Deklice v Jemnu se poročajo zelo mlade. Foto: EPA
Deklice v Jemnu se poročajo zelo mlade. Foto: EPA
Jemen
Poroke v Jemnu so pogosto množične, ženini pa za žene dobijo mladoletne deklice. Foto: EPA

Človekoljubne organizacije so ogorčene in na ves glas opozarjajo na mlada dekleta, ki se morajo poročati pod prisilo. 12-letna Favzija Amodi, ki so jo starši lani prisilili, da se je poročila s 24-letnim moškim, je zaradi izkrvavitve po treh dneh muk v porodni sobi umrla.

Po njeni smrti so se takoj oglasile človekoljubne organizacije za zaščito otrok. "Čeprav je bil vzrok njene smrti pomanjkanje zdravniške oskrbe, pa gre v resnici za pomanjkanje izobrazbe v Jemnu in za to, da se prisilne poroke otrok še vedno dogajajo," je povedal predsednik organizacije za zaščito otrok Seyaj Ahmed Al Kureši.

Starši so jo poročili, da ne bi bila v breme
Favzija Amodi se je rodila v zelo revni družini v jemenskem mestu Hodeida, ki je sicer četrto največje mesto v Jemnu in pomembno pristanišče. Ker starši deklice niso mogli vzdrževati, je morala pri 11 letih zapustiti šolo in družino ter se poročiti s 24-letnim moškim, s katerim je kmalu po poroki zanosila. Nosečnost ji je povzročala precej preglavic.

Deklice v Jemnu se poročajo zelo mlade
Poroke otrok so v Jemnu, predvsem na obali Rdečega morja, kjer še veljajo plemenski običaji, zelo pogoste. Več kot polovica vseh deklic v Jemnu se poroči, preden dopolnijo 18 let, zelo pogosto s starejšimi moškimi, nekateri med njimi imajo celo več žena. Poroka pomeni, da deklice niso več finančno breme svojim staršem, poleg tega pa starši od moža po navadi izsilijo tudi zajetno doto.

Smrt male Amodi pa ni prva smrt jemenske deklice, ki je prišla v medije. Lani je svet šokirala novica o ločitvi 10-letne Nujud Ali, ki je prav tako morala končati šolanje in se poročiti z moškim, ki jo je po poroki vsak dan pretepal in posiljeval. Da bi pobegnila, je mala Nujud poklicala taksi, ki jo je odpeljal na drugo stran mesta na sodišče, kjer je zahtevala, naj ji dodelijo sodnika. Po zelo odmevnem procesu ji je sodišče odobrilo ločitev.

Brez omejitve starosti za poroko
Jemenski parlament je skušal februarja starost otrok, ki se poročajo, omejiti na 17 let, a je predlog naletel na burne odzive javnosti in politike. Številni politiki so bili prepričani, da bi tak zakon kršil šeriatsko pravo in islamske zakone, ki ne omejujejo starosti poročenih.