"Zakaj se Obama, ki govori o reformah in spremembah, vmešava in komentira, tako da ne upošteva uveljavljenih pravil in vljudnosti," je izjavil Ahmadinedžad. Foto:

Predsednik ZDA Barack Obama je v petek dejal, da je "nezaslišano" zatrtje protestnikov podrlo njegove upe v neposredne pogovore z Iranom. "Nobenega dvoma ni, da bodo na morebiten neposreden dialog ali diplomacijo z Iranom vplivali dogodki zadnjih tednov," je dodal.

Mahmud Ahmadinedžad pa je Obamo že opozoril, naj ne sledi stopinjam svojega predhodnika Georga W. Busha, "ki se je vmešaval v naše državne zadeve".

Iranske oblasti so na zagovor poklicale švedskega veleposlanika v Teheranu, zaradi napada na iransko veleposlaništvo v Stockholmu. Pred veleposlaništvom se je zbralo okoli 200 protestnikov, ki so protestirali proti domnevnim nepravilnostim na volitvah 12. junija in omejitvam svobode izražanja v Iranu. Iransko zunanje ministrstvo je incident označilo za "teroristični napad kontrarevolucionarnih elementov". Pri napadu je posredovala švedska policija, ki je aretirala dva človeka.

Volilna agonija se nadaljuje
Kljub ugotovitvi Sveta varuhov, da med postopkom iranskih predsedniških volitev ni bilo nepravilnosti, je ta pristal na ustanovitev posebne komisije, ki bo preučila pritožbe predsedniških protikandidatov. S komisijo naj bi odpravili vsakršne dvoumnosti in vprašanja glede volitev. V prisotnosti posebne komisije bodo ponovno prešteli deset odstotkov glasov in nato o tem objavili poročilo. Predsedniška poraženca, ki sta zahtevala ponovne volitve, Mira Hoseina Musavija in Mehdija Karubija je Svet varuhov še pozval, da naj v roku 24 ur predložita imena svojih predstavnikov.

Musavijevim podpornikom oblast prepovedal izhod iz države
Po prepovedi poročanja zahodnih medijev iz Irana, so se iranske oblasti odločile trdo spoprijeti tudi z opozicijo. Zaveznikom poraženega predsedniškega kandidata Musavija so prepovedali izhod iz države, tega pa so obtožili za odgovornega za nedavne izgrede, v katerih je umrlo okoli 20 ljudi.