Pogled z letalnice na Kulmu, kjer je bil veter tokrat premočen. Foto: EPA
Pogled z letalnice na Kulmu, kjer je bil veter tokrat premočen. Foto: EPA
Močan veter ni dovolil druge tekme na Kulmu

Po prvotnem programu bi se morala tekma začeti ob 14.15, kvalifikacije pa ob 12.30. Najprej so kvalifikacijsko serijo prestavili za pol ure in jo naknadno odpovedali. Tako bi vseh 57 skakalcev nastopilo na tekmi, ki so jo zatem prestavili na 14.45, nato pa še za 15 minut, a se veter na severozahodu avstrijske Štajerske ni umiril.

V soboto so na Kulmu izpeljali prvo tekmo poletov v olimpijski zimi. Točke je osvojilo pet slovenskih skakalcev. Za finale je bil prekratek le Žiga Jelar. Najboljši je bil sprva Jernej Damjan, ki je zasedel peto mesto, a je bil zaradi nepravilnega dresa pozneje diskvalificiran. Priznali so mu prvi skok in tako je bil uvrščen na 29. mesto. Nato je bil najboljši Slovenec Peter Prevc, rekorder kulmske velikanke, ki je zasedel šesto mesto. Zaradi diskvalifikacije Norvežana Johanna Andreja Forfanga so drugi Slovenci pridobili po dve mesti. Anže Semenič je z osmim mestom popravil najboljšo uvrstitev v karieri. Tako kot starejši brat je tudi Domen Prevc prišel do najboljšega izida v sezoni, ko je bil 11., 18. pa je bil Tilen Bartol. Na vrhu sta bila dva Norvežana, Andreas Stjernen, ki je prvič v karieri zmagal, in Daniel Andre Tande, ki je poletel do 240,5 m, najdlje letos na Kulmu. Tretji je bil Švicar Simon Ammann.

Poleti v Avstriji so bili nekakšna generalka pred drugim vrhuncem olimpijske zime, svetovnim prvenstvom v poletih, ki bo od četrtka naprej v Oberstdorfu. Na letalnici Heinija Klopferja bo zlato medaljo branil Peter Prevc, ki je kot drugi Slovenec postal svetovni prvak v poletih. Pred dvema letoma je zlato snežinko osvojil prav na napravi med vasicama Tauplitz in Bad Mitterndorf. Na nemški letalnici bodo v četrtek kvalifikacije, v petek in soboto bodo štiri serije posamične tekme, v nedeljo pa se bodo za medalje letalci merili na ekipni preizkušnji.

Močan veter ni dovolil druge tekme na Kulmu