Ted Ligety, Thomas Fanara in Marcel Hirscher so vsi smučali izjemno, na koncu pa je bil najhitrejši Američan. Foto: Reuters
Ted Ligety, Thomas Fanara in Marcel Hirscher so vsi smučali izjemno, na koncu pa je bil najhitrejši Američan. Foto: Reuters
Ted Ligety
Ted Ligety je v velikem slogu prišel do 25. zmage v karieri. Foto: EPA
Ligety dobil uvodni veleslalom sezone
Ligety odprl sezono z zmago v Söldnu
Obračun Ligetyja, Fanaraja in Hirscherja za zmago

Američan, ki je četrtič slavil v Söldnu, je za 15 stotink prehitel Thomasa Fanaraja, ki je bil blizu prve zmage v svetovnem pokalu, dodatni dve stotinki pa je zaostal Marcel Hirscher. Avstrijec je prvi favorit sezone, naskakuje peti zaporedni veliki kristalni globus, brani pa tudi zmago v specialni veleslalomski razvrstitvi. Ligetyju lani ni šlo po načrtih, eden najboljših veleslalomistov vseh časov pa je na uvodu v sezono znova dokazal svoje mojstrstvo.

Najboljši trije – na koncu so konkurenco prehiteli za skoraj dve sekundi – so si občutnejšo prednost pred ostalimi nabrali že v prvi vožnji, ko je bil najhitrejši Ligety. V drugi je sijajno smučal Fanara, ki je blestel predvsem na težki söldenski strmini. Tudi Hirscher se je dobro spopadel z ledeno podlago, vendar je vseeno za las zaostal za Francozom. V drugi vožnji je bil 18 stotink počasnejši od Fanaraja. Enak čas drugega teka kot Hirscher je imel tudi Ligety, ki je v zgornjem delu še povišal prednost, a po manjšem zdrsu v srednjem zapravil ves naskok pred Fanarajem. Toda v spodnjem delu je Američan z izjemnim ritmom zavojev znova pridobil in slavil 25. zmago v karieri.

Četrto mesto je zasedel Italijan Roberto Nani, peti je bil Francoz Alexis Pinturault, šesto mesto pa so si razdelili kar trije smučarji. Presenetil je Roland Leitinger. Avstrijec, ki je lani dobil veleslalomski seštevek evropskega pokala, je postavil najhitrejši čas finala in s 26. mesta skočil na šesto. Enak čas obeh voženj sta imela tudi Norvežan Henrik Kristoffersen in Nemec Felix Neureuther.

Kranjec prepočasen za finale, Kosi odstopil
Nastopila sta dva Slovenca. Žan Kranjec je imel številko 47 in v cilj prišel na 28. mesto. Zaostal je štiri sekunde in pol, kar ni bilo dovolj za finale. Prvo vožnjo je končal na 33. mestu. Klemen Kosi je startal s številko 64, a prve proge ni dokončal. "Sami občutki na snegu niso bili slabi. Ko gledam po televiziji in vidim, da je težko, dobim še kar dodaten rešpekt do proge, kar ne bi smel. Zdelo se mi je, da smučam v redu, res pa je, da ni bilo dovolj tvegano in ni bilo tistega napada na vso moč, kot bi za tako progo in tako raven moral biti," je za Val 202 povedal Kranjec, ki je bil po nastopu zelo jezen.

"Kot po navadi, gledam pozitivne stvari. Pozitivno je, da je Žan zelo resen, zna smučati, je fizično dobro pripravljen in je osredotočen na to, kar dela. Manjka malce tiste "žlehtnobe" oziroma hudobije, ima malce preveč rešpekta in to bo treba spraviti na višje obrate. S tekmami in treningi to lahko dvigne na višjo raven. Na začetku je eno sekundo izgubil zato, ker je imel do proge preveliko spoštovanje. Proga ni dovoljevala čistega smučanja, saj je bila že rebrasta na začetku zavoja. Treba je bilo smučati, kot pravim jaz, malce bolj umazano in agresivno. To se bo naučil in bo analiziral tekmo. Verjamem vanj," je za Val 202 doda Andrea Massi, ki je pristavil, da so velike reprezentance trenirale že na novi progi, manjše pa te možnosti niso imele in enostavno niso imele enakega treninga, dotaknil pa se je tudi Kosijevega nastopa: "Kosi potrebuje veliko tehničnega treninga veleslaloma. Na strmih in trdih površinah se tudi na treningu nagne notri v zavoj, Rettenbach pa tega ne dopušča."

Po ledeniškem uvodu v Söldnu se svetovni pokal nadaljuje 15. novembra, ko bodo slalomisti nastopili na Finskem v Leviju.


Končni vrstni red:                    
 1. T. LIGETY          ZDA     2:23,88
 2. T. FANARA          FRA       +0,15
 3. M. HIRSCHER        AVT        0,17
 4. R. NANI            ITA        1,90
 5. A. PINTURAULT      FRA        2,01
 6. R. LEITINGER       AVT        2,81
  . H. KRISTOFFERSEN   NOR        2,81
  . F. NEUREUTHER      NEM        2,81
 9. M. FAIVRE          FRA        2,93
10. V. MUFFAT JEANDET  FRA        3,09
11. F. EISATH          ITA        3,19
12. F. ZUBČIĆ          HRV        3,28
13. G. BORSOTTI        ITA        3,38
Brez finala:                          
33. Ž. KRANJEC         SLO            
Odstop: Kosi, Sandell, Caviezel ...   
 
Vrstni red po 1. vožnji:               
 1. T. LIGETY          ZDA     1:12,30 
 2. M. HIRSCHER        AVT       +0,17 
 3. T. FANARA          FRA        0,33 
 4. R. NANI            ITA        0,63 
 5. V. MUFFAT JEANDET  FRA        1,46 
 6. F. NEUREUTHER      NEM        1,47 
 7. A. PINTURAULT      FRA        1,48 
 8. F. DOPFER          NEM        1,71 
 9. S. LUITZ           NEM        1,99 
10. M. FAIVRE          FRA        2,14 
11. P. SCHÖGERHOFER    AVT        2,15 
12. H. KRISTOFFERSEN   NOR        2,19 
13. G. BORSOTTI        ITA        2,44 
...                                    
33. Ž. KRANJEC         SLO        4,50 
Odstop: Kosi, Sandell, Caviezel ...    

 

Ligety dobil uvodni veleslalom sezone
Ligety odprl sezono z zmago v Söldnu
Obračun Ligetyja, Fanaraja in Hirscherja za zmago