Nepričakovana trojka na zmagovalnem odru. Foto: Reuters
Nepričakovana trojka na zmagovalnem odru. Foto: Reuters
Patrick Küng
Patrick Küng ima le dve zmagi v svetovnem pokalu, po eno smukaško in superveleslalomsko. Foto: EPA
Kjetil Jansrud
Kjetil Jansrud si je 5. decembra v Beaver Creeku prismučal eno izmed treh letošnjih smukaških zmag v svetovnem pokalu, dva meseca pozneje pa na isti progi pogorel. Foto: Reuters
Švica po 18 letih do zlata v kraljevi disciplini
Kosi: Poškodba smučke je moja največja rana
Zlati smuk Švicarja Patricka Künga
Padec in odstop Klemna Kosija

31-letni Švicar je do zdaj v svetovnem pokalu zmagal samo dvakrat, v lanski sezoni je dobil smuk v Wengnu in - superveleslalom v Beaver Creeku. Sicer pa je šele deveti najboljši smukač letošnje zime. Najboljši je bil četrti v Wengnu, na zadnjem smuku pred SP-jem v Kitzbühelu pa je zasedel sedmo mesto. Nastopil je s štartno številko 19 in po razmeroma zadržanem začetku v sončnem vremenu odločilno prednost pridobil v spodnjem delu proge. Zadnji smukaški svetovni prvak iz Švice je bil Bruno Kernen leta 1997 v Sestrieru.
"Neverjetno. Res sem dobro opravil s progo, moje smuči so bile hitre. Zelo sem srečen," je povedal novi šampion.
S številko 35 najboljši na dveh vmesnih časih
Srebro si je s 24 stotinkami sekunde zaostanka prismučal Američan Travis Ganong, zmagovalec decembrskega smuka v Santa Caterini, ki se je po progi Ptic roparic pognal zadnji izmed elitne sedmerice in razveselil domače navijače, bron pa še en Švicar Beat Feuz, mladinski svetovni prvak v smuku iz leta 2007. Tudi on je s tvegano vožnjo, ko je nekajkrat zadel vratca in se dvakrat komajda izognil padcu, bolje odpeljal zadnji del. Zaostal je 31 stotink. Za vse tri so to prve medalje na članskih velikih tekmovanjih.
Zadnji, ki je ogrozil najboljše, je bil pričakovano s štartno številko 35 domači smučar Andrew Weibrecht, presenetljivi dobitnik kolajn na zadnjih dveh olimpijskih igrah v superveleslalomu. Pri drugem in tretjem vmesnem času je bil celo najhitrejši od vseh, pri zadnjem zaostajal le dve stotinki za Küngom, v cilj pa pripeljal z devetim časom (+0,67).

Polom Avstrijcev

Prvi favorit Kjetil Jansrud je precej zaostal. Norvežan, ki vodi v smukaškem seštevku svetovnega pokala, dobil pa je tudi tekmo na isti progi pred dvema mesecema, se ni uvrstil v najboljšo deseterico (15.). Zunaj nje je ostal tudi olimpijski zmagovalec iz Sočija, Avstrijec Matthias Mayer (12.). Svetovni prvak v superveleslalomu Hannes Reichelt se je uvrstil še mesto slabše. 15 smukačev se je zvrstilo v eni sekundi.
Avstrijci so dosegli najslabši smukaški izid v zgodovini SP-jev, saj je bil njihov izplen še slabši kot davnega leta 1937, ko je v Chamonixu Rudolph Matt zasedel deveto mesto. V moškem smuku na zmagovalne stopničke na SP-jih čakajo od leta 2005 in Bormia, ko je bil bronast Michael Walchhofer.
Prav tako je razočaral Italijan Dominik Paris, ki je končal daleč zadaj (23.). Povratnik po poškodbi Aksel Lund Svindal je ponovil šesto mesto s superveleslaloma.

Kosi zdrsnil v zgornjem delu
Slovenci smo največ pričakovali od Klemna Kosija, ki pa je po zdrsu odstopil že v zgornjem delu proge. Martin Čater je bil 25., Boštjan Kline pa 33. V nedeljo bodo na superkombinaciji slovenske barve zastopali isti trije smučarji.
Deseto mesto na superveleslalomu je Kosiju vlilo dodatnega poguma in želje, da bi bil uspešen tudi na smuku. "Mogoče sem se proge lotil še preveč pogumno. Šel sem na dobro uvrstitev, pa so me oropale 'ptice roparice'. Ne bom obupal, to ni zadnja tekma SP-ja. Sem še bolj razjarjen, ker me je strmina premagala," je dejal Mariborčan.
Čater: Soliden izid
"Tako kot sem načrtoval, sem tudi odpeljal. Napravil sem soliden izid, posebej če pogledam treninge. Sama uvrstitev bi bila lahko boljša. Med nastopom je bilo veliko skokov in zavojev in še nisem analiziral vsega. Poskušal sem narediti vse in iti pogumno na skoke in zavoje," je povedal Čater.

"Razočaran sem z doseženim izidom. Zaostanek je kar visok. Med vožnjo sem sicer užival, taktično pa sem se proge lotil napačno, preveč na grobo sem šel in preveč pritiskal ob podlago. Moral bi mehkeje odpeljati vse skupaj in se nekako splaziti čez grbine," pa je bil slabe volje Kline.

37-letni ameriški smučarski zvezdnik Bode Miller, ki je v četrtek grdo padel na superveleslalomu in si poškodoval tetivo, tudi sam verjame, da to najbrž pomeni konec njegove kariere. "Precej se nagibam k temu, da se na tekme ne vrnem več," je dejal v pogovoru za NBC. "Sodim med ljudi, ki za slovo ne potrebujejo velike parade. Enostavno me ne bo več na tekmah," je še dodal.
 
Končni vrstni red:
 1. P. KÜNG            ŠVI     1:43,18
 2. T. GANONG          ZDA       +0,24
 3. B. FEUZ            ŠVI        0,31
 4. S. NYMAN           ZDA        0,34
 5. G. FAYED           FRA        0,39
 6. A. L. SVINDAL      NOR        0,45
 7. O. BANK            ČEŠ        0,56
 8. A. THEAUX          FRA        0,63
 9. A. WEIBRECHT       ZDA        0,67
  . C. JANKA           ŠVI        0,67
11. D. DEFAGO          ŠVI        0,71
12. M. MAYER           AVT        0,92
13. H. REICHELT        AVT        0,94
14. D. POISSON         FRA        0,96
15. K. JANSRUD         NOR        0,99
23. D. PARIS           ITA        1,94
25. M. ČATER           SLO        2,14
33. B. KLINE           SLO        2,73
: Kosi ...

Švica po 18 letih do zlata v kraljevi disciplini
Kosi: Poškodba smučke je moja največja rana
Zlati smuk Švicarja Patricka Künga
Padec in odstop Klemna Kosija