V Keniji se mediji in ljudje sprašujejo, kako se državni varnostni organi niso nič kaj veliko naučili iz podobno krvave talske drame v nakupovalnem središču v Nairobiju pred dvema letoma. Foto: EPA
V Keniji se mediji in ljudje sprašujejo, kako se državni varnostni organi niso nič kaj veliko naučili iz podobno krvave talske drame v nakupovalnem središču v Nairobiju pred dvema letoma. Foto: EPA
Rešilni avtomobil v Garissi
Število žrtev napada Al Šababa na univerzo v Garissi se je povzpelo že na 147 ljudi, Kenijci pa se bojijo, da bo tragična številka še narasla. Foto: Reuters
Garissa - napad Al Šababa na univerzitetni kampus
Ko so oblasti objavile, da pogrešjo več kot 500 študentov, je postalo jasno, da gre za obsežen terorističen napad, ki se bo končal z veliko žrtvami. Foto: EPA
Kenija
Garissa je bila v preteklosti že tarča napada Al Šababa, ki se tako Keniji maščuje za posredovanje njenih vojaških enot v Somaliji. Foto: EPA
Krvavi pohod Al Šababa po kenijski univerzi

Nigerijske varnostne sile še čistijo območje univerzitetnega kampusa, kjer so džihadisti Al Šababa napadli in zajeli več sto študentov. Pripadniki skrajne džihadistične skupine, ki se zgleduje po ideologiji Al Kaide, so ob zori napadli univerzo na severozahodu Kenije. Po celodnevni drami so posebne enote policije in vojske vdrle v kampus, po ostrem spopadu osvobodile večino talcev in ubile najmanj štiri ugrabitelje.

Krvav konec obleganja kampusa
Po prvih uradnih podatkih ob koncu obleganja so kenijske oblasti sporočile, da je bilo ubitih najmanj 70 talcev, 79 ljudi je ranjenih, okoli 500 talcev pa so rešili iz univerze Garissa. Prve številke je oznanil sam notranji minister Kenije Joseph Nkaiserry, ki je potrdil, da je uvedena policijska ura v Garissi in okoliških okrožjih. Varnostne sile so nato preiskale celotno območje kampusa in mestne okolice. Po uradnem zaključku operacije, ko je padla noč, se je število žtev podvojilo na kar 147 mrtvih študentov.

Bliskovito islamistično zavzetje univerze
Po pripovedovanju očividcev so napadalci zgodaj zjutraj vdrli na univerzo v mestu Garissa in začeli brezglavo streljati okoli, najprej pa so ubili dva varnostnika, ki sta stražila vhod. Po napadu so kenijske varnostne sile z več tisoč možmi in oklepniki obkolile območje univerze, od koder so se slišali streljanje in eksplozije.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna somalijska skupina Al Šabab, ki je sporočila, da so izpustili muslimane in pobili kristjane. Dodali so še, da so več kristjanov vzeli za talce. Napadalci naj bi po vdoru na univerzo naročili študentom, naj ležejo na tla, a naj bi jih 27 uspelo pobegniti.

Kristjane pobili, muslimane izpustili
Sprva so Kenijci potrdili le 17 smrtnih žrtev in 65 ranjenih, so pa hitro priznali, da je bilo več kot 500 študentov pogrešanih. Neprešteti študenti so ostali v rokah džihadističnih ugrabiteljev, ki pa so izpustili 15 muslimanskih študentov. Univerza Garissa je bila odprta leta 2011 in je edino mesto za pridobitev visoke izobrazbe v tem delu Kenije, trenutno pa jo obiskuje okoli 900 študentov.

"Če si bil kristjan, si bil ustreljen takoj. Z vsakim strelom puške sem bil prepričan, da bom umrl," je za BBC povedal študent Collins Wetangula, ki mu je uspelo pobegniti na varno, in pri tem opisal dogajanje v študentskem domu, kjer je bival. Oboroženci so hodili od vrat do vrat sob in spraševali študente, ali so muslimani ali kristjani.

Organizator napada domačin iz Garisse
Kenijske varnostne agencije so medtem objavile fotografijo domnevnega organizatorja napada, poveljnika milice Al Šabab Mohameda Kunoja in zanj ponudile 200.000 evrov nagrade. Šejk Mohamed Kuno je sicer Kenijec, nekdanji učitelj Korana iz Garisse, ki se je pridružil somalijski milici in se v njej hitro vzpenjal po lestvici.

Vojno iz Somalije prenesli v Kenijo
Garissa leži 150 kilometrov od meje s Somalijo, kjer del ozemlja še vedno nadzira Al Šabab, ki je izvedel že več podobnih napadov v Keniji. Napadi naj bi bili odgovor na sodelovanje kenijskih sil v vojaških operacijah proti skrajnežem v Somaliji.

Velika Britanija in Avstralija sta prav ta teden opozorili svoje državljane na možnost terorističnih napadov v delih Kenije, vključno z mestom Garissa.

Najhujši napad po letu 1998
Al Šabab je najbolj smrtonosen napad v Keniji izvedel septembra leta 2013, ko so njegovi pripadniki vdrli v nakupovalni center v prestolnici Nairobi in ubili 67 ljudi. Tragedija na univerzitetnem kampusu v Garissi je postala najhujši teroristični napad v Keniji vse od napada Al Kaide na veleposlaništvo ZDA leta 1998, ko je bilo ubitih kar 224 ljudi.

Krvavi pohod Al Šababa po kenijski univerzi