Bližnji vzhod
Riad Malki
Palestinski zunanji minister Riad Malki je uradno vložil poziv k preiskavi. Dokazov o izraelskih zločinih je dovolj, pravi. Foto: EPA
Fatou Bensouda
Glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda še ni sprožila uradne preiskave izraelskih dejanj na zasedenih ozemljih, čeprav je bila preliminarna preiskava sprožena že leta 2015. Foto: EPA

Dodaj v

Palestinci pozvali tožilstvo ICC-ja, naj sproži preiskavo izraelskih dejanj

Izrael ne priznava pristojnosti ICC-ja
23. maj 2018 ob 14:31
Haag - MMC RTV SLO

Palestinci so tožilstvo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) pozvali, naj sproži preiskavo o izraelskih kršitvah človekovih pravic na zasedenih palestinskih ozemljih. Izrael je korak označil za "ciničnega".

Palestinski zunanji minister Riad Malki je dejal, da uradni poziv vsebuje podrobne dokaze o zločinih, storjenih na zasedenih ozemljih. Malki upa, da bo ICC naredil korak naprej od preliminarne preiskave, sprožene že leta 2015, katere namen je ugotoviti, ali razmere ustrezajo merilom za začetek uradne preiskave, ki jih določa Rimski statut.

Malki je prošnjo predal glavni tožilki ICC-ja Fatou Bensouda, potem ko so izraelske sile v Gazi v večtedenskih protestih proti izraelski okupaciji in za pravico beguncev do vrnitve ubile več kot 100 Palestincev, več kot 10.000 pa so jih ranile, med njimi na tisoče s pravim strelivom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je Izrael obtožil, da je izvedel "pokol" neoboroženih civilistov. Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem vztraja, da so izraelski vojaki delovali v samoobrambi, za mrtve pa je obtožil palestinsko gibanje Hamas. Na izraelski strani žrtev ni bilo.

Malki se je s Fatou Bensouda sestal v torek v Haagu. Po njegovih besedah Palestinci želijo, da kot glavna tožilka "takoj sproži preiskavo vseh zločinov", ki naj bi jih Izrael storil na zasedenem območju Vzhodnega Jeruzalema, Zahodnega brega in Gaze, in sicer od junija 2014.

Izrael: Poziv k preiskavi ciničen korak
Kot je dejal, so prepričani, da je dokazov več kot dovolj in da je preiskava "pravilen in potreben" ukrep. Izrael je medtem Malkijevo potezo označil za "ciničen korak brez zakonske veljave", poroča BBC.

Glavna ICC-jeva tožilka je vpletene strani prejšnji teden opozorila, da njen urad "pozorno spremlja dogajanje na terenu" v Gazi in "dokumentira vse domnevne zločine", ki bi lahko spadali pod pristojnost ICC-ja.

Nekdanji glavni tožilec sodišča, profesor na Harvardski pravni šoli, Alex Whiting je dejal, da bi imela palestinska uradna prošnja "resnični učinek", ki sicer ne bi nujno prisilila tožilke Fatou Bensouda v začetek preiskave. Bi ji pa prošnja močno otežila, da ostane postopek v fazi zgolj preliminarne preiskave.

ICC ima pristojnost preganjati ljudi, obtožene genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov na ozemlju držav, ki so ratificirale Rimski statut, ustanovno listino ICC-ja.

Izrael Rimskega statuta nikoli ni ratificiral, a je generalni sekretar ZN-a leta 2015 sprejel pridružitev "države Palestine". To teoretično pomeni, da bi se lahko Izraelcem sodilo za zločine, storjene na zasedenih ozemljih.

Izrael: ICC ni pristojen
Izraelsko zunanje ministrstvo sporoča, da ICC nima pristojnosti nad izraelsko-palestinskim vprašanjem. "Izrael ni član sodišča, Palestinska samoupravna oblast pa ni država," sporoča Tel Aviv. Kot pravijo na ministrstvu, "Palestinci še naprej izkoriščajo sodišče v politične namene, namesto da bi delali v smeri obnovitve mirovnega procesa z Izraelom," so zapisali.

"Absurdno je, da prihaja do palestinskih dejanj glede sodišča v času, ko Palestinci nadaljujejo spodbujanje terorističnih dejanj," so še sporočili na izraelskem ministrstvu, kjer vztrajajo, da je Izrael deloval v skladu z mednarodnim pravom, še poroča BBC.

Spomnimo, Svet ZN-a za človekove pravice je prejšnji teden sprejel resolucijo o napotitvi neodvisne preiskovalne komisije na območje Gaze, ki bo preiskala smrtonosno nasilje izraelske vojske na množičnih palestinskih protestih od 30. marca.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 23.05.2018 ob 15:24
Pobiti čez 60 protestnikov in jih več kot 2000 raniti s strelnim orožjem, tega niso počeli največji diktatorji ki jih je rušil Nato.
Zdaj vidite zakaj je potrebno priznat Palestino. Da bodo lahko kot država dostopali do mednarodnih institucij in se branili pred okupatorjem.
Slovenija bi morala izdat tiralice za izraelske politike in jih prijeti ob vstopu na ozemlje EU.
Tako se dela politika. Tako postaneš velika država. Nam pa zločinski Izrael na pogovore kliče veleposlanico.
Krtomir
# 23.05.2018 ob 15:10
Ha, no ni dvoma o vojnih zločinih Izraela. Vprašanje je le kdo bo prevzel odgovornost in se usedel dosmrtno.
Svit-1
# 23.05.2018 ob 15:01
Bravo! Dol s sionističnimi klikami!
Krtomir
# 23.05.2018 ob 15:41
fantasycamp

Kje je pa tisti video, kjer Izraelci z avtomatskim orožjem streljajo na bosonoge neoborožene Palestince, ki so na svoji strani ograje?
Krtomir
# 23.05.2018 ob 15:11
"Izrael: ICC ni pristojno" Seveda, Izrael misli, da je nad vsemi na tem svetu, ampak ne s pomočjo moje denarnice.
KovacevaKobila
# 23.05.2018 ob 16:04
Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem vztraja, da so izraelski vojaki delovali v samoobrambi, za mrtve pa je obtožil palestinsko gibanje Hamas.

Več kot 100 ubitih in 10.000 ranjenih v 'samoobrambi'. Na izraelski strani žrtev ni bilo.

In potem - vrhunec ironije - Izrael nasprotni strani očita 'cinizem' ...
Krtomir
# 23.05.2018 ob 15:25
fantasycamp

Tvoja logika bi nedvomno potrdila, da so za posilstva kriva predvsem oblačila žrtev.
Druga Švica
# 23.05.2018 ob 15:32
Treba bo malce poklicat izraelskega ambasadorja v Sloveniji na zagovor. Da vidimo kako bo opravičil poboj 62-ih civilistov.
Bivši uporabnik
# 23.05.2018 ob 15:26
Izraelci so krivi, ker so Palestinci neoboroženi stali na svoji strani zidu.
Krtomir
# 23.05.2018 ob 15:29
fantasycamp

A to opravičuje vojne zločine? V ne-zločinskih kulturah teroriste ponavadi obsodimo pred sodiščem. Preberi si malo ustavo pa še ene par konvencij povrh. Lahko začneš pri Ženevski.
bleeeee
# 23.05.2018 ob 16:23
Mentaliteta Izraelcev II

uroš27286
# 23.05.2018 ob 16:17
A po drugi strani Američani izstrelijo več kot 100 raket proti suvereni državi ( ki po več letih končno zmaguje v vojni) zaradi domnevnega kemičnega napada, v katerem bi naj umrlo 64 ljudi. Še pomnite bratje in sestre? To je bilo pred slabima dvema mesecema. Nihče več ne govori o tem, dva meseca nazaj pa so še stare bake pri frizeju govorile o tem.
jodlzi
# 23.05.2018 ob 15:42
zadnji čas!
Bivši uporabnik
# 23.05.2018 ob 19:03
Kljub zmagi se prihodnja Evrovizija morda ne bo odvila v Izraelu
Organizatorji Evrovizije so zaskrbljeni nad morebitno politizacijo dogodka.
Odbor za organizacijo Evrovizije je oboževalce opozoril, naj ne kupijo prehitro letalskih kart za v Izrael prihodnje leto, saj se dogodek morda ne bo odvijal na izraelskih tleh.
“Se že veselite naslednje Evrovizije? Tudi mi se je! A ne rezevirajte še letalskih kart, obvestila o tem kdaj in kje bo dogodek potekal, bodo na voljo na naših uradnih kanalih,” so organizatorji zapisali na uradnem facebook profilu Evrovizije. Razprava v komentarjih pod obvestilom se je hitro zvedla na izraelsko-palestinski konflikt in vprašanje, ali je politično primerno, da festival, ki promovira strpnost in večkulturnost, gosti država, ki nad velikim delom prebivalstva izvaja represijo. Izrael bi sicer v skladu z dosedanjo tradicijo moral gostiti prihodnjo Evrovizijo, saj je letos na Portugalskem zmagala izraelska predstavnica Netta Barzilai.
Uprava Evrovizije naj bi bila zaskrbljena zaradi politizacije tekmovanja, poroča izraelski časnik Haaretz. Prav tako jih skrbi izjava namestnika izraelskega ministra za zdravje Yaakova Litzmana, ki je izraeslko vlado pozval, naj z organizacijo tekmovanja ne oskrunijo judovskega kulturnega dne počitka Šabat.
Iz Evropske radiodifuzne zveze, ki organizira tekmovanje so na to odgovorili, da mora Evrovizija nujno potekati na sobotni večer. “Šabat ne more biti resnično upoštevan, glede na to, da gledalci prihajajo iz vse Evrope.”
Izrael je sicer že dvakrat gostil tekmovanje za pesem Evrovizije. Leta 1979 in leta 1999.
bleeeee
# 23.05.2018 ob 16:32
Hamas načrtno pošilja otroke v prve vrste, da potem svet obsoja Izraelce, ker pobijajo otroke, starši pa morajo ubogati, sicer so brutalno kaznovani.

Pa poglejmo, kako je to videti v praksi:

blue_night
# 23.05.2018 ob 15:24
Na koncu se je izkazalo, da je največja sovražnica judov izraelska desnica. Ene države se brez apartheida ne morejo iti, ker se Izraelci odseljujejo v EU in ZDA in bodo tako manjšina v lastni državi. Samostojne države Palestincem nočejo dati.
HOR
# 23.05.2018 ob 20:19
@pkorosec
# 23.05.2018 ob 17:16

Dejstva o izraelcih:
Izraelci terorizirajo celo bolničarje, ki pomagajo ranjenim palestincem...
In to je na Zahodnem bregu ( Westbank), kjer ni Hamasa. Torej, kakšen izgovor ima "Izrael" za teroriziranje žensk bolničarjv in ranjenih ljudi....!?
klik
HOR
# 23.05.2018 ob 19:30
@esspero
# 22.05.2018 ob 08:53

Dejstva o izraelcih:
Izraelci terorizirajo celo bolničarje, ki pomagajo ranjenim palestincem...
In to je na Zahodnem bregu ( Westbank), kjer ni Hamasa. Torej, kakšen izgovor ima "Izrael" za teroriziranje žensk bolničarjv in ranjenih ljudi....!?
klik
jurlin
# 23.05.2018 ob 16:18
Satanovo ljudstvo ne pa božje. Tako govori Jezus v Evangelijih.
Matejev Evangelij 23/32,33,34: "Le dopolnite mero svojih očetov! Kače, gadja zalega! Kako boste ubežali peklenski kazni?
HOR
# 24.05.2018 ob 01:48
@pkorosec
# 23.05.2018 ob 17:16
"...Kaj bo ICC tudi preiskal ducat video posnetkov, kjer se vidi da so palestinci glumili zrtve?..." "...Bravo! Hamas sam priznal, da je 50 od tistih bilo Hamasovih borcev, ampak resnica ki jo izrece Izrael je za politicno indoktriirane vseeno laz a ne..."

...
Več, kot 110 palestincev iz zadnjih demonstracij uspešno "glumi", da so mrtvi, čez 1000 pa, da so ranjeni in mnogi že glumijo amputacije nog...
Hamas in Izrael pa dokaj neuspešno glumita, da je večina teh vojaško krilo Hamasa (Izrael ni identificirati in pokazal 50 članov Hamasa ampak le 24 ...), še posebej kak ubit otrok, ženska ali invalid na vozičku pa tudi obstreljeni ranjeni tuji novinarji in 250 obstreljenih palestinskih otrok, od katerih bodo mnogi končali z amputacijami nog...
Začuda pa nobeden mrtev izraelski vojak, kaj šele civilist ali otrok...

Izrael je islamskemu Hamasu ponagal na oblast nasproti sekularnrmu Fatahu/PLO, skrbi pa mu tudi za dotok denarja in usluge delajo dolg oziroma je na delu umazano trgovanje...
Tudi, če bi bilo 50 ubitih res članov Hamasa, ni nobene logike za takšno javno priznanje Hamasa, saj gre za darilo Izraelu, da se bo lažje izgovarjal glede masakra nad neoboroženimi palestinci...
klik...
klik...
klik...
lemur
# 23.05.2018 ob 17:11
Kok komunistov tukaj, dokler je bil Izrael majhen so bili na njihovi strani zdaj pa na strani Palestincev.
Obe strani sta krivi,samo bolj Palestinci ki ne znajo in zmorejo imeti normalno državo, ki jo vodi teroristična organizacija.


"Dokler je bil Izrael majhen" - in nato postal velik s 50-letno okupacijo. Ugibam, morda je šlo tukaj kaj narobe...
In obratno: Palestinci, glede na izjavo Izraela, nimajo države. Ponovno ugibam: morda pa imajo prav zato teroristično organizacijo...
Bivši uporabnik
# 23.05.2018 ob 17:16
Bravo! Hamas sam priznal, da je 50 od tistih bilo Hamasovih borcev, ampak resnica ki jo izrece Izrael je za politicno indoktriirane vseeno laz a ne.
Kaj je to slujcano kaksna krsitev mednarodnih konvencij ce se Hamasovec izdaja za bolnicarja ali pa za novinarja? :)
Kaj je to slucajno kaksna krsitev, ce Hamasovci vdrejo na ozemlje Izraela s nozi v rokah?
Kaj bo ICC tudi preiskal ducat video posnetkov, kjer se vidi da so palestinci glumili zrtve? Bodo predmet preiskave tudi posnetki, kjer hamasovci in kleriki pozivajo palestince, da naj skusajo prebit ograjo, ker so se zlobni zionisti razbezali in da jih tam nihce ne bo oviral? Bo izvedena preiskava ali selektivna cenzura? Katero bo?
fantasycamp
# 23.05.2018 ob 15:53
Krtomir

dej ga gor
mb128
# 23.05.2018 ob 15:14
Eh ja.....
fantasycamp
# 23.05.2018 ob 15:57
fantasycamp
# 23.05.2018 ob 15:56
Mentaliteta palestincev


veza
# 23.05.2018 ob 16:28
poupette
# 23.05.2018 ob 16:08

Golda Meir je že pred leti rekla, da bo do miru med palestinci in izraelci prišlo, ko bodo palestinci bolj ljubili svoje otroke kot sovražijo izraelce.

Hamas načrtno pošilja otroke v prve vrste, da potem svet obsoja Izraelce, ker pobijajo otroke, starši pa morajo ubogati, sicer so brutalno kaznovani.
veza
# 23.05.2018 ob 16:25
Naj raziščejo, kdo je prisilil navadne ljudi, Plestince, da so se morali zaletavat v oborožene Izraelce?
poupette
# 23.05.2018 ob 16:08
Golda Meir je že pred leti rekla, da bo do miru med palestinci in izraelci prišlo, ko bodo palestinci bolj ljubili svoje otroke kot sovražijo izraelce.
fantasycamp
# 23.05.2018 ob 15:35
Sin od očeta ki je Hamas ustanovil!
[videohttps://www.youtube.com/watch?v=N3
OYjKZ2Cu8[/video]
enix
# 23.05.2018 ob 15:13
"Izrael ni član sodišča, Palestinska samoupravna oblast pa ni država," ko bodo naslednjič napadali Izraelce, bodo ponovno ustavljeni, a jim to ni jasno.
fantasycamp
# 23.05.2018 ob 15:36
fantasycamp
# 23.05.2018 ob 15:27
Krtomir

Poglej si malo
https://en.wikipedia.org/wiki/Hamas_Cove
nant
fantasycamp
# 23.05.2018 ob 15:13
Kok komunistov tukaj, dokler je bil Izrael majhen so bili na njihovi strani zdaj pa na strani Palestincev.

Obe strani sta krivi,samo bolj Palestinci ki ne znajo in zmorejo imeti normalno državo, ki jo vodi teroristična organizacija.

EU in Amerika bi morali že zdavnaj stopiti not in narediti mir, dve državi, samo kaj ko je v vodstvu obeh preveč Židov...
Kazalo