Al Šababa je bil pred štirimi leti izgnan iz Mogadiša, a je vseeno še vedno prisoten v velikem delu Somalije, kjer pogosto pripravlja napade. Foto: Reuters
Al Šababa je bil pred štirimi leti izgnan iz Mogadiša, a je vseeno še vedno prisoten v velikem delu Somalije, kjer pogosto pripravlja napade. Foto: Reuters

Pripadniki džihadistične skupine, ki je povezana s teroristično skupino Al Kaida, trdijo, da so zavzeli oporišče Afriške unije. BBC navaja, da so prebivalci v okolici dejali, da je islamska milica Al Šabab nad oporiščem, kjer so bili kenijski vojaki, že izobesila svojo zastavo. Skrajneži so skozi mesto tudi paradirali s trupli. Ko so prebivalci mesta zaslišali eksplozije, so videli borce Al Šababa, ki so napadli, in kenijske vojake, ki so bežali iz oporišča.

Al Šabab je oporišče napadel zjutraj, "po jutranji molitvi", navaja britanski BBC. Najprej so napadli z avtomobilom bombo, nato pa so v oporišče vdrli skrajneži, ki so območje zavzeli po enournem krvavem boju. Skrajneži so zaplenili vse orožje v oporišču in 28 od 31 vojaških vozil.

"Spopadi še trajajo"
Predstavnik kenijske vojske David Obonyo je dejal, da je v bližini še eno oporišče in da so kenijski vojaki udarili nazaj. Po njihovih besedah spopadi še trajajo. Obonyo je dodal, da število smrtnih žrtev ni znano pri nobeni od strani. Za BBC je povedal, da je poročanje o velikem številu žrtev na nasprotni strani "stalna propaganda Al Šababa". Civilnih žrtev ni, tako ali tako je večina prebivalcev mesto zapustila.

V Somaliji Afriška unija pomaga vladi pri boju s skrajneži Al Šababa. Misija Afriške unije, ki skuša v tej državi znova vzpostaviti mir, pomaga pri urjenju vladnih varnostnih sil in ustvarjanju varnega okolja za dostavo humanitarne pomoči, šteje 22.000 vojakov, od tega je 4.000 Kenijcev. Al Šabab je v vojni s Kenijo od oktobra leta 2011, ko so kenijske sile vstopile v Somalijo in močno oslabile skrajno milico.