Novo predsednico Afriške unije čaka veliko dela. Foto: EPA
Novo predsednico Afriške unije čaka veliko dela. Foto: EPA

Diamini Zuma je v boju za mesto predsednika Komisije Afriške unije premagala dosedanjega predsednika Jeana Pinga iz Gabona, s čimer je postala prva ženska na tem vodilnem položaju.

63-letna Južnoafričanka je izkušena diplomatka in nekdanja borka proti rasizmu v JAR-u. Po izobrazbi je zdravnica, opravljala pa je tudi naloge ministrice za zdravje, za notranje zadeve in za zunanje zadeve.

Prva čestitka je prišla od nekdanjega moža in južnoafriškega predsednika Jacoba Zume. "To pomeni veliko za celino, za enotnost in za ženske," je dejal Zuma.

Na januarskem glasovanju nihče od obeh kandidatov ni osvojil potrebni dve tretjini glasov, volitev predsednika pa je zasenčila pomembnejše teme, kot sta trgovina in varnost na celini.

Glasovi so se pretežno porazdelili glede na jezikovne linije in tako so za Pinga glasovale večinoma francosko govoreče države in za njegovo protikandidatko angleško govoreče države.

Po poročanju BBC-ja so kritiki izvolitve Južnoafričanke jezni, saj so kršili nenapisano pravilo, da mesto vodilnega v Afriški uniji zasede kandidat iz države, ki ne spada med večje afriške sile.

Afriška unija je nastala leta 2002 iz Organizacije afriške enotnosti.