Obveščevalna služba je prestregla informacije, da se pripravlja napad na eno izmed izobraževalnih ustanov. Foto: Reuters
Obveščevalna služba je prestregla informacije, da se pripravlja napad na eno izmed izobraževalnih ustanov. Foto: Reuters
Kenija
Strelski pohod po kampusu je trajal nekaj ur, šele nato so posredovale oborožene sile. Foto: EPA

Izmed štirih preživelih naj bi bila tudi dva napadalca. Eden izmed dvojice naj bi bil iz Tanzanije, v preteklosti pa ni imel nobenih povezav z univerzo.

Večina žrtev študentov
Po zadnjih podatkih je v četrtkovem krvavem napadu na kampus umrlo 148 ljudi, med njimi 142 študentov, trije policisti in trije vojaki. Vsa trupla so s kraja tragedije odstranili in jih poslali na obdukcijo v Nairobi, po vsej državi pa potekajo žalne slovesnosti.

Pojavlja se vse več vprašanj, zakaj kenijske varnostne službe niso ukrepale, saj so obveščevalci pridobili več informacij z namigi, da skrajna islamistična milica Al Šabab pripravlja napad na šolo ali univerzo.

Le dva varnostnika
Univerza v Nairobiju je tako že 25. marca svoje študente posvarila pred morebitnim napadom in jim svetovala, naj bodo zelo previdni in na preži, varnosti v kampusu v Garissi pa niso okrepili, še več, med napadom sta bila na delu le dva varnostnika. Neka priča je v pogovoru za BBC dejala, da je eden izmed napadalcev navodila dobival po prenosnem telefonu in da se je pogovarjal v svahiliju, uradnem jeziku Kenije, kar bi lahko pomenilo, da so napadalci prihajali iz bližnjega okolja in ne iz Somalije, kjer je jedro Al Šababa. Do zob oboroženi napadalci so streljali le na kristjane, muslimane pa so izpustili.

Tarča so civilisti
Al Šabab je medtem že zagrozil z novimi napadi, če se kenijski vojaki ne umaknejo iz Somalije, kjer sodelujejo v misiji Afriške unije proti islamskim skrajnežem. V sporočilu, ki so ga namenili kenijski javnosti, je milica napovedala "dolgo in kruto vojno", v kateri bodo prve žrtve prav kenijski civilisti. Kot so še zagrozili, bodo napadali "šole, univerze, delovna mesta in domove", dodali pa so, da se bodo nad Kenijci znesli "ne samo zato, ker se ne postavijo po robu zatiralni politiki kenijske vlade, pač pa zato, ker podpirajo njeno politiko tako, da volijo zanjo". "Ceno tega boste plačali s krvjo," je zagrozil Al Šabab.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je sporočil, da je direktorju policije naročil, naj pospeši urjenje 10.000 rekrutov, "saj je Kenija tragedijo doživela zaradi nezadostnega števila varnostnega osebja".

Policija v sosednji Ugandi je sporočila, da je dobila namige, da se podoben napad pripravlja tudi na njenem ozemlju.