Znanost
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 9 glasov Ocenite to novico!
Maja Bresjanac
Maja Bresjanac je bila med ustanovnimi člani društva Sinapsa, ki želi spodbujati razvoj nevroznanstvene dejavnosti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Valerij Spiridonov
Valerij Spiridonov je prvi kandidat za presaditev glave. Rus trpi za obliko mišične distrofije. Foto: Reuters
       Od časa mojega študija, kar je že dolgo nazaj, so se tehnološke možnosti močno izboljšale. A delno so šle na račun tega, da se je čas, ki ga posvetimo neposrednemu stiku z bolnikom, komunikaciji, pogledu iz oči v oči in dotiku rok, bistveno skrajšal. V tem vidim tveganje, da medicina izgubi nekaj na svoji celiteljski sposobnosti.       
 Ali imajo zdravniki ob obilici dela in birokracije težave pri osnovni dejavnosti - komunikaciji s pacienti?
Maja Bresjanac
Kliknite na sliko za ogled asociacij v višji ločljivosti. Foto: BoBo
Stephen Hawking
Stephen Hawking sodi med najbolj prodorne živeče fizike. Foto: EPA
Bride of Frankenstein
Frankenstein je eden najpogosteje upodobljenih likov na filmskih platnih. Foto: false
VIDEO
Številke: Je dr. Canavero...

Dodaj v

Maja Bresjanac: Bistvo (in problem) presaditve glave je v hrbtenjači

Podkast Številke (53)
18. marec 2016 ob 06:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Italijanski nevrokirurg Sergio Canavero je napovedal, da v prihodnosti želi presaditi glavo, a stroka je za zdaj skoraj soglasno skeptična.

Na podkastu Številke ta teden namenjamo prav tej temi. Gostili smo Majo Bresjanac, profesorico na Inštitutu za patološko fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje!


Pod novico lahko pogledate glasbeni izbor Maje Bresjanac.


Ta teden poteka Teden možganov. Kako je ta sprejet v splošni javnosti, kateri je prvenstveno tudi namenjen?

Vse bolj. Na začetku se je javnost šele prebujala. Imam vtis, da je v zadnjih letih zares prišlo do preskoka v interesu najširše javnosti za razumevanje možganov in čim boljšo izrabo tega potenciala, ki je verjetno največji potencial, ki ga človeštvo še ima.

Znamo presaditi številne organe, pri katerih je motivacija rešiti in izboljšati kakovost življenja. Enaka motivacija velja tudi za presaditev glave, kajne?
Temeljni namen je podaljšati življenje in tudi kakovost, kot pravi tudi sam Canavero. Vprašanje pa je, ali mu to lahko zares uspe.

Kako si je Sergio Canavero to operacijo zamislil?
Canavero je nevrokirurg. Vešč je uporabe skalpela in drugih instrumentov, s katerimi lahko popravlja motnje v živčevju. V tem konkretnem primeru je njegova osrednja vloga bistvena. Presaditev glave sama po sebi terja prerez in nato ponovno spojitev različnih tkiv dveh organizmov - tistega, ki bo prispeval glavo in bo lastnik novega telesa, in drugega telesa, ki bo prispevalo telo. Marsikatero od teh tkiv, ki se bodo spojili, znamo v medicini že danes sestaviti brez kakšnih večjih posledic (kožo, mišice, žile, periferne živce ...). Ključna je spojitev obeh krnov hrbtenjače. Tu je srčika, o čemer dvomim, da mu bo uspelo.

Ko se v medicini začne uporabljati neka novost (zdravilo, poseg), predfaza običajno vključuje teste na živalih. A do zdaj sta bila le dva dokumentirana primera na opicah. Kaj so pokazali ti poskusi?
Ameriški kirurg Robert White je v 70. letih na opicah izvedel presaditev glave, verjetno ne le na eni živali. V tistem primeru, ki je najbolje dokumentiran, je šlo zgolj za prestavitev glave z enega telesa na drugo, a brez spojitve hrbtenjače. Namen posega je bil preveriti, ali je to načelno možno. Ta žival ni bila zmožna spontanega dihanja, treba jo je bilo vzdrževati pri življenju. Ker ni imela spojene hrbtenjače, ni bila sposobna upravljati telesa. Canavero je lani s svojim sodelavcem iz Kitajske menda izvedel podoben poseg, ki naj bi testiral njegov protokol, s katerim želi izvesti presaditev pri človeku. Problem je samo v tem, da ni prišlo do spojitve hrbtenjačnih krnov. O tem sicer ni objavil strokovnega poročila, obstajajo samo poljudna poročila, iz katerih je razvidno, da je šlo predvsem samo za načelni preizkus podhladitve, kot tiste intervencije, ki naj bi zagotovila ohranitev glave, da se kupi čas, ki je potreben za prestavitev glave z enega telesa na drugega.

Večkrat ste omenjali spojitev hrbtenjače, ki je ključni element v celotni operaciji. Kaj je najtežje pri tej spojitvi?
Ko pride do prekinitve, se zgodi več stvari. Del prekinjenih živčnih povezav se retrahira, propade cela vrsta celic, katerih vlakna so bila prerezana. Tudi če bi bili idealni pogoji za vzpostavitev ponovne povezave, se to v odraslem sesalskem živčevju ne zgodi spontano, ker obstaja cela vrsta molekul na maščobnih ovojnicah živčnih vlaken v hrbtenjači, ki preprečujejo aktivno rast teh živčnih vlaken. Domneva je, da se to zgodi med razvojem, ko se strukturne povezave v našem osrednjem živčevju oblikujejo v neko končno stanje. Gre za neki evolucijski namen, da se preprečita čezmerno brstenje in ustvarjanje novih povezav. Ne vemo, zakaj je tako. Vemo pa, da spontano do regeneracije ne prihaja. Canavero ima namen uporabiti molekulo, s katero želi izzvati spojitev krnov obeh hrbtenjač. Milijoni živčnih povezav so pri meni, kakršni so, a pri vas so drugačni. Pripojiti krna enega na drugega nujno ne pomeni vzpostaviti funkcijskega stanja. Groba arhitektonska zgradba hrbtenjač je podobna, a da bi povezali ustrezne nitke skupaj na tako grob način, kot si on predstavlja, je obsojeno na neuspeh.

Canavero je že našel prejemnika novega telesa. Če bo do operacije res prišlo, koliko časa bi bilo telo umirajočega še primerno za poseg?
Tu gre za nekoga, ki je doživel smrt v smislu, da je prizadeta samo glava oziroma da je prišlo do nastopa možganske smrti ob sicer ohranjenem telesu, ki je v dobri kondiciji za presaditev. Imamo primere, pri katerih izgubimo vsako možgansko funkcijo, ki bi podpirala funkcionalno vedenje te osebe, ki pa je popolnoma kompatibilno z desetletje dolgim preživetjem telesa, denimo, vegetativno stanje. Takih bolnikov je veliko. Po akutni srčni smrti pride do obnove srčne funkcije, a so možgani nepopravljivo okvarjeni zaradi zmanjšanega pretoka krvi in s tem padca kisika. Takrat nekdo živi brez uporabne funkcije možganov, telo pa vztraja.

Kaj pa na drugi strani? Kdo je primeren kandidat? Bi bil lahko primeren, denimo, fizik Stephen Hawking? O kakšnih boleznih je govora?
Canavero razmišlja o stanjih, ki so podobne Valeriju Spiridonovu, ki se je javil za prejemnika. Rus ima eno izmed mišičnih distrofij, zaradi katerih je prizadeto njegovo telo, možgani pa so nedotaknjeni. Hawking je drugačen primer, pri njem gre za bolezen motoričnih nevronov. Ta se dotakne tudi samih možganov, zato ni najbolj idealen primer za Canaverov načrt, saj je prizadeto tudi živčevje. Razmišljal je tudi o tetraplegikih, z visoko okvaro hrbtenjače, ki pomeni prekinitev v vratu in ne bo spontano ozdravljena.

Večji del znanosti dvomi o njegovem uspehu, nekateri celo uporabljajo izraz Frankenstein.
Primerjava drži v smislu klasične zgodbe o Frankensteinovi pošasti, ki je nastala s kombinacijo sestavljenih delov telesa. Canavero se srečuje z ugovori predvsem iz krogov strokovnjakov, ki se zavedajo težavnosti naloge, ki si jo je zastavil. Ne gre za skepso, ki bi bila vodena s strahom. Gre za previdnost, ki je upravičena, in od Canavera se pričakuje, da poskrbi za vse tisto, kar bi moral preveriti in dovolj dobro poznati razmere iz konkretne biološkega položaja, da lahko z neko gotovostjo svoj načrt ovrže ali pa ga sprejme, ker je preizkusil postopke. A jih ni naredil, saj ne želi delati poskusov na živalih.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem Maja Bresjanac podobno predstavi probleme presaditve glave, nevroetiki, brisanju spominov ...

Povezave:
- Ugriznimo znanost: Novo telo
- Teden možganov
- Številke o presaditvi organov v Sloveniji
- Maja Bresjanac na Nočnem obisku
- Možgani v Številkah: Simon Brezovar, Renata Salecl

Glasbeni izbor Maje Bresjanac: Remo Anzovino - Amante

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
luckyss
# 18.03.2016 ob 07:07
Slej kot prej bo medicina v stanju brez zapletov opraviti tudi takšne posege.
Po eni strani bo to rešitev za mnoge bolnike, po drugi strani pa ne bo izgledalo najbolj etično, če si bo star bogataš kupil novo telo..
Bivši uporabnik
# 18.03.2016 ob 08:15
V bistvu gre za presaditev telesa in ne glave.... torej za presaditev telesa na glavo... saj človek je v GLAVI in ne v telesu... je pa to zagotovo težko..
MiD
# 18.03.2016 ob 07:50
Ob takih idejah se lahko človek samo zgrozi! Kaj bo naredil multimilionar, ki mu odpove telo, (če bi bila taka presaditev mogoča)? Zase bi Iskal bi telo, ki bi mu bilo najbolj všeč. mrtvo ali še raje živo! Kriminalci bi imeli še več priložnosti za zaslužek. Menda pa so že danes znani primeri ugrabitev (mladih) ljudi, ki jih "potrebujejo" zaradi njihovih zdravih organov.
Da o vprašanju identitete človeka s tujim telesom in etike niti ne razmišljamo.
Chopin
# 18.03.2016 ob 10:40
To bo velik napredek clovestva, ko se bo clovek naucil presaditi glavo. Jaz upam, da bo to mozno cim prej. Seveda so mozne zlorabe tehnologije, kot vedno, ampak je tak konservativni pristop do novosti popolnoma nesmiseln, saj je enako veljalo za vse vecje izume clovestva.
marvin42
# 18.03.2016 ob 09:28
Dokler paraplegiki in tetraplegiki ne bodo spet hodili, je brez veze razmišljati o presaditvah glave.
DrMinistr
# 18.03.2016 ob 09:09
Sicer pa kot je napisal @luckyss, slej ko prej se to bo zgodilo. Kot se tudi slej ko prej bo zgodilo kloniranje človeka (če se ni že). Seveda pa take zadeve precej bolj burijo domišljijo kot pa recimo presaditev srca.

No, pa še ena zo burjenje domiščljije...avtor "zgodbice" je prof. Borut Štrukelj:
Neka družina, ki je zelo navezana na hudo bolnega dedka se odloči, da ga bojo klonirali. Z njegovim klonom umetno uplodijo vnukinjo (je že polnoletna, da ne bi misli ušle drugam), ki potem rodi klon svojega dedka. Zdaj pa vprašanje...ali je to še njen dedek, ali njen sin...ali oboje?
Zdaj se res sliši bizarno, samo v naslednjih desetletjih bomo priča takim zgodbam
DrMinistr
# 18.03.2016 ob 09:02
Em...nas je pri PAFIju učila MaRa Bresjanac
TAko piše tudi na uradni strani inštituta
http://www.pafi.si/Base/p-clan.php?ime=mbresjanac

Je pa bila ena bolj normalnih na PAFIju ;)
luxmundi
# 18.03.2016 ob 10:48
marvin42,

Jaz tudi razmišljam v to smer, sicer nisem "od stroke", ampak prvi korak je najbrž res ponovna povezava prekinjene hrbtenjače, pri istem osebku.
Presaditev je korak naprej, kot že omenja sam članek in mnenje profesorice. Drugače pa, mene zanima, kako je z zavrnitvijo? Pri praktično vseh presaditvah tkiva drugih darovalcev si potem celo življenje odvisen od nekih zdravil, ki preprečujejo imunsko reakcijo ... pa še tu se zavrnitve dogajajo. V tem primeru je zavrnitev enaka smrti.

Drugače pa, etično se mi zdi precej sporno, ampak ok, če gre za možgansko mrtvega darovalca, ki mu ni več pomoči in se prepreči možnost zlorab, bi še nekako šlo. Ampak dvomim, da je znanost že dovolj napredovala, da bi tak eksperiment uspel.
karambo
# 07.05.2016 ob 22:55
Ni mi jasno, zakaj najprej presaditev in ne odprava poškodbe pri tetraplegikih. Je morda težava, da je tkivo na mestu poškodbe preveč poškodovano, da bi bila možna ponovna konekcija. Po drugi strani tudi z novimi modeli bioničnih rok in nog lovijo živčne impulze na vhodu, torej bi jih lahko na nek način posredovali preko poškodovanega dela do nadaljevanja živca.

Kot laik težko verjamem, da je lažje presaditi glavo kot rešiti zgornji problem. Gotovo pa je rešitev problema presaditve nekaj, na kar čaka na milijone bogatih starih kupcev...

Vsekakor bomo na tem področju v naslednjih desetletjih dosegali uspehe, ki so danes še znanstvana fantastika.
DrMinistr
# 18.03.2016 ob 12:37
@razzzz, tako je :)
izo
# 18.03.2016 ob 12:32
Slej kot prej bo medicina v stanju brez zapletov opraviti tudi takšne posege.
Po eni strani bo to rešitev za mnoge bolnike, po drugi strani pa ne bo izgledalo najbolj etično, če si bo star bogataš kupil novo telo..


na koncu se bomo, kot v filmu, preselili v digitalno matrico čipov. kjer bomo lahko virtualno živeli v neskončnost (dokler ne zmanjka elektrike, lol oz dokler bo robotom zanimivo vdrževat vse skupaj).
exequor1
# 18.03.2016 ob 10:47
Heh, pol se bojo pa drli: "it's a live"! Frankenstein bo resničen :D
marvin42
# 18.03.2016 ob 09:33
oziris.va: kaj če si kupi tvoje telo?
DrMinistr
# 18.03.2016 ob 12:41
@Senzor
Bravo, odlično povedano! Zaton civilizacije bo zaradi presaditve glave in kloniranja...ne pa zaradi sekanja glav z mačeto v imenu imaginarnega prijatelja. Zaton civilizacije se tudi ni zgodil do pred 300 let nazaj, ko so v imenu imaginarnega prijatelja še v Evropi ljudi kar žive zažigali na grmadi.
Nekateri imate res "odličen" občutek, kaj pomeni civilizacija...
taras
# 18.03.2016 ob 11:05
Držim pesti, da mu uspe! Za mnoge bolnike bi bil to velik uspeh... Srečno.
oziris.va
# 18.03.2016 ob 10:20
marvin42
# 18.03.2016 ob 09:33

oziris.va: kaj če si kupi tvoje telo?


Prodam, če nekdo ponudi ustrezno ceno in bo zaradi tega moja družina ali sorodniki imeli kaj haska.
bonanza
# 18.03.2016 ob 10:03
Kaj ti pomaga novo telo, če so možgani v tvoji glavi skuhani?

dr. Black, nevrolog:
The type of radiation coming out of a cell phone is called non-ionizing. It is not like an X-ray, but more like a very low-powered microwave oven.
"What microwave radiation does in most simplistic terms is similar to what happens to food in microwaves, essentially cooking the brain."

http://edition.cnn.com/2011/HEALTH/05/31/who.cell.phones/
DULE50
# 18.03.2016 ob 08:16
A je ta Dr.Canavero prijatelj Dr.Paolo Zambonija.Predlagam da njemu zamenja glavo.
k500
# 18.03.2016 ob 07:36
po moje je to boljša varijanta: prenos osebnosti.
Senzor
# 18.03.2016 ob 12:12
DrMinistr
# 18.03.2016 ob 09:09

V naslednjih letih bomo po tej zgodbi torej priča zatonu civilizacije. Začelo se je s koncentracijskimi taborišči, nadaljevalo s poskusi izpred 40 let, zdaj imamo pa himere. In vedno manj moralnih zadržkov, zakaj sploh to početi. Nekaj me pri tem opomni na vse tiste kipe starodavnih civilizacij, z živalskimi glavami/telesi in človeškimi značilnostmi. Kot je omenil marvin42, imamo ljudi, ki so hromi. Pa ne samo to, vedno več je bolnih za boleznimi, ki jih poznamo, in takimi, ki jim morajo še najti imena.
Kako bo vedno bolj radikalno eksperimentiranje pomagalo tem? Presaditev srca je dovoljšen dokaz sposobnosti medicine, ni se treba spuščat še v presaditve. To je "bizarro" tip znanosti, ki res lahko služi le nesmrtnost želeči si psevdo-eliti. Da bi prej poskusili telesu preprečiti, da sploh ne bi zbolelo (ali ga pozdraviti) se pa najbrž niso spomnili. Vzrok ni pomemben, samo še na posledice se vedno bolj osredotočajo. Če je ta značilnost farmacevtske industrije indikativna tudi za moderno medicino, potem nas mora zelo skrbet.

Še posebej je pa vse skup bizarno zato, ker nisem nikjer zasledil, da se pacientu po presaditvi na drugo telo bolezen ne bo ponovila. Tako kot pri izmišljanju te sorte medicinskih posegov je lahko problem glava in ne telo. Čisto možno. Ampak kdo sem jaz, da bi ljudem jemal igrače. Nekateri pač hočejo čutit pristanek, preden spoznajo, da ne morejo leteti.
razzzz
# 18.03.2016 ob 09:38
DrMinistr...farmacevt? Se spomnem Bresjančeve, kul je bla...pa še na ustnem me je mela pafi in se pri enem vprašanju tako zaplezala, da sem bila skoraj eno uro notri..je šlo lepo skozi, ena devetka☺
Branko3
# 18.03.2016 ob 09:12
Upam, da jim kaj takega ne bo uspelo, sicer bo prišlo do skoraj večnega življenja svetovnih vladarjev- mislim seveda na velekapitaliste, katerih ogromna moč raste in bo počasi neomejena. Revežu glave seveda ne bodo menjali, mu bodo pa ukradli telo, če bo služilo interesu bogate glave.
oziris.va
# 18.03.2016 ob 09:32
luckyss
# 18.03.2016 ob 07:07

Slej kot prej bo medicina v stanju brez zapletov opraviti tudi takšne posege.
Po eni strani bo to rešitev za mnoge bolnike, po drugi strani pa ne bo izgledalo najbolj etično, če si bo star bogataš kupil novo telo.


Zakaj ne? To je isto, kot danes nekdo kupi neko drago obleko, tehnično igrčko (pametni telefon) ali dragi avto?

To, kar nekateri govorite/pišete, je spet samo nevoščljivost, ker si pač ne boste mogli privoščiti ...
420
# 18.03.2016 ob 09:12
problem je tudi sama ivedba presaditve.možgani .5 minut brez kisika = game over
mikitr
# 18.03.2016 ob 06:53
Mislim ,da bi se moralo celo človeštvo odločiti do kam se gre z temi doktorskim raziskavami in posegi.Zame so neka kloniranja celih ljudi,kot presaditve glave,reči ,ki jin ne bi smeli upravljati.Ljudje smo po naravi miniljivi in tako naj ostane.(sicer pa nas bo narava že kaznovala,če bomo preveč posegeli vanjo)
Kazalo