Stoltenberg in Gani sta bila zadovoljna s pogovori v Kabulu. Foto: EPA
Stoltenberg in Gani sta bila zadovoljna s pogovori v Kabulu. Foto: EPA

"Prihodnje leto bomo začeli novo poglavje. Prihodnost Afganistana bo v rokah Afganistancev, a naša podpora se bo nadaljevala," je po srečanju z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem v Kabulu poudaril Stoltenberg, za katerega je to prvi obisk Afganistana, odkar je 1. oktobra prevzel vodenje zavezništva.

Po besedah Stoltenberga bo zavezništvo začelo novo misijo za svetovanje in pomoč afganistanskim silam ter njihovo urjenje, nadaljevala pa se bo tudi finančna pomoč.

Gani je po srečanju poudaril, da so afganistanske sile pripravljene sprejeti polno odgovornost, vendar pa bo Natova podporna misija pomagala pri iskanju miru po desetletjih konfliktov. "Naše varnostne sile bodo pogumno branile državo. Žal nimamo dovolj finančnih sredstev, a zagotovila zveze Nato nas pomirjajo," je dejal.

Po mnenju afganistanskega predsednika je primerno, da Natove sile zapustijo Afganistan. "Po 31. decembru bodo v Afganistanu orožje uporabljale le še afganistanske sile," je dejal. "To ne pomeni, da nas bo svet zapustil. Natova misija se bo spremenila tako, da bo zagotavljala podporo in opremo," je še poudaril Gani.

Umik po 13 letih
Stoltenberg je izrazil prepričanje, da so afganistanske sile pripravljene na prevzem odgovornosti. Novi generalni sekretar Nata se je v Afganistanu tudi poklonil vojakom, ki so umrli v spopadih z afganistanskimi uporniki.

Nato in ZDA bosta do konca leta umaknila svoje enote iz Afganistana po 13 letih boja proti talibanom, tako da bodo afganistanske varnostne sile 1. januarja prevzele popolno odgovornost za varnost.

Največ pripadnikov sil Isaf, 130.000, je bilo v Afganistanu leta 2010, zdaj pa jih je še 34.000. Leta 2015 bo v državi ostalo še okoli 12.500 vojakov, večinoma ameriških, ki bodo urili afganistanske sile.