Nov presežek Tine Maze: prvič v karieri je postala še svetovna prvakinja v kombinaciji, v kateri ji zlato še kako pripada, saj gre za najbolj celostno smučarko tega stoletja. To je njen četrti naslov svetovne prvakinje, manjka ji samo še naslov v slalomu. Foto: EPA
Nov presežek Tine Maze: prvič v karieri je postala še svetovna prvakinja v kombinaciji, v kateri ji zlato še kako pripada, saj gre za najbolj celostno smučarko tega stoletja. To je njen četrti naslov svetovne prvakinje, manjka ji samo še naslov v slalomu. Foto: EPA
Tina Maze
Po smukaškem delu kombinacije je imela Tina Maze dve stotinki prednosti pred Laro Gut, ki ni dobra slalomistka. Pomembnejša je bila razlika do Nicole Hosp - 90 stotink. Prav ta zaloga je bila na koncu odločilna. Foto: Reuters
Podelitev rož najboljšim v kombinaciji
Slalomska vožnja Mazejeve do zlata
Nastop Tine Maze na kombinacijskem smuku

V sončnem dnevu je bilo vse tako, kot si je najboljša smučarka sveta želela. Že po zahtevnem smuku je imela najboljši rezultat, prednost pred slalomskimi specialistkami pa je bila dovolj velika, da je lahko "drugi polčas" odpeljala z nekaj taktiziranja. Ko je bila sama na slalomskem štartu, so bile v vodstvu tri avstrijske smučarke: Nicole Hosp, Michaela Kirchgasser in Ana Fenninger. Napeto je "pol Slovenije" zadrževalo dih, ko se je topila Tinina prednost 90 stotink pred Nicole Hosp (že po prvem vmesnem času je bilo zaloge le še 31 stotink), toda barva na uri je k sreči ostala zelena. Odločilo je 22 stotink, medtem ko je bronasta Kirchgasserjeva zaostala 35 stotink.

Kot v časih vražjih Slovenk: štiri med prvih 12
"Če ne bi zmagala, bi bilo res smešno," je 31-letna Črnjanka komentirala nov presežek in priznala, da je bila tudi zaradi tega pritiska kar precej nervozna, opraviti pa je morala tudi z načeto progo, saj so se temperature po jutranjem mrazu občutno dvignile. Zelo dobro so nastopile tudi preostale slovenske smučarke. Ilka Štuhec je osvojila sedmo mesto, Ana Bucik enajsto ("V slalomu sem se odločila za popoln napad, zgoraj sem bila še malce zadržana, spodaj pa mi je dobro uspelo.") in Vanja Brodnik dvanajsto ("Dobila sem napotek, da naj pustim dušo na terenu, in mislim, da mi je uspelo."). Za Bucikovo, ki je odlično izkoristila dobro progo in imela tretji čas slaloma (Mazejeva petega), in Brodnikovo je to najboljši rezultat na SP-jih.

Vonnova že v smuku več kot sekundo zadaj
Nov zlati dan slovenskega alpskega smučanja je napovedal že smuk, v katerem se je Tina Maze na izjemno zahtevnem in trdem terenu najbolje znašla zlasti na srednjem, zelo zavitem delu. S številko 17 je za dve stotinki prehitela Laro Gut, obema pa se je resneje približala le Anna Fenninger, ki je zaostala 26 stotink. S četrtega mesta je z 90 stotinkami zaostanka "grozila" Nicole Hosp, zmagovalka slalomske tekme svetovnega pokala novembra v Aspnu, v dobrem položaju je bila še ena Avstrijka, Michaela Kirchgasser. Lindsey Vonn, ki sicer ni sodila med favoritinje, je bila že v smuku presenetljivo nekonkurenčna in je za slovensko šampionko zaostala 1,31 sekunde. Ilka Štuhec je bila na smuku celo 17 stotink hitrejša od Vonnove.

Slovenija bo na torkovi ekipni tekmi nastopila brez Tine Maze. Vodja slovenske moške ekipe Klemen Bergant je sporočil, da bodo nastopili Katarina Lavtar, Ana Bucik, Ana Drev, Žan Kranjec, Klemen Kosi in Matic Skube.



Tina v družbi največjih legend
Veleslalom v Garmischu 2011, superveleslalom v Schladmingu 2013, smuk v Beaver Creeku pred tremi dnevi in zdaj še kombinacijsko zlato. Dosežek, ki Tino Maze uvršča med legende svetovnih prvenstev, saj sta bili do danes le še dve alpski smučarki prvakinji v štirih različnih disciplinah: Francozinja Marielle Goitschel v 60. letih in Švedinja Anja Pärson, ki je edina z zmagami v vseh petih disciplinah. Tina bo imela to priložnost v soboto, še prej pa jo v četrtek čaka veleslalomska tekma. Zdaj ima na 43. SP-ju že tri medalje (dve zlati, eno srebrno) in je na dobri poti, da ponovi dosežek Lasseja Kjusa, ki je edini v zgodovini na enem prvenstvu dobil pet medalj.

Kombinacija, končni vrstni red:       
 1. T. MAZE            SLO     2:33,37
 2. N. HOSP            AVT       +0,22
 3. M. KIRCHGASSER     AVT        0,35
 4. A. FENNINGER       AVT        0,89
 5. L. GUT             ŠVI        0,94
 6. K. ZETTEL          AVT        1,64
 7. I. ŠTUHEC          SLO        2,43
 8. F. MARSAGLIA       FRA        2,59
 9. R. MOWINCKEL       NOR        2,61
10. M. BAILET          FRA        3,22
11. A. BUCIK           SLO        4,40
12. V. BRODNIK         SLO        4,53
                                      
Vrstni red po smuku:                  
 1. T. MAZE            SLO     1:45,25
 2. L. GUT             ŠVI       +0,02
 3. A. FENNINGER       AVT        0,26
 4. N. HOSP            AVT        0,90
 5. R. MOWINCKEL       NOR        1,07
 6. I. ŠTUHEC          SLO        1,14
 7. L. VONN            ZDA        1,31
 8. M. KIRCHGASSER     AVT        1,33
                                      
Slalom:                               
 1. M. KIRCHGASSER     AVT       47,14
 2. N. HOSP            AVT       +0,30
 3. A. BUCIK           SLO        0,62
 4. K. ZETTEL          AVT        0,87
 5. T. MAZE            SLO        0,98
...                                   
11. I. ŠTUHEC          SLO        2,27
13. V. BRODNIK         SLO        2,50

Podelitev rož najboljšim v kombinaciji
Slalomska vožnja Mazejeve do zlata
Nastop Tine Maze na kombinacijskem smuku