Vesna Fabjan, nekdanja svetovna prvak v sprintu med mlajšimi članicami, bo tudi letos vse misli posvetila šprintu, želi pa si tudi dobre uvrstitve na turneji Tour de Ski. Foto: EPA
Vesna Fabjan, nekdanja svetovna prvak v sprintu med mlajšimi članicami, bo tudi letos vse misli posvetila šprintu, želi pa si tudi dobre uvrstitve na turneji Tour de Ski. Foto: EPA
Katja Višnar
Katja Višnar se že več kot dva tedna pripravlja na Norveškem, pomaga ji tudi njen fant Ole Vigen Hattestad. Foto: www.sloski.si
Vesna Fabjan, Katja Višnar
Vesna Fabjan in Katja Višnar sta v lanski sezoni v Ribinsku poskrbeli za prvo slovensko dvojno zmago v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Ivan Hudač in Petra Majdič
Ivan Hudač, ki je bil del izjemne kariere Petre Majdič, po novem skrbi za moško reprezentanco, vendar si vsaj letos še ne moremo obetati veliko. Foto: Reuters

Konec tedna se bo začela sezona svetovnega pokala v smučarskih tekih. Zaradi pomanjkanja snega so morali Norvežani prve tekme prestaviti iz Beitostölna v Sjusön. V soboto bosta na sproredu obe razdalji v drsalni tehniki (moški na 15, ženske na 10 kilometrov), v nedeljo štafeta. Slovenija se bo predstavila le z žensko reprezentanco, v kateri so Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Alenka Čebašek, Anja Eržen in Mirjam Cossettini. Kako so punce trenirale, kakšna so pričakovanja?

Vesna Fabjan: Prednost šprinterskim tekmam
"Šprint ostaja moja paradna disciplina. Tudi tekem na distanci se bom udeleževala, a le takrat, ko bo distanca drugi dan. Če bo torej v soboto distanca, v nedeljo šprint, me v soboto ne bo na štartu, ker si želim v paradni disciplini dosegati čimboljše rezultate. Če se bom na distanci uvrščala okrog 20. mesta, v šprintu pa okrog desetega, to zame ne bo uspeh. Misli bo potrebno usmeriti v tekme, kjer so možni vrhunski rezultati, ki nekaj štejejo," pravi Vesna Fabjan.

Poseben izziv bo tekma na Rogli
26-letna Besničanka je imela v preteklosti veliko težav z dihali, in izplačalo se je, da je tej problematiki namenila veliko pozornosti. Vseeno ne more mimo teh težav, ko govori o ciljih sezone: "Paziti moram na zdravje, na malenkosti, da me ne zazebe. Lani sem imela veliko težav z bronhitisom. Če bo to v redu, bodo tudi rezultati. Misli bodo usmerjene v vsako tekmo posebej, pomembna pa bo tudi skupna uvrstitev v svetovnem pokalu. Velik izziv bo tekma na Rogli, saj je tekma pred domačimi navijači nekaj posebnega."

Ni pritiska, ker prevzema Petrino breme
Vesna Fabjan se ne obremenjuje z dosežki Petre Majdič, ki je po lanski sezoni končala kariero: "Težko je popraviti njene rezultate. Prvi cilj je izboljšati predvsem svoje rezultate. Po eno zmago imam v vsaki od zadnjih dveh sezon. Tega si želim tudi letos in seveda zbrati več točk v skupnem seštevku svetovnega pokala." Pritiska, ker je postala prva dama slovenskega teka, ne čuti: "Zame to ni pritisk, le dodatna spodbuda. Šest nas je, dobro se razumemo, dobro treniramo. S Katjo prevladujeva v šprintih, Barbara, Anja, Mirjam in Alenka bodo nosile breme na drugih tekmah."

V sezono z več mišične mase
Fabjanova se je potrudila, da bi napredovala v klasični tehniki: "Ogromno treninga je bilo na klasični tehniki, vendar rolke niso isto kot smuči. Veliko moči sem pridobila v zgornjem delu telesa, v ramenskem obroču, kjer imam več mase. To bi se moralo poznati." Nekaj več pozornosti je posvetila tudi teku na razdalji: "Nekaj vzdržljivosti se da natrenirati, vendar sem na zgornjem limitu. Moj organizem ni na takšnem nivoju in težko konkuriram ostalim. Zavedam se, da je to moj hendikep."

Katja Višnar: "Napredek je viden"
Katja Višnar je že več kot dva tedna na Norveškem. Kljub pomanjkanju snega je dobro trenirala (s člani norveške reprezentance), pred uvodom pa že čuti nekaj nervoze. Proge v Sjusönu, ki jih bodo pripravili s pomočjo umetnega snega, dobro pozna: "Vsako leto smo s puncami tam na pripravah. To prizorišče nam kar ustreza." Tudi Višnarjeva želi v sezoni, ko ne bo velikega tekmovanja, največ pokazati na turneji Tour de Ski: "Moj cilj ne bo celotna turneja, ampak posamezne etape, za katere mislim, da mi res ustrezajo. Čutim, da sem močnejša kot lani. Napredek je viden, več je bilo treninga vzdržljivosti in moči. Še vedno se bom osredotočala predvsem na šprint."

Barbara Jezeršek: Končati Tour de Ski
Na uvodni tekmi svetovnega pokala, sobotni preizkušnji na razdalji, ima največ možnosti za vidno uvrstitev Barbara Jezeršek: "Distanca mi je še vedno najljubša, čeprav sem v lanski zimi dokazala, da lahko celo v klasičnem šprintu pridem med 30. Izboljšala sem klasično tehniko, trener je zadovoljen. Popraviti moram še nekaj podrobnosti pri prosti tehniki. Glavni cilj sezone je Tour de Ski. Želim ga končati, potem ko sem ga lani prekinila na polovici, ker sem se osredotočila na celinski pokal."

Razpoloženje je enkratno
Slovenska reprezentanca kljub odhodu polovice servisne službe računa, da bo material konkurenčen. Vesna Fabjan: "Kar nekaj serviserjev se je zamenjalo, vseeno verjamem, da bo vzdušje v 'kontejnerjih' pozitivno. Bolj sproščeno bo kot v preteklih letih. Že na zadnjih pripravah smo se imeli zelo v redu, vzdušje je enkratno. To zaupanje je zelo pomembno. Če veš, da so fantje naredili vse za tvoj uspeh, je lažje."

Vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer je prav tako optimističen: "Mislim, da veliko razlike ne bo, če govorimo o materialu. Res je, da sta odšla dva vrhunska serviserja. Del ekipe je ostal, dopolnili smo jo s kvalitetnimi serviserji. Testi so pokazali, da je vse na isti ravni kot v preteklosti."

Dachstein primeren le za "bazo"
Trener Vladimir Korolkevič je pohvalil prizadevnost svojih varovank: "Pristop tekmovalk je bil zelo zrel. Opazen je napredek, dobrodošla je tudi večja konkurenca znotraj ekipe. V pripravljalnem obdobju smo vse izvedli po načrtu, ključne pa so bile priprave v Ramsauu in Ruhpoldingu. Na Dachsteinu zaradi nadmorske višine nismo mogli opravljati intenzivnih treningov, tam je bilo primerno le za bazični trening. Odpravili smo pomanjkljivosti pri skejtingu in izboljšali tehniko."

Pri fantih bo potrebno potrpljenje
Moška reprezentanca je še vedno daleč od svetovnega vrha. Tekem svetovnega pokala naj bi se prvič udeležila šele v Düsseldorfu na začetku decembra, ko bo na sporedu šprint. Ivan Hudač, ki je s Petro Majdič pisal nepozabno poglavje slovenskega teka, ne pričakuje veliko: "Letos naj se najprej oblikuje prava ekipa, da se bodo navadili na način dela in da vidimo, kaj si lahko privoščimo v prihodnje. Naslednje leto bi že lahko redneje nastopali v svetovnem pokalu. Vsekakor pa tudi moški postajajo homogena ekipa."