V lanski sezoni veliki kristalni globus z rekordnim izkupičkom točk, v letošnji pa dve zlati olimpijski medalji. Tina Maze je upravičeno v igri za najboljšo športnico sveta. Foto: STA
V lanski sezoni veliki kristalni globus z rekordnim izkupičkom točk, v letošnji pa dve zlati olimpijski medalji. Tina Maze je upravičeno v igri za najboljšo športnico sveta. Foto: STA
Usain Bolt
V igri za laureusa je tudi šprinter Usain Bolt. Foto: EPA

sredo bo znano, kdo so najboljši športniki na svetu, in med to elito vseh elit bo v boju za laureusa tudi Tina Maze.

Tekmice slovenske smučarske šampionke, ki je lani osvojila veliki kristalni globus, letos pa dve zlati olimpijski medalji, so nemška nogometašica Nadine Angerer, ameriška plavalka Missy Franklin, jamajška atletinja Shelly Ann Fraser Pryce, ruska skakalka v višino Jelena Isinbajeva in teniška igralka Serena Williams. Težko je verjeti, da bi v tej konkurenci Mazejeva lahko zmagala, toda že nominacija je izjemno priznanje za njeno delo.

Podelitev bo potekala v Kuala Lumpurju v sredo ob 14. uri. V pogovoru za spletno stran organizatorjev je 30-letna Mazejeva na prvo vprašanje, kateri trenutek v letu 2013 si je najbolj zapomnila, odgovorila:

"Celotna moja ekipa je jokala"
"Težko je reči. Toliko je bilo odličnih rezultatov ... Zagotovo je eden Cortina d'Ampezzo, kjer sem končno zmagala v superveleslalomu in se tako pridružila šesterici deklet, ki so zmagale v vseh disciplinah. Drugi tak trenutek pa je finale svetovnega pokala v Lenzerheideju, ko sem v zrak dvignila veliki kristalni globus. Bilo je zelo čustveno. Celotna moja ekipa je jokala!"

Smučarke niso vajene takšnega blišča
O tem, kaj ji pomeni nagrada, o kateri odločajo nekdanji vrhunski športniki, kot so Franz Klammer, Alberto Tomba ali Katarina Witt, je Črnjanka odgovorila: "To je posebna čast, če te izberejo takšne legende. Hkrati je tudi poseben občutek tekmovati proti takšnim zvezdnicam, kot so Serena Williams, Missy Franklin, Jelena Isinbajeva. Smučarke tega nismo vajene."

Med vzornicami tudi Mateja Svet
Tina Maze je v pogovoru izpostavila tudi svoje vzornike - "šampione iz moje vasi, pet jih je nastopilo na olimpijskih igrah, in Matejo Svet" - in odgovorila na vprašanje o bodočih zvezdnicah svetovnega pokala. "Če bodo trdo delale, bodo Anna Fenninger, Mikaela Shriffin in Lara Gut glavne kandidatinje za skupno zmago."

Kdo so preostali nominiranci?
V moški konkurenci so za laureusa nominirani šprinter Usain Bolt (Jamajka), atlet na dolge proge Mo Farah (VB), košarkar LeBron James (ZDA), teniški igralec Rafael Nadal (Španija), nogometaš Cristiano Ronaldo (Portugalska) in dirkač formule 1 Sebastian Vettel (Nemčija).

Med ekipami se bodo za nagrado potegovali ragbisti Nove Zelandije, nogometaši Bayerna iz Münchna, brazilska nogometna reprezentanca, brata dvojčka Bob in Mike Bryan, ki nastopata v tenisu, košarkarji Miamija ter avstrijsko moštvo formule ena Red Bull.

Lani so nagrade prejeli Usain Bolt, britanska sedmerobojka Jessica Ennis in evropska golfska ekipa.