Posledice napada v provinci Samangan. Foto: Reuters
Posledice napada v provinci Samangan. Foto: Reuters

Napad na poročni zabavi hčerke ubitega poslanca Ahmada Kana Samanganija, sicer nekdanjega poveljnika mudžahidov, ki se je v 80. letih boril proti tedanjim Sovjetom, pozneje pa proti Talibanom, je eden najhujših v zadnjih nekaj mesecih, poroča tiskovna agencija Reuters.

Napadalec, ki je na zabavo prišel kot gost, se je razstrelil v trenutku, ko je Kana objel, je za Reuters pojasnil guverner province Samangan Kairulah Anoš.

Talibani so sicer že zanikali vpletenost v napad. Njihov predstavnik Zabihulah Mudžahid je dejal: "Ahmad Kan je bil nekdanji poveljnik mudžahidov, bil je zelo razvpit in veliko ljudi bi lahko imelo kaj proti njemu." Severne afganistanske pokrajine so sicer relativno mirne v primerjavi z nemirnimi južnimi in vzhodnimi predeli države.

Poleg Samanganija, ki je veljal za podpornika afganistanskega predsednika Hamida Karzaja ter za tekmeca uzbeškega politika in vplivnega vojnega poveljnika, generala Abdula Rašida Dostuma, sta v napadu umrla tudi visoki predstavnik afganistanske vojske in vodja tamkajšne obveščevalne službe.