Roof naj bi pripadal rasistični skupini. Foto: Reuters
Roof naj bi pripadal rasistični skupini. Foto: Reuters

Ameriški mediji poročajo, da je 21-letni Roof preiskovalcem ob priznanju krivde za strelski pohod dejal, da je želel sprožiti rasno vojno. Vse njegove žrtve so bile temnopolte.

Njegov stric je povedal, da mu je pištolo kalibra 45 za rojstni dan podaril oče. Carson Cowles je trdil, da je poskušal usmerjati svojega nečaka, ki ni imel službe niti vozniškega dovoljenja, vendar ni bil dovzeten za njegove ideje.

"Dejansko sem na kratko govoril z njim po telefonu in rekel je, da zunaj strelja v tarčo s svojo novo pištolo," je Cowles opisal svoj pogovor z Roofom aprila okoli njegovega rojstnega dne.

Pred nekaj meseci naj bi bil Roof aretiran zaradi prekrška, povezanega z mamili, in motenja posesti.

Pred pokolom sodeloval pri molitvi
Roof, ki naj bi bil privrženec organizacij belih rasistov, je v sredo zvečer vstopil v zgodovinsko cerkev Emanuel African Methodist Episcopal v Charlestonu in več kot uro sodeloval na molitvenem srečanju, kjer so študirali besedilo svetega pisma. Nato je potegnil pištolo in ubil devet ljudi. Med žrtvami je tudi 41-letni pastor cerkve in državni senator Južne Karoline Clementa Pinckney.

Morilec je pištolo večkrat napolnil, in ko je končal, je pobegnil s svojim vozilom znamke Hyundai. Policija ga je prijela na enem od križišč v Severni Karolini in ga nekaj ur zatem prepeljala nazaj v Charleston, kjer se je zgodil krvavi zločin.

Gre za najhujši pokol v verskih objektih v ZDA v zadnjih desetletjih, ki je obudil spomin na temačna obdobja ameriške zgodovine. Zločin se je zgodil v cerkvi, ki so jo leta 1822 belci požgali, ker je eden njenih ustanoviteljev skušal organizirati upor sužnjev.