Britanski vojaki so v soboto imeli žrtve v svojih vrstah. Foto: EPA
Britanski vojaki so v soboto imeli žrtve v svojih vrstah. Foto: EPA

Tarča napada v soboto zvečer je bila skupina nekaj deset talibanskih upornikov v vzhodni afganistanski pokrajini Lagman. Nato je priznal, da je bilo v napadu ubitih tudi od pet do osem civilistov.

Predstavniki krajevnih oblasti so povedali, da je bilo ubitih osem žensk, medtem ko je guverner pokrajine dejal, da je bilo mrtvih devet civilistov.

Guverner je povedal, da je šla skupina domačinov v hribe po kurjavo in gozdne plodove, kar je povsem običajno v teh odročnih krajih, kjer imajo osrednje oblasti le sicer malo nadzora in je zato območje privlačno talibanske upornike.

Domačini trdijo, da je žrtev med civilisti še več, sami pa so jezni, ker so vojaki zaprli območje in tako ne morejo do ubitih sovaščanov.

Lažni policist ubil štiri tuje vojake
V nedeljo zjutraj je na jugu Afganistana v policista preoblečen talibanski upornik ubil štiri ameriške vojake. Letos je bilo v napadih, ko so afganistanski vojaki ali policisti obrnili orožje proti tujim vojakom, ubitih že več kot 50 pripadnikov zavezniških sil.

V incidentu so ameriški vojaki najprej skušali preprečiti napad na policijsko nadzorno točko v pokrajini Zabul nedaleč od meje s Pakistanom, vmes pa jih je presenetil afganistanski policist, ki je začel streljati na vojake.

Lažni policist je še vedno na begu. Afganistanske oblasti so sporočile, da so bili ubiti tuji vojaki pripadniki posebnih enot.

Napad na jugu Afganistana se je zgodil dan po tem, ko je afganistanski policist ubil dva britanska vojaka, ki sta se vračala s patrulje v nemirni pokrajini Helmand, eni od trdnjav talibanskih upornikov.

V petek sta bila v napadu na oporišče Bastion v Helmandu ubita dva ameriška marinca. Upornikom se je uspelo prebiti v neposredno bližino oporišča, kjer so uničili šest letal vrste harrier. Talibani so sporočili, da gre za odgovor na ameriški film o Mohamedu.

Nato je pojasnil, da je napad izvedlo 15 upornikov, ki so bili razdeljeni v tri skupine. Oblečeni so bili v ameriške uniforme, delovali pa so"dobro opremljeni, izurjeni in pripravljeni". V spopadu je bilo ubitih 14 upornikov, enega pa so zajeli.