Paralelne tekme so zanimivejše za gledalce, ugotavljajo pri Fisu. Foto:
Paralelne tekme so zanimivejše za gledalce, ugotavljajo pri Fisu. Foto:
Marcel Hirscher je v prejšnji sezoni že petič postal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Foto: EPA

"Naš cilj je, da bi takšne tekme izvajali tudi na velikih tekmovanjih, kot so svetovna prvenstva in olimpijske igre," je v Söldnu dejal vodja moškega dela svetovnega pokala Markus Waldner.

S preusmeritvijo na več takšnih tekem bodo pri krovni smučarski zvezi ustregli željam mlajših aktivnih udeležencev. "Tekmovalci nove generacije imajo radi takšen sistem. Napeto je od začetka do konca. Tekma v Alta Badii nas je vse navdušila," je Waldner spomnil na zelo uspešno izvedbo paralelne tekme v tem znanem središču decembra 2015.

Z njim se je strinjal tudi kolega pri ženskem delu svetovnega pokala, Atle Skaardal, ki vidi prihodnost predvsem v slalomskih paralelnih tekmah v velikih mestih. "Način tekmovanja je hitro razumljiv, neposredni boji med tekmovalci pa so zelo zanimivi tudi za gledalce. In tudi smučarji počasi ugotavljajo, da je sistem dober."

Mednarodna smučarska zveza razmišlja, da bi paralelne tekme prirejala v večjih mestih, kot so München, Stockholm ali Oslo. Želja je tudi takšno tekmo organizirati v Severni Ameriki.

V prihajajoči sezoni se bodo 19. decembra smučarji na paralelni tekmi merili na veleslalomu v Alta Badii, 31. januarja naslednje leto pa bosta tako moška kot ženska slalomska tekma v Stockholmu. Na finalu svetovnega pokala v Aspnu bodo izvedli ekipo paralelno tekmo, ki jo načrtujejo tudi na SP-ju februarja v St. Moritzu.

Pred začetkom nove sezone so v krovni zvezi poskrbeli še za dve novosti. V smuku bodo lahko dirkači najboljše deseterice zdaj izbirali startne številke od 1 do 19, s čimer želijo za dalj časa pritegniti gledalce pred televizijske sprejemnike. Poskusno pa bodo uvedli tudi smučarske čevlje s posebnimi, 60 gramov težkimi oddajniki, ki bodo posredovali podatke o hitrosti in obremenitvah smučarjev v hitrih disciplinah.

Hirscherju tretjič lovorika Serga Langa
Na Forumu Alpinum so Marcelu Hirscherju podelili lovoriko Serga Langa za najboljšega smučarja prejšnje sezone. Hirscher, ki je zmagal le s petimi glasovi prednosti pred Švicarko Laro Gut, je peti smučar, ki je cenjeno lovoriko osvojil tretjič. Najuspešnejši je Pirmin Zurbriggen s štirimi lovorikami Serga Langa, po tri imajo poleg Hirscherja Karl Schranz, Ingemar Stenmark in Alberto Tomba. Nagrado, ki ima ime po ustanovitelju svetovnega pokala, podeljujejo od leta 1963.