Katar se pripravlja na svetovno prvenstvo leta 2022. Foto: EPA
Katar se pripravlja na svetovno prvenstvo leta 2022. Foto: EPA
Mednarodna skupnost že dalj časa opozarja na porazne razmere v Katarju. Foto: EPA

AI, ki pozorno spremlja razmere v Katarju v pripravah na svetovno nogometno prvenstvo leta 2022, ugotavlja, da je glede delovnih in nastanitvenih razmer delavcev zaznati minimalen napredek v nekaterih območjih, spet v drugih pa je ta ničen. Katar še vedno vztraja, da bodo do konca leta že vidne občutnejše spremembe.

Do kritičnega poročila AI-ja prihaja v času, ko sta dva največja sponzorja SP-ja, Visa in Coca-Cola, izrazila zaskrbljenost glede pravic priseljenskih delavcev. Visa je tako Fifi, krovni nogometni organizaciji, izrazila "resno zaskrbljenost" glede razmer, v katerih delajo delavci, medtem ko je Coca-Cola sporočila, da ne odobrava kršitev človekovih pravic.

V Katarju dela okoli 1,5 milijona tujih delavcev, večinoma v gradbeništvu, ki doživlja pravi razcvet prav zahvaljujoč katarski organizaciji svetovnega prvenstva.

Pet mesecev brez plače
"Katar svoje lanske obljube, da bo spremenil sistem, po katerem morajo delavci dobiti dovoljenje svojih delodajalcev, da lahko zapustijo državo ali zamenjajo delovno mesto, ni izpolnil," ugotavlja v poročilu AI-ja. "Edino spremembo, ki so jo uvedli v svoji delavski zakonodaji, je sistem zaščite plač, ki zagotavlja ustrezno plačilo, pa še to izvršujejo zelo počasi."

Eden izmed delavcev je tako za AI povedal, da ni prejel plače, že vse odkar je pred petimi meseci prišel v Katar. "Želim si samo delati in zaslužiti nekaj denarja za svojo ženo in otroke, a zaradi sponzorja ne morem zamenjati službe," je povedal.

Novinarji pridržani
"Katar tuje delavce pušča na cedilu," pravi AI-jev lokalni raziskovalec Mustafa Qadri. "Brez takojšnjega ukrepanja zavezam, ki jih je dal Katar lani, resno grozi, da se odpravijo kot goli piarovski nateg, s katerim bi pomirili dvomljivce in obdržali izvedbo svetovnega prvenstva 2022." AI v poročilu še navaja, da je Fifa neizpodbitno odgovorna, da pritisne na Katar, a za zdaj ne kaže nikakršnih znakov, da bi zagotovila, da Katar 2022 "ni zgrajen na temelju izkoriščanja in zlorab".

A katarski minister za delo Abdullah al-Kulaifi trdi, da njegova država uporablja svetovno prvenstvo kot katalizator za spremembe in da je 90-odstotno prepričan, da bodo do konca leta izvedli potrebne popravke v delavski zakonodaji.

Ob tem pa so v Katarju v teh dneh pridržali novo skupino tujih novinarjev (po nemških še BBC-jeve), ki so skušali poročati o pravicah delavcev v tej zalivski državi. Novinarjem so ob tem tudi zasegli opremo in jim prepovedali zapuščati državo.