Prizivno sodišče v Perugii je namreč včeraj dopustilo revizijo procesa, v katerem so pred 16 leti za umor dvojice na 26 let zapora obsodili Somalca Hašija Omarja Hasana. Na dan so namreč prišli novi dokazi, da je bil umor dvojice naročen. Foto: epa
Prizivno sodišče v Perugii je namreč včeraj dopustilo revizijo procesa, v katerem so pred 16 leti za umor dvojice na 26 let zapora obsodili Somalca Hašija Omarja Hasana. Na dan so namreč prišli novi dokazi, da je bil umor dvojice naročen. Foto: epa

Po 22 letih od smrti Alpijeve in snemalca, zamejskega Slovenca Mirana Hrovatina, ki so ju leta 1994 ubili v Mogadišu, bo resnica morda končno le prišla na dan.

Prizivno sodišče v Perugii je namreč včeraj dopustilo revizijo procesa, v katerem so pred 16 leti za umor dvojice na 26 let zapora obsodili Somalca Hašija Omarja Hasana. Na dan so namreč prišli novi dokazi, da je bil umor dvojice naročen.

Kronska priča prvič, kronska priča drugič
Med pričami bo tokrat tudi Ahmed Ali Rage, z vzdevkom Jelle. Čeprav ga na prvem sojenju ni bilo v dvorani, je Hasana spravila za rešetke prav njegova izjava, ki jo je preiskovalcem dal v Somaliji. Ali Rage je trdil, da je na kraju atentata videl, kako je Hasan streljal na Alpijevo in Hrovatina. Več kot desetletje kasneje je svojo izjavo umaknil. Danes priznava, da so ga Italijani prisilili v lažno pričanje v zameno za denar in potni list iz nemirne Somalije. "Hasan je nedolžen, lagal sem, tistega dne me ni bilo na kraju atentata," je povedal v kamero novinarke oddaje RAI Chiare Cazazanige, ko ga je po dolgem iskanju našla v Angliji.

Novinarki je tudi razkril, kdo ga je nagovoril k lažni izjavi, polni protislovij, a RAI imen ni objavil in je odgovorne prepustil tožilstvu. Italijanska policija Al Rageja ni nikoli iskala.

Eksekucija pod krinko ropa. Kdo je popravljal poročilo vojaškega agenta?
"Čakal sem 16 let, vpil, da sem nedolžen. Trpljenje je bilo dolgo, zdaj sem zadovoljen, počakajmo, kako bo odločilo sodišče," je za italijanske medije izjavil Hasan, ki so ga zaradi novih okoliščin iz zapora premestili v socialno ustanovo v Padovi.

Da v zaporu sedi nič kriva oseba, je bila od začetka prepričana tudi mama ubite Alpijeve. "Nikoli nisem verjela v Hasanovo krivdo," pravi Luciana Alpi.

Tako kot je prvi sodni proces puščal na vse strani, očitno vode ne držijo niti uradna poročila o umoru. Da je nekdo preiskavo speljal s prave poti, naj bi dokazovalo tudi poročilo agenta italijanske vojaške službe Sismi v Somaliji, s katerega so na pritisk poslancev in medijev lani umaknili oznako zaupno. Združeni narodi, piše agent, hočejo smrt prikazati kot posledico naključnega ropa, medtem ko vse jasno kaže na premišljen in naročen umor. Tudi iz Rima je prišla jasna prepoved, da bi se govorilo o umoru in naročnikih, zapiše agent Sismija. Njegovo besedilo je nato nekdo popravljal in črtal stavke o umoru. Kdo in zakaj? Kdo bi imel interes, da bi bil uboj videti kot posledica nasilnega ropa? In zakaj se nihče ni zganil, ko je šofer, ki je Alpijevo in Hrovatina pripeljal na kraj kasnejšega atentata, priznal, da je dobil 50 tisoč evrov za molk? Na ta vprašanja še danes ni odgovorov, prav tako ni pričakovati, da bi jih prineslo ponovno sojenje.

Iskala sledi umazanih italijanskih poslov
Alpijeva in Hrovatin sta namreč v Somaliji raziskovala nezakonite poti nevarnih odpadkov in orožja. Očitno sta morala umreti, preden bi se v domovino vrnila z dokazi o italijanskih umazanih poslih. Alpijeva je tik pred smrtjo posnela dolg intervju s sultanom v Bosasu. Njegova vojska je zajela ladje sumljivega podjetja, domnevno vpletenega v italijansko trgovino z orožjem in jedrskimi odpadki. Te naj bi našli zakopane pod asfaltom ceste v Somaliji, ki jo je gradila Italija. Sultan je povedal, da je intervju trajal 3 ure. Na snemalnih kasetah, ki so prispele v Italijo, pa je bilo le 25 minut posnetkov.

Bo tožilstvu in odvetnikom obsojenega Hasana uspelo dokazati, da je bil dvojni umor naročen?
Ponovljeno sojenje se bo začelo 5. aprila.