Lani premalo snega, letos pa preveč na nadmorski višini nad 3000 metrov pod vznožjem Matterhorna. Foto: AP
Lani premalo snega, letos pa preveč na nadmorski višini nad 3000 metrov pod vznožjem Matterhorna. Foto: AP

Območje Matterhorna je zajelo večdnevno sneženje, zaradi česar ni bilo mogoče izvesti že četrtkovega in petkovega treninga smuka na novi 3,8 km dolgi progi Gran Becca. Po odpovedi sobotnega smuka je bila čez dan prečrtana tudi rezervna možnost izvedbe smuka v ponedeljek, ko je napovedano še izdatnejše sneženje.

Ker se je v noči na nedeljo sneženje še okrepilo, so prireditelji v nedeljo zjutraj že ob 6.30 sporočili, da je odpovedan tudi nedeljski smuk alpskih smučarjev za svetovni pokal.

To bi bil čisti spektakel. Če vreme ne sodeluje, ne morete storiti ničesar. To je naš šport, s tem moramo živeti.

Markus Waldner, direktor tekmovanj za alpske smučarje

V čakanju na prvo tekmo smučarjev

Alpski smučarji so ostali že brez treh uvodnih tekem svetovnega pokala. Zaradi močnega vetra so konec oktobra že prekinili in nato odpovedali moško veleslalomsko uverturo v Söldnu v Avstriji.

Smukači bodo morali počakati na začetek ameriških preizkušenj v Beaver Creeku z dvema smukoma in superveleslalomom od 1. do 3. decembra. Gurgl v Avstriji bo prihodnjo soboto gostil slalom, ki bo tako pomenil tekmovalni uvod svetovnega pokala za moške.

Bodo novi smuk krstile smučarke?

Novi spektakularni smuk na meji med Švico in Italijo pod ikonično goro ostaja zaklet. Lansko premiero je odneslo neobičajno pomanjkanje snega, medtem ko je letos sneg zapadel v osrčju Alp ravno sredi novembra.

V Zermattu in Cervinii upajo, da jim bo vseeno uspelo izvesti prvi smuk za svetovni pokal naslednji konec tedna, ko pod Matterhorn prihajajo alpske smučarke, ki se jim zdaj ponuja priložnost, da krstijo progo Gran Becca. Seveda če bo vreme, na čelu s snegom in vetrom, smučarkam naklonjeno.

Sorodna novica Sneg in veter odnesla prvi smuk pod Matterhornom