Nekateri domačini, na otoku Giglio jih živi okoli 1.500, so predlagali celo, da bi ladjo potopili in je spremenili v
Nekateri domačini, na otoku Giglio jih živi okoli 1.500, so predlagali celo, da bi ladjo potopili in je spremenili v "potapljaški Disneyland". Foto: EPA

Ladjo naj bi odpeljali v enem kosu, ves postopek naj bi trajal deset mesecev in stal več kot 300 milijonov evrov. 54 tisoč ton težka razbitina je nagnjena na 65 stopinj in je nasedla na tridesetmetrskem morskem grebenu, le nekaj deset metrov stran od brezna, ki seže 100 metrov v globino.
Na krovu še številne nevarne snovi
Odstranjevanje ladje bo podvig, pri katerem ne sme biti napak, vsak spodrsljaj bi lahko imel tragične posledice za okolje. Z ladje so sicer v nekaj tednih po nesreči izčrpali vse gorivo, a je na krovu še vedno veliko strupenih snovi: detergentov, plastike, maščob, hidravlične tekočine, barvil in različnih drugih kemičnih snovi.

Costa Concordia, ladja za razkošna križarjenja po Sredozemlju, je bila plavajoče mesto, na katerem je živelo več kot 4.000 ljudi s svojimi potrebami, navadami in razvadami.
Izbrali ameriško in italijansko podjetje
Posebna komisija strokovnjakov, ki jih je izbrala italijanska civilna zaščita, se je po dveh mesecih proučevanja odločila za projekt ameriškega podjetja Titan Salvage s Floride in italijanskega Micoperi iz Ravenne. Ladjo bodo s pomočjo kablov, vezja, vlačilcev in dvigal odstranili v enem kosu ter jo odpeljali v pristanišče v Livorno.

"Česa takega na svetu še niso izpeljali," je na edinstveni podvig opozoril fizik Valerio Rossi, ki je sodeloval pri izboru rešitve, in opozoril, da je ena največjih nevarnosti za uspešno odstranitev vreme.
Najprej na vrsti krpanje luknje
Po načrtu naj bi najprej zamašili 45 metrov dolgo razpoko, v kateri je po trku s čerjo ostal velik kos skale. Dela naj bi se začela junija in končala prihodnjega aprila. Za prebivalce otoka Giglio, ki živijo od ribištva in turizma, je bila nesreča udarec, ki jih bo, kot potnike in sorodnike žrtev, zaznamoval za vedno. A po drugi strani so otočani izkoristili nasedlo ladjo kot atrakcijo za številne turiste, ki si od blizu želijo videti prizorišče nesreče, ki je v začetku leta tako odmevala po vsem svetu.