Al Zavahiri je vodenje Al Kaide prevzel po uboju Osame bin Ladna. Foto: EPA
Al Zavahiri je vodenje Al Kaide prevzel po uboju Osame bin Ladna. Foto: EPA
Egipt
Mursijevi privrženci protestirajo že več kot mesec dni in zahtevajo vrnitev njihovega voditelja na oblast. Foto: EPA

V najnovejšem okoli 15-minut dolgem zvočnem posnetku je Al Zavahiri kritiziral egiptovske islamiste, ker so oblikovali politične stranke in s tem na neki način podprli vojsko pri strmoglavljenju njihovega predsednika Mohameda Mursija.

"Ta nasvet dajem vsem, ki so podpirali Mursija, in jim pravim - najprej moramo priznati, da legitimnost ne leži v volitvah in demokraciji, temveč v šeriatskem pravu," je poudaril. Po njegovih besedah šeriat "ne pomeni izvolitve Mursija za predsednika republike, predsednika sekularne ali nacionalistične države".

Al Zavahiri je tudi sam Egipčan in je nekoč pripadal skrajni egiptovski džihadistični skupini. Muslimanski bratovščini je očital, da je premalo stroga pri uveljavljanju islamskega prava in skuša ugajati Američanom, ki pa kljub temu niso zadovoljni z njo.

"Oni ji niso zaupali, ker niso pozabili gesla bratovščine 'Džihad je naša vojna in smrt na božji poti je naš najvišji cilj'. Bratovščina se je odpovedala temu geslu, zamenjala ga je z geslom 'Islam je rešitev', a križarji in sekularisti niso pozabili. Kar se je zgodilo, je največji dokaz, da demokratična pot za doseganje islamske vladavine ni uspešna."

Zarota ZDA
Puščico je usmeril tudi v ZDA, ki jih je obtožil, da so skupaj z egiptovsko vojsko, sekularnimi skupinami in kristjani skovale zaroto za strmoglavljenje Mursija.

"Križarji in sekularisti in amerikanizirana vojska so se združili z zalivskim denarjem in ameriško zaroto za strmoglavljenje vlade Mohameda Mursija," je v prvem javnem komentarju dogajanja v Egiptu v zadnjem mesecu dni ocenil Al Zavahiri.

Koptskim kristjanom v Egiptu je očital, da so podprli Mursijevo odstavitev, ker želijo svojo državo, zdajšnjega egiptovskega podpredsednika Mohameda El Baradeja pa označil kot "odposlanca ameriške previdnosti".