Vse od usmrtitve voditelja Libije Moamerja Gadafija leta 2011 v državi vlada kaos. Foto: Reuters
Vse od usmrtitve voditelja Libije Moamerja Gadafija leta 2011 v državi vlada kaos. Foto: Reuters

"Bilateralni varnostni dogovori s Francijo so ustavljeni," so sporočili z libijskega notranjega ministrstva. Po poročanju portala France24 Pariz kljub temu trdi, da podpira vlado v Tripolisu.

Ob tem pa je vojaški tožilec libijske Vlade narodne enotnosti (GNA) že izdal nalog za aretacijo nekdanjega Gadafijevega generala Haliga Haftarja, ki je začel ofenzivo na Tripolis 4. aprila. General Haftar je namreč odredil letalske bombne napade na letališče Mitiga v Tripolisu in stanovanjska naselja v soseski Abu Salim, v katerih so bili ubiti civilisti.

Libija bo ustavila sodelovanje s Francijo

Tožilec je odredil aretacijo generala Haftarja in šestih častnikov. Odločitev je sprejel v odziv na nalog za prijetje, ki ga je 11. aprila izdala Haftarjeva Libijska narodna vojska (LNA) za predsednika mednarodno priznane vlade Fajeza Saradža in druge vladne uradnike.

Kot poroča BBC, pa mednarodno priznana vlada v Libiji ni zadovoljna z mlačnim odzivom zahodnih zaveznic, katerih "molčečnost" je celo obsodila. Libijskemu premierju Fajezu Al Seradžu se ob hitri ofenzivi Haftarjevih sil maje stolček.

V dvotedenskih bojih 205 mrtvih

Neodzivnost Zahoda pa bi imela po njegovih besedah lahko "druge posledice", pri čemer je imel v mislih okrepitev pripadnikov samooklicane Islamske države.

Seradž zahteva tudi večji odziv Varnostnega sveta ZN-a, ki bo še danes znova razpravljal o razmerah v Libiji, potem ko mu ni uspelo uskladiti skupnega poziva stranema k prekinitvi ognja.

V dvotedenskih bojih v bližini Tripolisa je bilo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ubitih najmanj 205 ljudi, 913 je bilo ranjenih.