Tina Maze je na velikih tekmovanjih v veleslalomu osvojila tri medalje - zlato in dve srebrni. Foto: EPA
Tina Maze je na velikih tekmovanjih v veleslalomu osvojila tri medalje - zlato in dve srebrni. Foto: EPA
Pogovor Aleša Smrekarja s Tino Maze

"Mislim, da bo stvar ponosa. Enostavno se moram boriti in pokazati smučanje, kot ga kažem že celo sezono. Sezona je dolga in zahtevna, daleč od tega, da pričakujem, da bo lahka tekma, ker je teren zelo zahteven in tehničen. Jasno pa je, da znam smučati, dobro sem pripravljena, in bo treba to tudi pokazati na tekmi," je na srečanju s slovenskimi novinarji povedala najboljša smučarka te zime.

Veleslalom bo na sporedu v četrtek ob 10.00 in 13.30. Spremljali ga boste lahko na MMC TV, TV Slovenija 2 in Valu 202.

Tekma kot vse druge
"To tekmo jemljem kot vse druge, želim hitro smučati in se boriti. Pritiska ne čutim, tu sem že osvojila dve kolajni, tako da z njimi nisem obremenjena. Zavedam se, da bo težka tekma, in bo treba dobro odsmučati. To je najtežja naloga, ki jo vidim na tem smučišču. Vem, da sem lahko dobra, in vse, kar je treba pokazati, je dobro smučanje," meni 29-letna Korošica.

(Kakšne) napake so dovoljene
Črnjanka velja za eno najbolje fizično pripravljenih in psihično trdnih tekmovalk v belem cirkusu: "Počutim se v redu, sezona je dolga, pričakovati, da bom ves čas vrhunska in da bom vsak dan stoodstotna, verjetno tudi ni mogoče. Kakšen slab dan ali kakšne napake so verjetno normalne, pomembno je, da bom na dan tekme dobro pripravljena in da bom naredila dve dobri vožnji. Ko si vrhunski, so napake malenkostne, to so malenkosti, ki so na koncu sedmo mesto namesto prvo. Dejstvo je, da če si v takšni formi, kot sem jaz, si želiš biti vedno tam spredaj, ker veš, da si lahko, zato vsak spodrsljaj, vsako napako, tudi drugo mesto, obravnavaš kot napako ali delno nezadovoljstvo. To pa ne pomeni, da so rezultati slabi."

Na smuku se je dolgo časa ogrevala
Je bilo kaj narobe na smuku, ki ga je končala na sedmem mestu? "Nič ni šlo prav na tem smuku. Zgrešila sem pristop že na samem startu. Smuk je disciplina, kjer potrebuješ zelo dobro koncentracijo, ogrevala sem se zelo dolgo časa, nisem ostala 'hladna' kot na superveleslalomu. To je bila ta napaka. Smuk je hitra disciplina, hitro tveganje, jaz pa sem v teh stvareh vedno rajši bolj previdna, kot da tvegam svoje noge," je odgovorila Tina Maze.

Do veleslaloma brez počitka
Čeprav je bilo med smukom in veleslalomom precej tekmovanja prostih dni, si ni vzela niti dneva počitka: "Takoj sva se z Andreo Massijem odpravila v fitnes, kjer sem delala na moči, saj sem imela občutek, da mi ravno te najbolj primanjkuje. Pripravljam se na veleslalom, tako da ni bilo pavze. Upam, da bo šlo vse po načrtih, saj potrebujem še kakšno vožnjo, da bom povsem zanesljiva šla na tekmo. Prav je, da imam še en dan treninga pred tekmo."

Najraje smuča na zelo zahtevnih, brutalno ledenih progah: "Tam se izkaže, kdo je močan, led vedno pokaže moč, ki jo tekmovalec ima na razpolago. Na ledu moraš biti res vrhunsko pripravljen, mora ti vse 'štimati', in ko to imaš, je stvar bistveno lažja, vsekakor je to moja prednost."

Vsi bi se lahko učili od Avstrijcev
Svetovno prvenstvo v Avstriji je posebno doživetje: "Mislim, da bi se vsi lahko učili od Avstrijcev. Res vrhunsko obdelujejo vse stvari, ki se dogajajo na tem SP-ju, so res predani temu športu, to je šport številka ena v državi. Če si dober smučar, si zanje legenda. Ni pomembno, od kod si, pri njih je vse smučanje. Tudi sama čutim veliko spoštovanje od njih, takoj ko si dober smučar, je za njih to to. Na tak način namreč prikazujejo samo smučanje, zato avstrijski tekmovalci čutijo velik pritisk. Vem, kako je bilo meni v Mariboru, verjetno je njim še težje."

Na tekmi skuša odmisliti ljudi ob progi
Mazejeva je prepričana, da navijaške množice ne odločajo tekem: "Na progi si vedno sam. Ko sem na progi, skušam odmisliti ljudi, ki so okrog, in se koncentrirati nase. Dejstvo pa je, da ko zmagaš pred množico, ki se veseli za tebe, je to res lep občutek."

Krog favoritinj je širok
Prva veleslalomistka sveta bo na četrtkovi tekmi nastopila z že osvojenim malim kristalnim globusom v posebnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark v tej disciplini: "Tekma bo svet zase. Skozi sezono se je lahko dobro videlo, kdo so dobre veleslalomistke. Mislim, da bodo na veleslalomu dobro smučale Anna Fenninger, Viktoria Rebensburg, Tessa Worley, mogoče še kakšna druga punca preseneti."

Vsi gredo v skrajnosti, tudi favoriti grešijo
Na tem prvenstvu so jo doslej slabo odnesli branilci naslovov: "Glavne discipline še pridejo. V hitrih disciplinah je pa tako, da veliko tvegaš, vsak hoče pridobiti stotinke na določenih mestih, kar se lahko izkaže tudi za napako, ampak je pač tako, da 'no risk, no fun'; če ne tvegaš, ni rezultatov. Vsi gredo na svoje limite, tudi favoriti pa zgrešijo." Tina Maze je med prvenstvom dobila udarec v koleno, a s fizioterapevtko Nežko Poljanšek izvajata terapije in s kolenom je iz dneva v dan bolje.

Ena od glavnih favoritinj je tudi Nemka Maria Höfl Riesch, ki je osvojila zlato kolajno v superkombinaciji. Tina Maze o njej meni: "Maria je dobra smučarka. Dejstvo je, da celo sezono ni naredila tega, kar se od nje pričakuje, in je prišla na SP zgrabit svojo priložnost, za kar ji je po svoje treba čestitati. Ne vem, gotovo bo do konca sezone ena glavnih favoritinj."

Poleg Mazejeve bodo od Slovenk nastopile še Ana Drev, Tina Robnik, Ilka Štuhec in Katja Horvat.

Štartna lista:            
 1  T. WORLEY          FRA
 2  A. FENNINGER       AVT
 3  T. MAZE            SLO
 4  K. ZETTEL          AVT
 5  V. REBENSBURG      NEM
 6  I. CURTONI         ITA
 7  J. LINDELL-VIKARBY ŠVE
 8  F. HANSDOTTER      ŠVE
 9  J. MANCUSO         ZDA
10  T. POUTIAINEN      FIN
11  D. GISIN           ŠVI
12  E. GÖRGL           AVT
13  L. GUT             ŠVI
14 M. KIRCHGASSER AVT
15 M. HÖFL-RIESCH NEM 20 A. DREV SLO 37 T. ROBNIK SLO 41 I. ŠTUHEC SLO 56 K. HORVAT SLO
Pogovor Aleša Smrekarja s Tino Maze