Malezijski premier je imenoval tožilca, ki ga je rešil pred obtožbami korupcije. Kljub številnim aferam uživa podporo svoje stranke. Foto: EPA
Malezijski premier je imenoval tožilca, ki ga je rešil pred obtožbami korupcije. Kljub številnim aferam uživa podporo svoje stranke. Foto: EPA
false
Generalni tožilec Mohamed Apandi Ali ima tesne vezi z vladajočo stranko premierja Razaka. Foto: EPA

Tožilec Mohamed Apandi Ali je dejal, da premier Nadžib Razak ni storil nikakršnega kaznivega ali koruptivnega dejanja, saj naj bi bila večstomilijonska donacija na njegov osebni bančni račun darilo savdske kraljeve družine. "Zadovoljen sem z ugotovitvami preiskave, da sredstva niso bila oblika podkupnine," je po poročanju Reutersa dejal tožilec. Gre sicer za nakazilo z začetka leta 2013.

Kot je dejal Apandi, je bilo od 681 milijonov ameriških dolarjev 620 milijonov pet mesecev po nakazilu vrnjenih v Savdsko Arabijo, saj niso bila uporabljena. "Niso bili podani razlogi, zakaj je bila donacija nakazana premierju Nadžibu. To je nekaj, kar je med njim in savdsko kraljevo družino," je dejal tožilec, ki ni ugotovil nikakršne odgovornosti premierja v povezavi s tremi preiskavami malezijske protikorupcijske komisije, zaradi česar naslednji ukrepi zoper premierja niso potrebni. Generalni tožilec bo tako komisiji naročil, naj konča vse tri preiskave.

Malezijska protikorupcijska komisija je sicer dejala, da so bila omenjena sredstva politična donacija neidentificiranega dobrotnika z Bližnjega vzhoda. Premier Nadžib je zavračal pozive k odstopu in zanikal kakršno koli krivdo. Denarja ni vzel za osebno korist, je dejal. Premier še vedno uživa podporo vidnih članov vladajoče stranke.

Premierja rešil tožilec, ki ga je sam imenoval
Parlamentarni vodja glavne opozicijske Stranke demokratične akcije Lim Kit Siang je ostro kritiziral ugotovitve tožilca. Kot je poudaril, je sedanjega generalnega tožilca na položaj imenoval ravno premier Nadžib. To imenovanje tako predstavlja konflikt interesov, ta tožilec pa ne bi smel biti vpleten v odločanje glede premierja, je dejal Lim Kit Siang.

Škandal na škandal
Sedanji generalni tožilec - nekdanji zvezni sodnik, tesno povezan s premierjevo stranko Združena malezijska nacionalna organizacija - je položaj prevzel sredi leta 2015, na vrhuncu škandala, ko je zamenjal nekdanjega generalnega tožilca Abdula Ganija Pataila. Ta je sicer vodil preiskave zadolženega državnega sklada 1Malaysia Development Berhad (1MDB), katerega svetovalni odbor vodi ravno premier Nadžib.

Dve izmed treh omenjenih preiskav protikorupcijske komisije sta se nanašali na SRC International, hčerinsko družbo sklada 1MDB. Wall Street Journal je poročal, da je bilo 9,79 milijona ameriških dolarjev prenesenih na premierjev račun iz SRC International, ta družba pa se preiskuje zaradi domnevne kraje 932 milijonov dolarjev njenih sredstev. Državni sklad 1MDB je sicer preiskovan v Švici, Hongkongu in ZDA, poročajo mediji.