Afrika
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 3 glasov Ocenite to novico!
Jean-Pierre Bemba
ICC je Bembaja junija 2016 obsodil na 18 let zapora zaradi posilstev in pobojev, ki jih je njegova milica v letih 2002 in 2003 zagrešila v Srednjeafriški republiki. Foto: Reuters

Dodaj v

ICC oprostil nekdanjega podpredsednika DR Kongo

Obsojen je bil na 18 let zapora
8. junij 2018 ob 22:14
Haag - MMC RTV SLO, STA

Pritožbeni senat Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) je ugodil pritožbi nekdanjega podpredsednika Demokratične republike Kongo Jean-Pierra Bembaja in razveljavil obsodbo iz leta 2016 zaradi vojnih zločinov v Srednjeafriški republiki.

"Gospod Bemba ne more biti kazensko odgovoren za zločine, ki so jih v Srednjeafriški republiki zagrešile njegove sile," je v utemeljitvi poudarila predsedujoča sodnica pritožbenega senata ICC-ja Christine Van den Wyngaert.

Kot je dodala, sodniki leta 2016 niso upoštevali njegovih poskusov, da bi preprečil zločine, ko je izvedel zanje.

Prelomen primer
ICC je Bembaja junija 2016 obsodil na 18 let zapora zaradi posilstev in pobojev, ki jih je njegova milica v letih 2002 in 2003 zagrešila v Srednjeafriški republiki. Šlo je za prvi primer na tem sodišču, ki se osredotoča na uporabo posilstev in spolnih napadov kot orožja. Je pa bil to tudi prvi primer, v katerem so ugotovili odgovornost vojaškega poveljnika za dejanja njegovih vojakov, čeprav jim jih ni ukazal.

Bemba, ki so ga aretirali leta 2008 v Bruslju, je trdil, da ni kriv vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, ki mu jih očitajo, zato se je na razsodbo pritožil.

Bemba sicer ostaja v zaporu zaradi ločenega primera, v katerem je bil obsojen na enoletno zaporno kazen zaradi podkupovanja prič med sojenjem o vojnih zločinih.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Krtomir
# 08.06.2018 ob 22:37
A se bo vladajoča vojaška hunta v Izraelu, tudi kaj sprehodila počasi do ICCja? Čez palec bi ocenil, da trenutni ministri kar znajo odsede vsak po nekaj 10 let, če bi jim ZDA obrnile hrbet...
Kazalo