Tina Maze z izjemnimi dosežki v alpskem smučanju že dalj časa razvaja slovensko športno javnost, njena kariera pa je doživela razcvet z začetkom sodelovanja s trenerjem Andreo Massijem. Foto: BoBo
Tina Maze z izjemnimi dosežki v alpskem smučanju že dalj časa razvaja slovensko športno javnost, njena kariera pa je doživela razcvet z začetkom sodelovanja s trenerjem Andreo Massijem. Foto: BoBo

Potem pa se je zgodilo tudi srečno naključje, da je poklicala Andreo Massija, ki je izjemen strokovnjak s področja fizične, na neki način tudi psihične priprave. Tu se je zgodila kohezija, ki je Tini dala točno tisto, kar je potrebovala - da je začutila potencial do popolnosti.

Sandi Murovec
Nicole Hosp, Tina Maze, Michaela Kirschgasser
Črnjanka je 'eksplodirala' na letošnjem svetovnem prvenstvu v Vailu in Beaver Creeku. Foto: Reuters
Tomaž Ambrožič
Massi se je izkazal kot izjemni organizator, kot 'team menedžer'. Vse je uredil, kar je bilo potrebno. Zagotovil je materialne in druge pogoje. To je tisto, kar najbolj manjka v slovenski smučariji, je prepričan strokovnjak za športni marketing, Tomaž Ambrožič. Foto: MMC RTV SLO

Tragično se mi zdi, da s takšnimi uspehi in smučarko, kot je Tina Maze, smučarski zvezi ne uspe pridobiti več sredstev. Prihodnost vidim bolj črno. Morda bo rešitev v individualni ekipi, verjetno celo z zasebnim denarjem.

Urban Laurenčič
Za slovenske športnike je nujno potrebno, da si ustvarijo ime, ki je poznano v tujini - vsaj v Evropi, če ne bolj globalno. Šele potem se lahko računa na neke prave aranžmaje v smislu pogodb, ambasadorjev oziroma pravega trženja, je poudaril Jure Košir. Foto: MMC RTV SLO
Darja Črnko
V oddaji ste lahko spoznali tudi Darjo Črnko, mamo Ilke Štuhec, ki je hkrati tudi njena serviserka enega večjih uspehov kariere, ko je v superkombinaciji osvojila 7. mesto. Foto: MMC RTV SLO

Četrtkova oddaja Tarča je bila v znamenju fenomena Tine Maze in poti, ki jo je prehodila do zgodovinskih uspehov. Voditelj oddaje Boštjan Anžin je v studiu vodil debato o šampionki iz Črne na Koroškem z Juretom Koširjem, Andrejem Špornom, Sandijem Murovcem, Natašo Bokal, Tomažem Ambrožičem in Janezom Bukovnikom.

Gostje so spregovorili o izjemni karieri Tine Maze, ki letos znova blesti na svetovnem prvenstvu v Vailu in Beaver Creeku, o njeni težki poti do vrha, prav tako so se dotaknili tudi obdobja po njeni karieri in se lotili večne teme - težav Smučarske zveze Slovenije.

Izmučena zaradi tekmovanja v vseh disciplinah
Črnjanka se je morala pošteno potruditi, da je prebrodila vse krize, se pobrala in dosegla vrhunskost. Svoj neizmeren potencial je kazala že zelo zgodaj, prav tako tudi trmo, ki je za uspeh izjemno pomembna. "Če na treningu ni imela najboljšega časa, je želela vožnjo tolikokrat ponoviti, da je bila najboljša," je dejal njen prvi trener Blaž Jelen, ki je na Tino zelo ponosen. Najboljša slovenska smučarka vseh časov je na Pohorju v svetovnem pokalu prvič nastopila s 15 leti, s štartno številko 60 je na veleslalomu osvojila 32. mesto, prvo zmago pa je leta 2002 dosegla v Söldnu. Po šestih zmagah je sledilo obdobje, ko ji ni šlo vse po načrtih. "Niso je držali nazaj. Tako je šla v vse discipline v vseh tekmovanjih in nekajkrat se je pojavila strašanska izmučenost," je dodal Jelen.
Srečno naključje: stik z Massijem
Po temnejših časih v svoji karieri je nazadnje vendarle posijal žarek upanja. Pravzaprav je šlo za srečno naključje, ko je stopila v stik z Andreo Massijem, je pojasnil Sandi Murovec s Smučarske zveze Slovenije. "Kot zunanji sodelavec te ekipe sem pristopil na samem začetku, ko se je odločila za to pot. Treba je povedati, da te samostojne ekipe niso pravilo. So izjeme. To ni primer, kako reševati smučarijo, a se iz tega da marsikaj naučiti," je dejal. "Tina je bila do tistega časa že šestkratna zmagovalka v svetovnem pokalu, torej neki dokazan potencial. Potem pa se je zgodilo tudi srečno naključje, da je poklicala Andreo Massija, ki je izjemen strokovnjak s področja fizične, na neki način tudi psihične priprave. Tu se je zgodila kohezija, ki je Tini dala točno tisto, kar je potrebovala - da je začutila potencial do popolnosti."
Začetek zlate dobe, ki še traja
Z Massijem, ki je oživil njeno kariero, se je začelo najuspešnejše obdobje slovenskega alpskega smučanja. Črnjanka se je kot za stavo uvrščala na zmagovalni oder, nizala je uspeh za uspehom, v Vancouvru je osvojila srebrni olimpijski kolajni, štiri leta pozneje je v Sočiju naredila korak dlje in postala olimpijska zmagovalka v smuku in veleslalomu. Hkrati je postala svetovna prvakinja v Garmisch-Partenkirchnu (veleslalom), Schladmingu (superveleslalom) in Beaver Creeku (smuk in superkombinacija). Z rekordno bero točk (2.414) je leta 2013 osvojila tudi veliki kristalni globus. "Massi se je izkazal kot izjemni organizator, kot 'team menedžer'. Vse je uredil, kar je bilo potrebno. Zagotovil je materialne in druge pogoje. To je tisto, kar najbolj manjka v slovenski smučariji," je povedal strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič. "Niti ni toliko težava v denarju. Preprosto je premalo znanja, očitno se ne najdejo tisti pravi ljudje, ki bi lahko vodili takšno ekipo in iz tekmovalcev iztisnili ves potencial."

Košir: Massi je naredil drugačno športnico
Nekdanji alpski smučar Jure Košir se neizmerno veseli Tininih uspehov, poudaril je, da se v Sloveniji najbrž še ne zavedamo v celoti, kako velike uspehe niza Črnjanka. Vseeno je opozoril: "Prepričan sem, da Tina Maze ne bi dosegla teh uspehov, če ne bi šla v tak sistem dela. Massi je naredil popolnoma drugačno športnico v smislu fizične priprave. Ta pripravljenost privede do večje mere samozavesti. Naredila je gigantsko spremembo v sami pripravljenosti, tako fizični kot tudi psihični," je dejal. "Če ne bi prišlo do dogovora leta 2009 in podpisa pogodbe med SZS-jem in Tino Maze - tu gre zasluga predvsem Tomažu Lovšetu -, potem vseh uspehov ne bi bilo."
Kaj bo po odhodu Tine Maze?
V (športni) javnosti se večkrat ponavlja vprašanje, kaj čaka slovensko smučarijo, ko bo Mazejeva tudi dokončno postavila smuči v kot. Številni so prepričani, da se bo šele tedaj v celoti občutila kriza slovenskega alpskega smučanja. V studiu se je razplamtela debata o predlogih, kar bi vsaj omililo, če ne že rešilo krize. Iz Vaila se je oglasil tudi športni komentator TV Slovenija Urban Laurenčič. "Nobeno okolje, ki nima dolgoročne strategije, ne more biti uspešno," je dejal. "Tragično se mi zdi, da s takšnimi uspehi in smučarko, kot je Tina Maze, smučarski zvezi ne uspe pridobiti več sredstev. Prihodnost vidim bolj črno. Morda bo rešitev v individualni ekipi, verjetno celo z zasebnim denarjem." Seveda so v to zgodbo močno vpeti tudi pokrovitelji, ki pa jih ni lahko dobiti. Še več, iz športa se celo umikajo.
"Osnova za trženje blagovne znamke športnika je uspeh. To je dejstvo. Ne da se iz nič ustvariti blagovne znamke športnika. Pod nujo je za slovenske športnike potrebno, da si ustvarijo ime, ki je poznano v tujini - vsaj v Evropi, če ne bolj globalno. Šele potem se lahko računa na neke prave aranžmaje v smislu pogodb, ambasadorjev oziroma pravega trženja," je pripomnil Košir.

Smučanje je še vedno nacionalni šport
"Veseliti se moramo neverjetnih uspehov - navsezadnje tudi vseh, ki se trudijo v smučarskem športu - od entuziastičnih delavcev v klubih do staršev, ki tvegajo svoje vikende in vozijo otroke na treninge in na tekme," je še dodal Košir in vnovič poudaril, da je treba najti način, kako z majhnimi sredstvi narediti čim več. Morda tudi skleniti dogovor s kakšnim avstrijskim hotelom, ki bi vsako leto z veseljem sprejel slovenske športnike in to tudi tržil. "Nori bi bili, če se iz tega ne bi nič naučili. Sam mislim, da se lahko. Treba je začeti spodaj. Okolje je naklonjeno smučanju. V anketi, ki ste jo opravili pred letom dni, je 65 odstotkov Slovencev reklo, da je smučanje še vedno nacionalni šport," je še povedal Murovec. Košir ga je dopolnil: "Tudi gledanost je visoka, kar prinaša potencialni interes partnerjev, pokroviteljev in tako dalje."

Potem pa se je zgodilo tudi srečno naključje, da je poklicala Andreo Massija, ki je izjemen strokovnjak s področja fizične, na neki način tudi psihične priprave. Tu se je zgodila kohezija, ki je Tini dala točno tisto, kar je potrebovala - da je začutila potencial do popolnosti.

Sandi Murovec

Tragično se mi zdi, da s takšnimi uspehi in smučarko, kot je Tina Maze, smučarski zvezi ne uspe pridobiti več sredstev. Prihodnost vidim bolj črno. Morda bo rešitev v individualni ekipi, verjetno celo z zasebnim denarjem.

Urban Laurenčič
Tina Maze: Pot k zmagi
Tina Maze: Pot k zmagi