Mediji
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 21 glasov Ocenite to novico!
Matej Praprotnik
V etru je zadnje čase manj, kljub novi funkciji pa še vedno pripravlja intervjuje in prispevke. Foto: MMC RTV SLO
Matej Praprotnik
V službo se po pravilu vozi s kolesom. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Uber v ZDA vpeljuje samovozeča vozila. Ko se postaviš v avtomobil, ki ne potrebuje človeka, da bi vozil, si le še potnik in se lahko posvetiš še čemu drugemu kot poslušanju radia. Lahko si predstavljam, da bom na ta način v avtu gledal Netflix in ne več poslušal radia. Avtonomna vozila bi lahko pomenila grožnjo radiu. Ne rečem, da ga bodo res pokončala, a radio bo imel bistveno več konkurence, kot jo je imel nekoč. Tudi glasbo lahko danes odkrivaš na YouTubu. Mislim, da mladi glasbe danes ne odkrivajo več na radiu, ampak na Deezerju, Pandori ... Treba je premisliti vlogo radia, kaj naj v prihodnje počne.       
Matej Praprotnik in Nejc Jemec
Med ustvarjanjem reportaže iz Križne jame. Foto: Maja Ratej
Matej Praprotnik
Kliknite na sliko za ogled asociacij v višji ločljivosti. Foto: MMC RTV SLO

Matej Praprotnik: Kdo bo ubil radio? Morda Uber.

Podkast Številke (80)
2. december 2016 ob 06:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Glasba ima tudi v novinarskih prispevkih lahko magični učinek. Če je umeščena na pravo mesto, ti lahko dvigne dlake pokonci.

Na podkastu Številke ta teden gostimo Mateja Praprotnika, zapriseženega radijca, ki v tem mediju deluje že 20 let. Vabljeni k branju kratkega povzetka, celotnemu pogovoru pa prisluhnite na spodnji povezavi.


Vse se je začelo leta 1996 s Koroškim radiem, pet let pozneje pa je prišel na Val 202. Ena izmed njegovih prvih vlog je bilo sodelovanje z Juretom Longyko: "Ko sem prišel na radio, sem bil njegov jutranji asistent. To vlogo sem opravljal tudi pri Janku Ropretu. Takrat se je v meni že razvijal odnos do jutranjega programa, kasneje sem tudi sam vodil ta program."

Z Urošem Macuro ustvarjala manipulacije
Na jutranjem programu je pustil svoj pečat, pogosto je želel presenečati, ena izmed teh oblik so bile znamenite manipulacije. "Rad imam parodijo, rad se igram z besedami in naslovi. Enkrat sva s tonskim mojstrom Urošem Macuro ugotovila, da če povezuješ med seboj naslove različnih zgodb, lahko nastanejo zanimive stvari. Na začetku sva delala vremenske napovedi, ki so bile precej odmevne," se spominja in kritično oceni: "Nikoli nisem imel občutka, da sem posebej dober voditelj, še kar nekaj mi je manjkalo. Če bi to želel postati, bi potreboval še nekaj dela in nasvetov. Morda tudi iz tujine."

O jutranjem programu še vedno premišljuje
Več vzrokov je, da ga ne slišimo več v vlogi voditelja. Pravi, da se je deloma izpel, a o jutranjem programu - ki je radijski prime time program - še vedno veliko premišljuje: "Prepričan sem, da bom še kdaj voditelj. Ko se bo to zgodilo, bi bil rad zrel voditelj." Njegova trenutna funkcija je pomočnik direktorja za strateška vprašanja. Morda ga je manj slišati v etru, a sam pravi, da "zdaj še bolj skrbim za radio kot kadar koli prej". V mislih ima predvsem digitalno podobo najstarejšega medijskega brata na RTV Slovenija.

Kocine so mu šle pokonci
Pri radijskih novinarskih prispevkih glasbe ne pogreša, saj ta ne prispeva k dinamiki. "Radijski novinar bi moral sam znati pripovedovati zgodbo brez glasbe. Ta sicer lahko naredi neki suspenz, a mora biti dobro izbrana in ne na prvo žogo. Hkrati pride tudi do težave avtorskih pravic. Tu mi je fascinantno, kaj dela Radiolab, saj je skladatelj del oddaje, zato seveda razmišlja o zvočni podobi podkasta popolnoma drugače, kot si lahko mi privoščimo. Pred časom smo delali reportažo iz Križne jame. Kolegica Maja Ratej je pri končni montaži ob prihodu iz jame dodala glasbo, učinek pa je bil nato tak, da so mi šle kocine pokonci. To je vrhunec radia, ko lahko z zvokom dosežeš tako ugodje," z iskrico v očeh pripoveduje o moči radia.

Uber bo postal konkurenca radiu
Večkrat je bilo slišati napovedi, da bo radio nekoč umrl, a je še vedno živahen kot v najboljših letih. Praprotnik je pred kratkim obiskal konferenco, na kateri pa je bila predstavljena vizija, da bi Uber lahko ubil radio. Logika gre v njegovih besedah takole: "Uber v ZDA vpeljuje samovozeča vozila. Ko se postaviš v avtomobil, ki ne potrebuje človeka, da bi vozil, si le še potnik in se lahko posvetiš še čemu drugemu kot poslušanju radia. Lahko si predstavljam, da bom na ta način v avtomobilu gledal Netflix in ne več poslušal radia. Avtonomna vozila bi lahko pomenila grožnjo radiu. Ne rečem, da ga bodo res pokončala, a radio bo imel bistveno več konkurence, kot je je imel nekoč. Tudi glasbo lahko danes odkrivaš na YouTubu. Mislim, da mladi glasbe danes ne odkrivajo več na radiu, ampak na Deezerju, Pandori ... Treba je premisliti vlogo radia, kaj naj v prihodnje počne ... Prepričan sem, da bo izgubil prevlado nad prometnimi informacijami. Google mi že danes da bistveno več podatkov, da pri tem dosežem cilj."

Nismo še v zlati dobi podkastov
Eden izmed prenašalcev radijskih vsebin so podkasti, o katerih je pisal že v svoji diplomski nalogi. Številni se navdušujejo nad razmahom podkastov, a Praprotnik je prepričan, da ta še ni doživel zlate dobe: "Ameriški radio, ki mi je bil precej neznan, dokler nisem živel v ZDA, je po razcvetu podkasta dosegel bistveno več ljudi kot nekoč. To je ta razcvet podkasta, ki ga pričakujem. Veliko ameriškega radia je zelo premišljenega, kar se tiče produkcije. To najbolj cenim pri podkastu. Tudi za naše delo je prinesel veliko novih prijemov. A to je še vedno tehnologija, ki ni priljubljena. Ni se lahko prijaviti na oddaje."

Zaupa v znanost
Moto podkasta Številke je od športa do znanosti, od veselja do vesolja. Matej Praprotnik se najde v vsaki vlogi. Včasih je namreč treniral rokomet, v svojih oddajah pa je pogosto načenjal znanstvene teme. Zakaj tako rad govori o znanosti? "Preprosto. Živimo v postresničnostnem času. Zaupam v znanost, hkrati pa razumem, da znanost nima vseh odgovorov. Ko jih nima, jih pogosto iščemo v psevdoznanosti, proti čemur se borim."

Ima veselje do vesolja
Veselje? Kot voditelj radijskega programa je rad stresal šale, večkrat pa se je spogledoval tudi s stand up komedijo. "Izjemni vtis je name pustil Eddie Izzard, ki je napolnil cel Wembley. Stand up kot oblika izražanja mi je super, a ga nikoli nisem zares izvajal. Ko javno nastopim, rad vključim humor, ki je učinkovito sredstvo komuniciranja. To so redki trenutki, ki jih izkoristim za stand up. Pred kratkim sem tako nastopil na festivalu Naprej, a šale v tem nastopu so delovale popolnoma drugače na odru, kot delujejo na radiu ali Twitterju." In vesolje? Te teme se je večkrat dotaknil kot soustvarjalec Frekvence X, v nebo pa večkrat pogleda tudi skozi teleskop.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, ki ga aktivirate s klikom na sliko spodaj. Matej Praprotnik se je razgovoril o viziji radia, lepoti tega medija, najvišjih zgradbah na svetu in še marsičem ...

VIDEO
Vrhunec radia - ko z zvokom dosežeš ugodje

Glasbeni izbor Mateja Praprotnika: Sergio Godinho - Com Um Brilhozinho Nos Olhos

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
GupeM
# 02.12.2016 ob 08:53
Mislim, da mladi glasbe danes ne odkrivajo več na radiu, ampak na Deezerju, Pandori ...

Logično. Saj na radiu lahko slišiš samo novo komercialno sranje, kar je starih komadov, pa so tako ali tako vedno eni in isti. VAL 202 je tukaj sicer res izjema, ampak ko imam željo poslušati glasbo, me novice, prometne informacije, politika in oglasi ne zanimajo. Zato nove glasbe ne odkrivamo na radiu. Če bi imeli radio v stilu Rock radia, kjer ni veliko govorjenja, glasba pa bi bila različna (nova, stara, hiti, manj/ne poznani komadi ... ), bi ga z veseljem poslušal.
hexen
# 02.12.2016 ob 10:06
Val 202 je neposlušljiv. Vrtijo ene in iste komade... "zlati časi... zlate čaše..." groza!
simon-rupsi
# 02.12.2016 ob 19:06
Klasična TV je preživeta iz preteklega obdobja, ko človek ni imel izbire in je bil prisiljen vzeti to, kar so ti drugi po svojem okusu servirali.

Sam radijskij postaj ne poslušam.... Poslušam pa v avtu podcaste in glasbo po lastnem izboru posnetu na cd-je.
pjandura
# 02.12.2016 ob 10:28
Spotify, SoundCloud, Youtube itd... glasbo se posluša "on demand", isto kot velja za Netflix ipd., ki so ubili klasično TV.
kiliboy
# 02.12.2016 ob 10:09
Praprotnik je cool voditelj. Še več takih. Pri mediju je namreč važno, da ne poneumlja.
koksli
# 02.12.2016 ob 09:53
Če hočete dobro glasbo brez reklam, poslušajte radio Nula (internetni radio).
Janezski
# 02.12.2016 ob 09:41
GupeM
Mislim, da mladi glasbe danes ne odkrivajo več na radiu, ampak na Deezerju, Pandori ...


Za Deezer, Pandoro,... prvič slišim. Ok, Pandorina skrinjica mi je poznana.
zzzblj
# 02.12.2016 ob 10:23
Moj odgovor: Kdorkoli bo ubil radio in televizijo, kakršna obstajata daned, bo vizionar. Zjutraj na poti v službo me spravi v depresijo kr..en, ki misli, da je zabaven. Radio v tej obliki bo kmalu zgodovina. Tudi v avtomobile prihaja svetovni splet. Tako si bo lahko vsak izbral katerokoli radijsko postajo po vsem svetu. In tam se bo naredila selekcija. Preživeli bosta dve vrsti:
- radio brez voditeljev, kjer se 24/7 vrti glasba in
- podcasti, kjer na poljudnoznanstven način dobiš veliko znanja iz različnih področij.
Celine
# 02.12.2016 ob 09:48
Problem je v tem, da bi vsi radi bili radi, ekonomisti, zdravniki, trgovci, gostinci, glasbeniki, policaji, kamermani, režiserji, igralci, potapljači, piloti, vojaki, gasilci, dimnikarji, politiki, predsedniki vlad in držav, čistilci, učitelji in profesorji....vsi vse vemo in znamo!
A mogoce ni tako?
Naj vsak raje počne in dela to kar ga veseli, predvsem to kar zna!
tuhtam
# 02.12.2016 ob 09:46
Pogrešam Mateja na jutranjem programu! Predvsem njegove besedne igre in inteligentne komentarje. Matej, upam, da se kmalu spet vrneš med voditelje.

VENDAR pa dragi VAL202, bil sem vaš zvest poslušalec. Val202 je bilo edino, kar sem poslušal. Zadnjih nekaj mesecev pa imate porazno glasbo. Ne morem vas več poslušati! Naredite nekaj, sicer bo radio ubila vaša glasba še preden pride Uber.

Vse kar delam je, da prižgem val202, slišim bedno slovensko glasbo, zaprem in odprem deezer ali youtube.

Predvidevam, da so za to krive kvote, vendar to ne more biti izgovor. Izbira glasbe je porazna. Škoda. Še imam nekaj upanja...
Kazalo