaljo Gregorinove, je bila po Bergerjevi s štartno številko 13 Nemka Andrea Henkl, kasneje pa s številko 54 Belorusinja Darja Domračeva, z 58 Švedinja Anna Carin Olofsson in s številko 86 Čehinja Veronika Vitkova. Kot Henklovi so se tudi njim na koncu na strelišču zatresle roke.

Wilhelmova razred zase
Že po številki 22 pa je bil znana svetovna prvakinja. Wilhelmova je zgrešila le enkrat na drugem strelskem nastopu, vendar je bila v smučini tako hitra, da je imela po zadnjem streljanju kar 47 naskoka. V zadnjem delu proge je bila Gregorinova celo hitrejša od svetovne prvakinje.

Tekmicam "privoščila" napake
"Tudi zame je bilo čakanje pred televizijo zelo mučno in dolgo. Po drugi strani pa je bila moja številka tudi prednost, saj nisem vedela, kako dobro sem na poti in kakšnega posebnega pritiska nisem čutila. Tako lani kot letos sem napovedovala stopničke, najlepše pa je, da mi je to uspelo prav na SP-ju," je po tekmi povedala Gregorinova in priznala, da je kar malce nešportno privoščila tekmicam napake: "Seveda smo tudi prijateljice in takoj nato je vsakemu med nami tudi žal, ko tekmica zgreši, a mislim, da prav vse razmišljamo na podoben način, ko smo v boju za najvišja mesta."



Individualno (Ž), 15 km:
* 1. K. WILHELM NEM 44:03,1 (1) 2. T. GREGORIN SLO +39,5 (1) 3. T. BERGER NOR 46,5 (1) 4. A. OLOFFSON ŠVE 58,6 (2) 5. V. VITKOVA ČEŠ 1:20,8 (1) 6. J. HRUSTALEVA RUS 1:29,3 (0) 7. E. TOFALVI ROM 1:29,9 (1) 8. H. JONSSON ŠVE 1:42,5 (2) 9. S. BAILLY FRA 1:49,4 (0) 10. A. HENKEL NEM 1:51,1 (3) ... 63. A. MALI SLO 7:38,5 (5) 101. L. DRČAR SLO 15:09,6 (7) * - zgrešeni streli/kazenske minute

Skupni vrstni red v sv. pokalu (17):
1. K. WILHELM NEM 718
2. H. JONSSON ŠVE 655
3. M. NEUNER NEM 590
4. T. BERGER NOR 562
5. S. SLEPCOVA RUS 517
6. A. HENKEL NEM 512
31. A. MALI SLO 147
32. T. GREGORIN SLO 135 R. K.









													

			
			
Srebro Teje Gregorin - podelitev medalj