Na beograjskih ulicah je bilo v soboto mirno, opaziti je bilo le več policistov. Foto: Reuters
Na beograjskih ulicah je bilo v soboto mirno, opaziti je bilo le več policistov. Foto: Reuters
Beograd
V primeru shoda naj bi moralo udeležence varovati kar 6.500 policistov. Foto: Reuters
Beograd
Srbski policisti so si lahko oddahnili. Foto: Reuters

Aktivisti so opravili pot po eni glavnih mestnih prometnic od sedeža vlade do parlamenta in kljub varnostnim pomislekom se je pohod končal brez incidentov.

"Ne bomo se umikali, ker nismo mi tisti, ki jih je treba umakniti z ulic ali izolirati," je povedala članica organizacijskega odbora Parade ponosa Maja Mićić.

Udeleženci pohoda so nosili zastave mavričnih barv in transparente z napisi, kot so "Imamo ponos". Spremljale so jih okrepljene policijske sile. Po 45 minutah so se udeleženci mirno razšli.

Parada ponosa bi morala potekati v soboto, a jo je srbski vrh prepovedal. V prestolnici je bilo vseeno opaziti več varnostnih sil.

Dačić ni želel tvegati
Odločitev, da shoda v podporo pravicam homoseksualcev ne bo že tretjo leto zapored, je srbski urad za koordinacijo varnostnih služb sprejel v petek zvečer po več kot tri ure dolgem sestanku.

Po trditvah srbskega premierja Ivice Dačića je bila odločitev sprejeta predvsem iz varnostnih razlogov. Sam misli, da bi bilo politično bolje, da Parado ponosa dovolijo, a glede na izkušnje iz leta 2010 ne bodo tvegali.

Ob shodu leta 2010 so namreč v Beogradu zavladale izredne razmere. Izbruhnil je spopad med desničarskimi skrajneži in policisti. Ranjenih je bilo na desetine ljudi, mesto pa je po divjanju huliganov imelo za milijon evrov gmotne škode. Zaradi varnostnih tveganj so Parado odpovedali že leto prej in nato še leta 2011 in 2012.

"Želel bi, da lahko rečem, da ni nikakršnih pomislekov. Nihče si ni zbal huliganov, ne gre za to, saj se policija lahko sooči z njimi. A sprašujem se, ali ni za izvedbo tega shoda cena previsoka, saj bi nastale razmere kot pred nekaj leti," je dejal Dačić in dodal, da takšne stvari zahtevajo svoj čas.

"Neizkoriščena možnost"
Dačić se zaveda, da bo v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo, ki naj bi se začela v začetku prihodnjega leta, ta tema zagotovo prišla na dnevni red, a se mu zdi, da je v tem trenutku najpomembnejša varnost.

Zaradi odločitve Beograda se je že oglasil Bruselj in evropski komisar za širitev Štefan Füle je izrazil obžalovanje ob vnovični prepovedi Parado ponosa.

"To je neizkoriščena možnost, da se pokaže spoštovanje temeljnih človekovih pravic," je dejal in dodal, da morajo prihodnje članice EU-ja "sprejeti vrednote, kot so pravica do zbiranja in svoboda izražanja".

Obžalovanje so izrazili tudi v Svetu Evrope. "Srbija mora nazrorovati škodljivo huliganstvo in nestrpnost. Tistim, ki sovražijo homoseksualce, se ne sme dovoliti, da spodkopavajo svobodo izražanja in zbiranja," je dejal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjorna Jaglanda.