Iz Kabula je Clintonova odpotovala na Japonsko, kjer bo v nedeljo potekala donatorska konferenca za Afganistan. Foto: EPA
Iz Kabula je Clintonova odpotovala na Japonsko, kjer bo v nedeljo potekala donatorska konferenca za Afganistan. Foto: EPA

Ameriška državna sekretarka je nenapovedano obiskala Afganistan, kjer se je na delovnem zajtrku srečala z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

Srečanje je izkoristila za sporočilo, da je ameriška administracija razglasila Afganistan za "veliko zaveznico ZDA, ki ni članica zveze Nato".

Clintonova je odločitev ameriškega predsednika Baracka Obame razkrila diplomatom v ameriškem veleposlaništvu v Kabulu, nato pa je novico uradno povedala še skupaj s Karzajem.

S posebnim statusom velike ameriške zaveznice se ponaša 15 držav, med njimi Japonska, Avstralija, Izrael, Egipt in od leta 2004 tudi Pakistan. S tem statusom bo Afganistan deležen ameriške obrambne pomoči tudi po letu 2014, ko se bodo od tam umaknile sile zveze Nato.

Gradnja partnerstva za prihodnost
Podelitev tega statusa pomeni izraz politične podpore Afganistanu, ki je sicer že velik prejemnik ameriške pomoči in drugih držav tako za obrambne kot civilne potrebe, v praktičnem smislu pa to pomeni tudi lažji nakup orožja od ZDA.

To je prva podelitev takega statusa v času administracije predsednika Obame.

"To razumemo kot pomemben simbol naše predanosti prihodnosti Afganistana," je na novinarski konferenci po koncu pogovorov pojasnila Clintonova. "Gre za obliko razmerja, ki bo po našem mnenju še posebej ugodno v času tranzicije."

"ZDA ne zapuščajo Afganistana," je ob tem še poudarila ameriška državna sekretarka. "Prav nasprotno: z Afganistanom gradimo partnerstvo, ki bo trajalo."

Clintonova je še dejala, da je varnostna situacija v Afganistanu, "čeprav še daleč od idealne, zagotovo bolj stabilna", medtem ko so se sposobnosti afganistanskih varnostnih sil "občutno izboljšale".