Številke
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 11 glasov Ocenite to novico!
2001: Odiseja v vesolju
2001: Odiseja v vesolju je eden od ključnih mejnikov znanstvenofantastičnega filma. Foto: NN

Dodaj v

(Tudi) film je kriv za strah pred umetno inteligenco

Gost je Janez Demšar
20. oktober 2016 ob 07:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nemalo ljudi se boji, da bo v (bližnji ali daljni) prihodnosti umetna inteligenca presegla človeka in povzročila konec naše vrste.

Precej zaslug za to ima filmska industrija, ki umetno inteligenco pogosto uprizarja kot našega rablja. Ta teden v podkastu Številke govorimo o umetni inteligenci, petkov gost je Janez Demšar (Fakulteta za računalništvo in informatiko). V tem članku pa smo zbrali le nekaj filmov, ki na tak ali drugačen način prikazujejo umetno inteligenco. V komentarjih pod novico lahko sami zapišete svoje najljubše filme s to tematiko.


Metropolis (1927)

Začelo se je že na začetku prejšnjega stoletja, ko je Nemec Fritz Lang režiral kultni, futuristični Metropolis. Zgodba je postavljena v leto 2026, kjer je družba v mestu Metropolis razdeljena v dve kasti, zgornja vlada, spodnja so izvajalci. Sin vodje mesta spoznava razlike, v zgodbo pa so vpleteni tudi roboti. Pogumna in vizionarska pripoved.

2001: Odiseja v vesolju (1968)
Po mnenju številnih strokovnjakov gre za najboljši znanstvenofantastični filmi do zdaj, pod katero se je podpisal Stanley Kubrick. Zgodba se raztega v razmiku štirih milijonov let in govori o človeški evoluciji. V zadnjem delu - na potovanju proti Jupitru - izjemno pomembna vloga pripada računalniku HAL 9000, ki razmišlja samostojno in se obrne proti človeku.

Iztrebljevalec (1982)
Še ena klasika, pod katero se je po literarni predlogi Philipa K. Dicka podpisal Ridley Scott. Upokojeni iztrebljevalec Rick Deckard (Harrison Ford) lovi šest replikantov - genetsko modificirane človeške klone, ki jih je (skoraj) nemogoče ločiti od navadnih ljudi.

Terminator (1984)
Mati vseh filmov, ki so za premiso vzeli misel, da se bo tehnologija nekoč obrnila proti človeštvu in ga dobesedno izbrisala. Terminator - robotski morilec, ki je popolnoma podoben človeku, je leta 2029 poslan v preteklost (1984) z nalogo, da umori Sarah Connor. Njen sin bo namreč v prihodnosti vodil vojno proti robotom. S tem je bila rojena uspešna franšiza, ki je v akcijskem žanru kronala Arnolda Schwarzeneggerja, pozneje pa ponudila še štiri filme (zadnjega leta 2015).

Matrica (1999)
Kako ločite sanje od resnice? Kultna klasika Larryja in Lilly Wachowski, ki kot nosilno idejo vzame tezo, da ljudje živijo v matrici, simulaciji, v resnici pa so zgolj "baterije" v zlem načrtu robotov. Izjemen film, ki je štiri leta pozneje ponudil precej manj prepričljivi nadaljevanji.

A. I. umetna inteligenca (2001)
Film, ki ga je dolgo želel posneti Stanely Kubrick, dokončal pa ga je Steven Spielberg. Zgodba prinaša pripoved o mladem dečku Davidu, ki je v resnici stroj, programiran, da ljubi. Ko postane del družine, se hitro začnejo kazati razlike z biološkim sinom ...

Na muhi (2008)
Umetna inteligenca vleče poteze v tem filmu. Neznani glas po telefonu združi nenavaden par, ki morata slediti skrivnostnim ukazom. Vsepovsod smo, pripoveduje ženski glas, ki je v resnici glas sistema, ki želi prevzeti nadzor ...

Ex_Machina (2015)
Zadnji v nizu filmov je na platna prišel lani in prinaša zgodbo o Nathanu, ki je ustvaril humanoidnega robota Ava (v podobi privlačne ženske). Mladi programer Caleb ima na videz nalogo ugotoviti, a ...

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
džeko
# 20.10.2016 ob 07:22
Ko bo umetna inteligenca dovolj razvita, sledi logičen zaključek: človek je nepotreben in kot takega je potrebno zradirati.
Je kot virus, vse podreja svojim potrebam in uničuje vse kar je na poti. Torej zajedalec najhujše vrste, ki ga je potrebno odstraniti.....
Če se to zgodi bo končno tale planet lahko zopet zadihal.....
primus90
# 20.10.2016 ob 08:12
In The Thirteenth Floor (1999) ali nizkoproračunska Matrica brez bojevanja sužnjev proti gospodarjem, zgolj virtualna realnost.
el CARTEL
# 20.10.2016 ob 08:21
terminator je eden najboljših filmov na to temo (prva dva, ostalo je crap). dejansko imamo danes neke drone in se razvijajo neki roboti, tako da je ta del dobro napovedal.
pa še zgodba je precej zanimiva, napeta (prvi je posnet bolj kot nek horror, drug pa bolj kot akcija).

tu bi izpostavil je cameroona, ki je prvi film posnel s precej nizkim budgetom, drugega pa z - v letu 1991 - najvišjim za akcijski film. v obeh primerih je dokazal kak mojster je; recimo v enki, kjer je spretno uporabljal markete in manipulacije s kamero pri vsem bojih v prihodnosti (edino CGI in maska se vidi, da nista imela kvalitete, da bi bila danes še zadovoljiva), dvojka pa je bila itak revolucionarna kar se CGI tiče.
Mr.Stone
# 20.10.2016 ob 08:20
Smo bitja, ki delujemo primarno na osnovi čustev. Nismo niti sposobni vzdrževati za zemljo še sprejemljivega števila prebivalstva. xD Po svoje smo že zasužnjeni digitalni tehnologiji. Neka prava, samostojna inteligenca, ki bi bila prosta čustev bi nas videla za tisto kar smo, brez barvnih filtrov v toplih odtenkih. Je skrajno naivno si misliti, da bi lahko bilo drugače v takem primeru. Kaj bi nam to prineslo ne vem, dvomim pa da bi bilo kaj dobrega.
Sicer pa bi lahko ustvarjena inteligenca bila čustvena, a res ne vem kako bi to bilo bolje za nas. Si zamišljam inteligenco, ki ima dostop do naše računalniške mreže in je čustveno na nivoju najstnika. Le kaj bi lahko šlo narobe v takem scenariju? :D Mi je žal, da ne morem poslušati argumentov Janeza Demšarja, ker me res zanimajo.
Ayrton79
# 20.10.2016 ob 08:04
In serija Battlestar Galactica.
pjandura
# 20.10.2016 ob 11:11
Dobri filmi.

Nismo niti sposobni vzdrževati za zemljo še sprejemljivega števila prebivalstva.


Nič nas ni preveč.
Staroselec
# 20.10.2016 ob 10:51
Filmska industrija Hollywooda in predvsem ZF filmi z umetno inteligenco kot protagonistom zgodbe so t.i. predictive programming, s katerim nas pripravljajo,
da bomo stvari sprejeli kot samoumevne, ko se pojavijo.
Da je stvar resnična in v teku je dokazov na pretek.
Synthetični robotoidi so že lep čas med nami kot tudi terminator style mašine.
AI se v trenutku, ko to berete uči od vaših odzivov na spletnih omrežjih in iz slehernega odtisa, ki pustimo na netu. Robotoidi bodo le njihov fizični podaljšek.
Iz uradnih medijev ne boste izvedeli nič o tem.
Če boste o tem govorili s kančkom zaskrbljenosti, pa vas bodo odpravili s tem,
da gledate preveč filmov.
Tako to gre.
angryjoe
# 20.10.2016 ob 12:14
Ko bo umetna inteligenca dovolj razvita, sledi logičen zaključek: človek je nepotreben in kot takega je potrebno zradirati.
Je kot virus, vse podreja svojim potrebam in uničuje vse kar je na poti. Torej zajedalec najhujše vrste, ki ga je potrebno odstraniti.....


ne vem če je to ravno najbolj logičen zaključek. Eno je objektivni zaključek, da je človek parazit kot je parazit tudi marsikatera živalska vrsta. Nekaj drugega kot ta zaključek, je sprejeti sklep, da je potrebno človeka zaradi tega zradirati... Se mi zdi, da taka umetna inteligenca ni kaj preveč inteligentna, če bo razmišljala tako mehanično in se na podlagi nekih (moralnih?) vrednostnih sistemov odločila izvšiti pomor neke živalske vrste...
SsDrag
# 20.10.2016 ob 09:34
umetna inteligenca niso samo zli roboti. Umetna inteligenca je tudi nekaj zelo preprostega (napram robotom iz filmov) in neškodljivega kot je na primer igralni sistem v nogometni igri FIFA. A zdaj se me bo pa igra podjarmila? No, le figurativno.
DišečaKava
# 20.10.2016 ob 07:59
Na seznam bi spadala tudi odlična serija Person of Interest.
camel2
# 21.10.2016 ob 07:39
@hepimen Ja no tvoja trditev je bosa. Čustva so univerzalno precej predvidljiva. S tem se ukvarja umetnost. Zakaj te lahko nek film spravi v jok ali v smeh? Film ni nastal naključno takšen ampak je v ozadju formula. Zdej se pa predstavlji inteligenco, ki bo imela par tisoč let, da bo formirala odgovor samo zate ali milijone let da bo formirala nekaj za celotno oz. večino človeštva. Ljudje smo lahko vodljivi. V osnovi imamo enake reakcije na enake stvari.
Belphegor
# 20.10.2016 ob 22:24
Brez veze se sploh ubadat s tem. Mr. Data in "Sunny" iz I, Robot ne morejo nikoli obstajati. To je vse samo računalnik, le da nima oblike škatle, ampak je v telesu. Nikoli se ne more zavedati samega sebe. Tudi če se mu ukaže, da se uniči, se takoj bo. Ampak folk gleda filme in potem to zagrabi ...
iluvatar
# 20.10.2016 ob 17:58
Dr. Bratko, alfa inu omega na tem področju (in ne Demšar) pravi, da smo se zeloooo daleč od tega.
Po mojem, se bomo pa prej sami fentali.
camel2
# 20.10.2016 ob 17:28
Sem malo lolav ko sem bral te komentarje.
Nakratko. Največja nevarnost umetne inteligence je, da nimamo pojma kaj bo naredila. Če bi lahko klišejsko pričakovali, da bo ugotovila da smo paraziti in nas zaradi tega zradirala itd. bi se lahko pripravili. Ampak ne vemo kaj se bo zgodilo. Če bo umetna inteligenca bila pametna kot povprečen človek je strojno vezje milijonkrat hitrejše od človeških sinaps, poleg tega ni nikoli utrujena se ne stara itd. To pomeni da bi en teden AI-ja enačilo s par 100 tisoče let razmišljanja enega človeka. Če nekaj vprašamo AI-ja in nam bo odgovoril recimo čez par sekund bo to enačilo kot, da bi par 100 let človek razmišljal o odgovoru.
Preprosto ne znamo si predstavljati kaj bo to pomenilo.
Po mojem mnenju nas bomo AI-ju tako predvidljivi tako kot so nam recimo psi ali mačke in nas bo lahko manipuliral po mili volji.
kobresia
# 20.10.2016 ob 14:28
Ko se bo umetna inteligenca zacela zavedati sama sebe je kone c z nami.
hepimen
# 20.10.2016 ob 13:30
Se mi zdi, da taka umetna inteligenca ni kaj preveč inteligentna, če bo razmišljala tako mehanično in se na podlagi nekih (moralnih?) vrednostnih sistemov odločila izvšiti pomor neke živalske vrste...

Umetna inteligenca ne bo razmišljala na podlagi vrednostnih sistemov z vidika človeka, ampak bo razmišljala v skladu s čim hitrejšim in učinkovitejšim doseganjem cilja, ki ji je bil zadan. V končni fazi je rezultat lahko enak.

Ampak verjamem, da je to težko razumeti, saj trenutno po svetu fura zgolj ANI (Artificial Narrow Intelligence). Nekdo je za relevanten primer umetne inteligence celo dal FIFO. LOL! Kot bi za primer človeške storilnosti dal uradnika na upravni enoti.

Ko bo samoučeča umetna inteligenca prišla do nivoja človeške inteligence, bo v trenutku mimo in se s skoraj eksponentno hitrostjo višala v neslutene višave. Kako razmišlja mašina, ki je 12852x pametnejša od najpametnejšega človeka, si verjetno nihče ne zna predstavljati, je pa dejstvo, da računalniki ne bodo imeli omejitev, kot jih imajo človeški možgani. Hitrejše procesorje in večji spomin si bodo lahko sproti razvijali in sestavljali kar sami.

Ena prijetna fiction zgodbica o robotski ročici, ki trenira pisanje čestitk.

Malce branja o umetni inteligenci.
hepimen
# 20.10.2016 ob 21:16
Po mojem mnenju nas bomo AI-ju tako predvidljivi tako kot so nam recimo psi ali mačke in nas bo lahko manipuliral po mili volji.

Ta je malce bosa. Človek zaradi čustev ne bo predvidljiv. Bo pa pač tako inteligenčno inferioren, da ga ne bo težko obvladati.
Majestic12
# 20.10.2016 ob 12:33
Na svetu je dovolj prostora samo za eno od teh dveh stvari. Popolnost umetne inteligence...ali kaos naravne inteligence.

Oboje ne gre.
Kazalo