Jure Košir je šel tik pred odločilnim nastopom Tine Maze po progi in ji zgladil progo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Jure Košir je šel tik pred odločilnim nastopom Tine Maze po progi in ji zgladil progo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Tomaž Lovše
Tomaž Lovše je po koncu lanske sezone postal predsednik Smučarske zveze Slovenije in Tini Maze dodelil status šampionke, s tem pa boljše razmere za delo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tone Vogrinec o zlatu Mazejeve
Portret Tine Maze
V Črni na Koroškem bučno proslavili medaljo

Kolikokrat smo se držali za glavo, ker so slovenski športniki v odločilnih trenutkih odpovedali, toda Tina Maze je zdržala vse pritiske in, podobno kot Mateja Svet pred 22 leti, ubranila vodstvo po prvi vožnji. Po štirih srebrnih medaljah na velikih tekmovanjih je dočakala zlato.

Preberite, kaj so o zgodovinskem uspehu povedali Jure Košir (nekdanji odlični alpski smučar, zdaj pa predsednik zbora za alpsko smučanje pri SZS-ju), Sandi Murovec (smučarski demonstrator, ki občasno pomaga Mazejevi) in Tomaž Čižman (bronast na superveleslalomu svetovnega prvenstva leta 1989, ko je bila Mateja Svet slalomska prvakinja).

Predsednik Slovenije Danilo Türk je pohitel s čestitko: "Spoštovana Tina, z največjim veseljem vam čestitam za izjemen uspeh, ki ste ga dosegli na svetovnem prvenstvu. Verjamem, da ste bili zmage najbolj veseli sami, a tudi vsem nam, ki imamo radi šport, ste naredili izjemno veselje. Z osvojitvijo zlate medalje ste dokazali, da ste vrhunska alpska smučarka. Veselim se z vami in vam želim še veliko sreče ter uspehov na vaši športni poti tudi v prihodnje." Premier Borut Pahor zaradi tiskovne konference odločilne vožnje ni videl, vseeno pa je Tini čestital takoj po uspehu.

Jure Košir: Prepotil sem se in jokal. Moja naloga je bila pogladiti progo s smučmi, preden je peljala. Uspela ji je izjemna tekma. Dokazala je, da je resnična šampionka, ki v najtežjih trenutkih pokaže največ. Tega pritiska, ko vodiš po prvi vožnji, ni enostavno zdržati. Nekajkrat ji je sreča obrnila hrbet, zdaj se je vse vrnilo. Zelo sem vesel, taki mejniki so redki v slovenskem športu. Zahvalil bi se tudi predsedniku smučarske zveze Tomažu Lovšetu, ki je tudi zaslužen za to, da njena ekipa deluje tako, kot mora. Upam, da se ji na vrhu čim prej pridruži še kakšna reprezentantka.

Sandi Murovec: Rekla je, da se bo raztrgala za to zlato medaljo, in če si jo kdo zasluži, je to ona. Kakšno pot je morala prehoditi zadnje tri, štiri sezone skupaj z Andreo Massijem! Ker jo zelo dobro poznam, mislim, da je to njen najsrečnejši dan v življenju. Njena prva vožnja je bila praktično brez napake, popolnoma je izkoristila številko ena in imela odlično izhodišče. Druga proga Tini ni več dopuščala najboljših rezultatov, jo je pa spodbudilo, ko je Brignonejeva prevzela vodstvo. Na štartu je to slišala, kar ji je dalo novih moči. Potrdilo se je, da je prava smučarka za velika tekmovanja. Druga vožnja sicer ni bila čista, nekajkrat je prišla pod vrata in je morala potem direktno napadati naslednja vrata, kar je na takšni progi zelo tvegano.

Tomaž Čižman: To zlato je prišlo v pravem času za slovensko smučanje in lahko smo ponosni na Tino. Že pred SP-jem smo vedeli, da je edina slovenska kandidatka za medaljo, no, morda bi se lahko izšlo tudi smukačem. Veliko ljudi je bilo sicer skeptičnih zaradi njenih zadnjih rezultatov in izpuščene tekme v Zwieslu, toda ona je že tolikokrat dokazala, da je vrhunska tekmovalka, šampionka, na kakršne je treba vedno računati. Niti prestavitve prve vožnje je niso vrgle iz tira. Vse je vrhunsko prenesla, ohranila koncentracijo od zjutraj do štirih popoldne, kar je napor za psiho. V drugi vožnji je zgornji del odpeljala na meji, tako rekoč 100-odstotno, potem je tempo nekoliko zastal. Verjetno je ocenila, da ne sme na vrhu nič izgubiti, sicer bo do cilja težko zadržala prednost.

Tone Vogrinec o zlatu Mazejeve
Portret Tine Maze
V Črni na Koroškem bučno proslavili medaljo